Производители на плодове и зеленчуци поискаха допълнително финансиране


Производители на плодове и зеленчуци поискаха допълнително финансиране
03 Ноември 2015, Вторник


Браншовиците искат още и гаранции, че ще има кой да изкупува родната стока


Шест браншови организации от аграрния сектор поискаха стимули за българското производство при точкуването на проекти по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от ПРСР 2014-2020 г.
В съвместна позиция браншовиците изтъкват, че подкрепят изказаните от зам.-министъра на земеделието Васил Грудев намерения да се насърчава преработката на суровина от родни земеделски производители, но смятат за недопустимо получаването на 30 точки от критерий „Проекти с инвестиции и дейности, насочени в чувствителни сектори“, без с това да се гарантира изкупуване и преработка на родна българска земеделска суровина.

Един от критериите, който се доказва чрез придружаващи документи, е да се приложат  предварителни договори с описани количества и цени на суровините, като доказателство, че над 75% от обема на преработваните суровини са от растителен или животински произход.
Според браншовите организации, формулиран по този начин, критерият дава предимство на сключен договор, например с турски производител на домати или вносител на турски домати.

Чувствителните сектори са българските земеделски сектори, които се намират в тежко икономическо състояние, които искаме да развиваме и да спасим от унищожение, посочват авторите на становището.
„Вярваме, че Министерство на земеделието и храните ще направи всичко възможно да подкрепи българските земеделски производители в неравната им борба с вносните и в много случаи некачествени земеделски суровини, които ще бъдат суровинна база за българската преработвателна промишленост“, се казва в позицията на Националния съюз на говедовъдите в България, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, Българска асоциация "Биопродукти", Фондация за биологично земеделие "Биоселена", Сдружение за биологично пчеларство и Националното обединение на младите фермери в България.

Браншовиците смятат, че друга пречка за насърчаване на родното производство е наложеното ограничение по мярката да могат да кандидатстват само лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.
„Това означава, че земеделските производители - физически лица, не могат да кандидатстват по подмярка 4.2. За нас остава непонятно каква е разликата между физическо лице земеделски производител и едноличен търговец (ET) земеделски производител, като бенефициенти по подмярката.

В действителност точно Министерството на земеделието и храните нееднократно е заявило, че насърчава достъпа на производителите до пазара, а в момента се прави точно обратното.
Първо от 20 на 10 точки бе намален приоритет „Предприятието на кандидата предвижда в бизнес плана преработката на минимум 65% собствени или на членовете на групата/организация на производители или на предприятието суровини/земеделски продукти“, който директно касаеше преработка на собствена суровина.

В момента се ограничава достъпът точно на тези земеделски производители, които биха реализирали малки като инвестиция, но изключително „живи“ и с голяма добавена за обществото стойност проекти.
По този начин ще позволим без допълнителни усилия (административни) земеделските производители да се възползват от възможността да кандидатстват и да постигнат именно така силно насърчаваната конкурентоспособност и реализация на краен продукт, а не суровина.

Въвеждайки посоченото ограничение, ще натоварим потенциалните бенефициенти физически лица да направят допълнително разходи, като ще ги откажем от кандидатстване и ще насърчим развитието на сивия сектор в България", се посочва в становището на браншовите организации.
Техните представители настояват тези пропуски да бъдат отстранени в окончателния вариант на наредбата.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ирина
04.11.2015 09:15:00
0
0
То не беше Китай, то не беше не знам си какво си. Разберете! Това са само глупости, с които да ви замажат очите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки