До 2022 г. ще можем да се топлим с дърва и въглища


11 Декември 2015, Петък


Още от началото на септември тази година по медиите плъзна мълвата, че от началото на 2016 г. трябвало да заменим дървата и въглищата с брикети от биомаса

Автор: Десант

или друго екогориво, тъй като влизала в сила директива на ЕС за понижаване нормите за въглеродни и азотни емисии в атмосферата.
По този повод пресцентърът на Министерството на околната среда и водите, призвано да защитава чистотата на родната природа, в края на ноември 2015 г. пусна съобщение, в което твърди, че „няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища от 2016 г.“.

Нещо повече – в една публикация в сайта dunavmost.bg Иван Ангелов, директор на Дирекция „Опазване чистотата на въздуха” в МОСВ, обяснява, че „няма директива, която да налага  изисквания по отношение  видовете  горива, които  се  използват в бита“. Плюс това на МОСВ не било известно да се водят разговори за въвеждане на подобна забрана.
Проверката в информационния масив на Еврокомисията и Съвета на Европа показва, че действително няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища не само през 2016 г., но и през следващите години.

Налице са обаче Директива 2009/125/ЕО от 21 октомври 2009 г., която формулира изискванията за намаляване замърсяването на околния въздух с фини прахови частици, въглероден оксид и азотни оксиди, отделяни в процеса на горенето. Както и Регламент 2015/1185 на Европейската комисия от 24 април 2015 г., определящ правилата за приложението на въпросната директива.

Според тези два европейски нормативни документа чак от 1 януари 2022 г. се очаква да бъде въведена промяна в изискванията към използваните отоплителни уреди, включително родните печки и камини. Оттогава нататък те вече ще трябва да отговарят на изискванията за опазването на околната среда, записани в цитираните по-горе документи на ЕС.
Доколкото обаче всяка отделна страна в ЕС може да приема решения за изпълнението на директивата и регламента към нея, няма гаранция, че ако не през 2016 г., то през следващата у нас няма да бъде забранено използването на дървата и въглищата за домашно отопление. При това далеч не заради опазването на околната среща, както може би ще се опитват да ни убедят.

Вече имаме примера с централите от възобновяеми енергийни източници, които сега основно товарят сметките ни за ток. Достатъчно е само производителите на екобрикети да се сдобият с парламентарно лоби, което едва ли е толкова сложно, за да бъде въведена забраната за използването на други видове гориво за отопление в бита. Това означава, че всяко домакинство ще трябва да отделя вече три пъти повече средства за отопление, без при това да има гарантиран оздравителен ефект върху природата на страната. Защото екобрикетите всъщност пак се правят от дърва...

За всеки случай от Екоминистерството съветват гражданите, които планират да подменят отоплителното устройство в дома си до 1 януари 2022 г., да се поинтересуват при избора на печка за нивата на емисии на вредни вещества в атмосферата и да изберат най-щадящото околната среда. Защото всички уреди на пазара, осигуряващи ни топлото, ще трябва след тази дата да отговарят на специфични изисквания, посочени в съответния регламент.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки