Селскостопанските науки с пет пъти орязан бюджет


Селскостопанските науки с пет пъти орязан бюджет
08 Декември 2015, Вторник


През последните 15 години средствата, които са се отделяли за научноизследователска и развойна дейност  в областта на селскостопанските науки в България, са орязани до пет пъти.


Това се посочва в анализа за иновациите у нас през миналата година.
Делът на средствата за аграрна наука се свива от 30%, колкото е бил през 2000 г., до 7% през 2013 г., посочва в доклада си работната група от 27 учени и експерти, които по нареждане на председателя на Селскостопанска академия анализират  предложенията на научните звена във връзка с промяна на Закона на ССА.
Според направените проучвания, персоналът, зает с изследователска дейност в областта на аграрните науки, е намалял от 17% през 2000 г. на 13% през 2013 г. За сметка на това щатните бройки във висшето образование са нараснали от 19% на 37%, а в областта на обществените науки - от 6% на 12%.

Според проучванията, предложената реформа на ССА се обсъжда без знанието на учените от Академията. Те предлагат най-напред да се направи комплексна оценка на активите, материалната база, научноизследователските резултати и капацитет, научноприложните резултати и стопанската дейност на институтите под шапката на ССА, след което да се направи реформа в организационната и административната структура на Академията.
Друго предложение на работната група е да се запази целостта на ССА като научна институция, в състава на Министерството на храните и земеделието, като продължи да извършва стратегически и приложни изследвания в аграрния сектор в бъдеще, да управлява генетичните ресурси чрез иновативни селекционни модели, производство на семена и разплодни животни и подпомагане на браншовите организации.

Друго предложение на учените е да се промени моделът за финансово управление на ССА, който включва автономен бюджет и въвеждане на проектния принцип на финансиране. По този начин, според работната група, ще се осигури адекватно финансиране за научноизследователската дейност и нарастване на работната заплата.
„По този начин ще бъде премахнато съществуващото несъответствие в заплащането между учените в ССА и университетите и ще се реши проблемът с текучеството на научни кадри и загубата на приемственост и знания”, смятат учените и експертите.

Идеята е финансирането да става по три основни стълба, най-важният от които е свързан с държавния бюджет.  Друг източник на средства ще бъдат собствените приходи от реализация на интелектуална дейност като авторски права, стокова продукция, консултантски услуги, както и публично-частни партньорства, клъстери между ССА, други научни институции и бизнесът.

Работната група препоръчва догодина да се направи пълна инвентаризация на собствеността: земи, сгради и оборудване, на всички звена в ССА и оценка на собствените приходи. Идеята е Академията да се освободи  от имоти с отпаднала необходимост.
Учените предлагат да се разработят програми за оптимизиране на семепроизводството и племенните стада и разширяване на пазарите на сертифицираните семена, МЗХ да насърчава използването на български сортове, семена, посадъчен материал и породи животни.

Сред основните препоръки в направения анализ е да се определи ясно ангажиментът на правителството за осъществяването на реформата в ССА в рамките на поставената цел за финансиране на науката в размер на 1,5% от БВП през 2020 г.
В заключение работната група настоява всички предложения за реформи в ССА да се подложат на широко обсъждане с участие на учените от Академията, МЗХ и агробизнеса.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки