Валери Симеонов: Ремонтът на МиГ-вете трябваше да бъде извършен в България


Валери Симеонов: Ремонтът на МиГ-вете трябваше да бъде извършен в България
Ако родните МиГ-29 не бъдат спешно ремонтирани, ще се наложи да бъдат завинаги приземени
27 Ноември 2015, Петък


Депутатите от ПФ ще подкрепят споразумението с Полша за ремонт на родните изтребители, но биха искали в следващите подобни договори да участват и български компании

Автор: Десант

Народните представители от Патриотичния фронт ще подкрепят предложението на Министерството на отбраната да бъде сключен договор за цялостен ремонт на двигателите на българските изтребители МиГ-29 в Полша.
„Патриотичният фронт ще подкрепи ратификацията на договора по една причина – преговорите с Полша са напреднали до крайна фаза, а нашите бойни самолети са в трагично състояние. Така че не можем повече да отлагаме. Поляците извършват ремонтите на МиГ-29 напълно самостоятелно, като за ПФ няма значение дали те имат лиценз от руската самолетостроителна корпорация РСК МИГ.

Полската фирма напълно е усвоила процедурите за ремонт, а дали тя има или няма въпросния лиценз, не е проблем на нашата страна. Важното в случая е, че ние можем да реализираме ремонтните дейности на цена, която е 50 процента по-ниска от тази, която искат руснаците. При положение че България е най-бедната страна в Европейския съюз, не трябва да има място за колебание и затова ще се спрем на по-изгодната оферта“, заяви лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред медиите.

Той добави, че най-добре било обаче ремонтът на родните МиГ-29 да се извърши в България. Патриотите са получили уверение от Военното министерство, че в работата действително ще бъдат включени и български подизпълнители.
„Идеалната ситуация е, ако нашите самолети бяха ремонтирани от български фирми. Единствената, която има капацитет за това - военното предприятие „Георги Бенковски“ в Пловдив, обаче не отговаря на изискванията.

Фирмата е приватизирана и после е преминала в ръцете на собственик, регистриран в офшорна зона, което е забранено за компании, работещи за националната сигурност на страната. Министърът на отбраната Николай Ненчев ни увери, че предстои нов, още по-мащабен ремонт на друга част от летателния състав на българската военна авиация, където ще бъдат широко ангажирани и родни фирми като подизпълнители“, отбеляза председателят на партията на СКАТ.
На 24 ноември Правната комисия към Народното събрание разгледа и одобри споразумението с Полша.

„Комисията разгледа договора буквално „под лупа“. Той е юридически издържан, изяснени бяха въпросите с неустойките по споразумението, получени бяха и задоволителни отговори за това дали Русия може да съди страната, под предлог че полската ремонтна компания няма лиценз. Така че членовете на комисията подкрепиха единодушно, решението договорът да влезе в пленарна зала“, заяви депутатът от ПФ и член на Правната комисия Христиан Митев.

Споразумението между правителствата на България и Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29 бе сключено на 22 октомври.
Документът има за цел да осигури поддържането на летателната годност на изтребителите от българските ВВС, с оглед охраната на въздушното пространство на страната и адекватното участие в изпълнението на задачите по въздушната охрана на границите като страна членка на НАТО.

Съгласно договора, Полша ще ремонтира шест двигателя на български изтребители. Точно 20 дни след влизането в сила на споразумението се очаква в България да пристигнат и два полски мотора, които могат да се монтират на нашите МиГ-29. Споразумението е на стойност над 12 млн. лева. Сделката с Полша бе сключена на фона на постоянни заплахи, че Москва може да я оспори, тъй като нарушавала правата на руската компания, собственик на лиценза.

Военното министерство обаче обяви в началото на тази седмица, че полската държава поема пълни гаранции за надеждността и експлоатацията на двигателите за МиГ-29, които ще бъдат ремонтирани там.
Ремонтът на българските военни самолети е повече от наложителен. Нашата страна разполага само с два изтребителя МиГ-29, чийто ресурс на двигателите все още не е изчерпан. До средата на следващата година обаче, ако не бъдат подменени или ремонтирани, и тези самолети ще трябва да бъдат приземени завинаги.
Първите дебати в Народното събрание около споразумението с Полша ще бъдат проведени на 27 ноември.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки