Роднини на гербаджии окупират властта в Хасково


Роднини на гербаджии окупират властта в Хасково
Деляна Панайотова
11 Декември 2015, Петък


По-малко от два месеца след отминалите местни избори, хасковското гражданство е обзето от възмущение, причинено от започналите скандални назначения в общинската власт,

Автор: Янко Георгиев

които се правят от ГЕРБ по роднинска линия.
Първо, през ноември за зам.-кмет бе назначен Евгени Консулов, който е съученик на депутата Делян Добрев. Майката на Консулов е общински съветник в местния парламент, който се събира за първи път едва този петък, докато новите общински съвети в цялата страна отдавна направиха своя прощъпулник. Но в Хасково сесията през ноември не се състоя, защото председателят на ОбС Таня Захариева от ГЕРБ бе заминала на екзотична екскурзия в чужбина.

Съпругата на общинския съветник Даниел Гаргов пък в края на миналия месец стана шеф на отдел „Финанси” в общината. А преди дни дъщерята на лидера на сесийната група на ГЕРБ и строителен предприемач Антон Иванов – Деляна Панайотова, оглави отдел „Архитектура” в кметството. Досега тя е работила в столична община. Баща й е категоричен, че няма конфликт на интереси, защото проектите, които изпълнява със строителната си фирма, се одобряват не еднолично, а от Експертен съвет по устройство на територията. „Освен това аз от 15 години не строя в Хасково”, допълнително се оправда гербаджията.

Назначаването на Панайотова обаче става в момент, когато Община Хасково обяви за свой основен приоритет санирането на панелките по националната програма. Фирмите изпълнители на тези проекти, както вече се знае, ще бъдат определяни от общинските администрации.
По време на предишното управление на града бяха отправени много упреци към главния архитект, че взема решенията си под влиянието на бившия градоначалник Георги Иванов. В качеството си на общински съветник от ГЕРБ Антон Иванов постоянно обвиняваше екскмета, че с политиката си на вземане на дарения и на съмнения за нагласени обществени поръчки, целящи облагодетелстването на определени фирми, го е прогонил от тукашния строителен пазар.

Новият градоначалник Добри Беливанов също коментира ситуацията. И според него в назначението няма конфликт на интереси, защото главният архитект не може еднолично да дава разрешения за право на строеж. Пред журналисти позицията си обяви и Деляна Панайотова. Нейното мнение не се различава от това на баща й. Тя също изтъкна, че той вече 15-20 години не развивал дейност в областния град. Според нея, главният архитект няма отношение към тръжната документация и обществените поръчки не са в нейния ресор.
Юристи обаче разясниха пред „Десант”, че при така създалата се ситуация на практика съществува конфликт на интереси. 

„Назначенията не са политически. Няма конфликт на интереси“ – контрира коментарите в понеделник кметът Добри Беливанов. Той заяви, че много от шефовете на дирекции и отдели са напуснали общинската администрация още преди да встъпи в длъжност като нов градоначалник. „Администрацията беше оголена и затова трябваше бързо да се назначат нови хора. Всички те са на трудови договори. Ще обявим конкурси за тези длъжности и ако ги спечелят, ще бъдат назначени на служебни правоотношения” – допълни още той.


Антон Иванов

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки