Един столетник от Караисен


Един столетник от Караисен
Юбилярят по време на тържеството в негова чест
06 Ноември 2015, Петък


В последния ден на октомври в присъствието на над 100 гости дядо Блажо от павликенското село Караисен отпразнува своя едновековен юбилей.

Автор: Десант

„В твое лице караисенската общественост има безценен свидетел на историята на селото ни почти през целия двадесети век, с неговите удивителни постижения, но и с неговите общочовешки драми. Родолюбивият ти дълг съвсем не е секнал с приключването на войните. Караисенци са ти безкрайно признателни за неспирните усилия в десетилетията след това както да се запази традицията за почитане на военната история на селото, така и за твоя принос през годините за изграждане на новия облик на родното място“ - се казва в поздравителния адрес на кметството до юбиляря. Местната управа го награди с медал за почтеност, доблест и човечност, пожелавайки му да съхрани дълго жизнените си сили и мъдростта на столетник.

Блажо Цвятков Вачков е роден на 31 октомври 1915 г. в с. Караисен. Основно образование завършва в родното си село. Продължава да учи в реална гимназия в Свищов, но поради финансови затруднения не успява да се дипломира.
През 1937 г. се жени за Яна Кръстева. Радва се на две дъщери, трима внука и 4 правнука.
Той е ветеран от Отечествената война. Бил е взводен подофицер на Трети картечен взвод. Сражавал се е край Царево, Велес и албанската граница. За своя принос и проявена храброст е награден с 12 ордена и медала.

В периода 1956-1959 г. Блажо Вачков е кмет на община Караисен. А след това до пенсионирането си през 1976 г. над 20 години е секретар на кметството.
През 1956 г. под негово ръководство в родното му село се строи сградата на НЧ „Добра Надежда-1896 г.“. През 1981 г. той става един от учредителите на пенсионерския клуб в Караисен.

Дядо Блажо периодично прави дарения за подобряване на материалната база и подпомага финансово участието на самодейците във фестивали и събори. Населението и обществеността в района го познават като изключително честен и отговорен човек.
По предложение на кмета на с. Караисен Марияна Блажева, през 2012 г. е удостоен от Общински съвет – Павликени с плакет и грамота. Тази година, във връзка със 100-годишния му юбилей е награден от Съюза на ветераните с книга и почетен плакет.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки