Православната църква чества свети Андрей


Православната църква чества свети Андрей
Чудотворният кръст в гръцкия град Патра е копие на този, на който е бил разпънат св. Андрей. В него е вградена частица от автентичния кръст, на който апостолът издъхнал
30 Ноември 2015, Понеделник


Той е един от учениците на св. Йоан Кръстител, смятан е за апостол на православните славяни


Свети Андрей се смята за апостол на православните славяни, защото именно той ръкоположил първия епископ в Цариград – Стахий. А кръщение и миропомазание православните славяни – българи, сърби и руснаци, са получили именно от Цариградската патриаршия.
Андрей бил един от любимите ученици на св. Йоан Кръстител. Един ден двамата стоели на брега на река Йордан, когато покрай тях минал Исус Христос. Предтечата го посочил, казвайки на ученика си: „Ето Агнеца Божи“.

Чувайки тези думи, Андрей тръгнал след Спасителя и прекарал часове с него. После отишъл да намери брат си Симон (Петър), съобщавайки му с радост: „Намерихме Месия!“.
Още известно време братята Андрей и Симон, родом от Витсаида, продължили да се занимават с риболов. Веднъж на брега на Галилейско море Спасителят ги видял и им казал: „Вървете след мене, аз ще ви направя ловци на човеци“.

След слизането на Светия дух на Петдесетница (50 дни след разпъването на Христос на кръста) апостолите се разпръснали по цял свят да проповядват божието слово. Апостол Андрей поел към северните страни. През Гърция, Мала Азия и Българското Черноморие той стигнал до руските земи, обитавани от скитите. Оттук насетне целият му живот бил борба за нови последователи – да просвети и спечели душите на езичниците.

В понтийския град Синоп св. Андрей и св. ап. Матей претърпели жестоко гонение, наклеветени от озлобени юдеи пред властите. Затворени били в тъмница, пребити и изхвърлени пред градските порти. Но в чудно видение Спасителят им се явил, излекувал раните им и скоро ап. Андрей отново проповядвал.
В зрелите си години Андрей Първозвани достигнал Пелопонес и като се установил в град Патра, обърнал към Христа целия град. Това обаче не се харесало на управителя Егеат. Щом видял, че апостолът не се покланя на езическите богове, Егеат разпоредил да го затворят в тъмница.

С кръстен знак св. Андрей отключил тъмницата и в молитви и беседи дал последни напътствия на насъбралите се християни. Като поискал хляб и вино, извършил св. Евхаристия, причастил всички и ръкоположил Стратоклий за епископ. С утрото апостолът изпратил вярващите, а вратите били заключени отново чрез кръстно знамение.
Въпреки бурните възмущения на няколко хиляди души, управителят присъдил кръстна смърт на апостола. Последното му желание било да бъде разпънат на кръст във формата на буква Х, тъй като считал себе си недостоен да увисне на кръст като този на Учителя. Този кръст днес се нарича Андреевски.

Православните църкви наричат себе си Апостолски, защото се гордеят, че са основани от дванадесетте апостоли и сред тях пръв е свети Андрей. Днес в тези земи всяко писано слово и предание за него са въплътени в знак, параклис, храм.
Киев почита светията като свой християнски основател и е издигнал храм там, където според легендите той пристигнал по реката. Грузия и Гърция, Сицилия, Кипър считат апостола за свой покровител.

Шотландия е приела Първозвани за свой небесен застъпник. На националното знаме на син фон е изобразен диагонално разположен кръст, както според преданието е разпнат свети Андрей.
В България съществува предание, че около днешно Царево (древното Василико) е слязъл на брега – за първи път на черноморски бряг, апостол Андрей. В храма „Успение Богородично“ е окачена дъсчица, на която е написано „На това място свети Андрей Първозвани слезе на брега, за да проповядва Божието слово“. Кога и как е окачена дъсчицата – никой не знае.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки