Болестни движения на червата


Болестни движения на червата
29 Октомври 2015, Четвъртък


Интересувам се от това какво представлява и как се лекува досадното къркорене на червата.
Славка Вичева, Чирпан


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

При съдови и възпалителни процеси в червата, а така също и при прекомерно гълтане на въздух, нормалните движения на червата (перисталтика) се засилват и се наблюдава куркане. Поначало нарушенията на двигателната функция на стомашно-чревния тракт са най-ранните показатели за смущения в неговите нервнорегулаторни механизми и предхождат по време другите оплаквания, свързани с болестни изменения.

Така смущения в двигателната функция на дванадесетопръстното черво се наблюдават на първо място при увреждания на самото черво, язвена болест, полипи и др., включително и чревни паразитози. Патологично куркане се наблюдава и при гастрити и язвена болест на стомаха.
Някои от болните поглъщат голямо количество въздух, което раздува червата (метеоризъм) и също може да предизвика куркане. Изразеният метеоризъм се проявява с чувство на подуване на червата, на стомаха, често отделяне на газовете и куркане.

Често при хроничните колити (възпаления на дебелото черво) се констатират двигателни нарушения на червата (куркане), при което известна роля играят и т. нар. диспептични прояви, по-специално развиващият се метеоризъм. Най-често  срещаните симптоми от диспептичните оплаквания на болните са метеоризмът и куркането на червата. Метеоризмът се наблюдава средно в 90% от болните, а куркането в 85 на сто.

Слизестата колика (колика мукоза), или както още се нарича колитис мембранацея, е особено функционално двигателно нарушение на функцията на червата, което протича с куркане и издуване на червата, запек, силна спастична болка и обилно отделяне на слуз. Заболяването настъпва най-често при нервно възбуждане, при приемане на някои лекарства или храни – мляко, яйца, раци, риба и други, които организмът не понася. Заболяването се среща по-често в млада възраст, протича хронично и засяга много по-често жени.

Профилактиката на патологичните отклонения в перисталтиката (движението на червата – куркане, метеоризъм и други) се свежда до необходимо преди всичко спазване на диетичен режим и избягване по възможност на различни травмиращи психиката моменти. Особено важно е също така правилното и навременно лечение на болестите на червата и стомаха. При работещите в среди с токсични вещества (олово, живак и други) трябва да се провеждат мероприятия за оздравяване на средата, а самите работници да се подлагат на диспансерно наблюдение.

Лечението се извършва изключително само от опитни специалисти – гастроентеролози. Търсенето на помощта на многобройните лъжелечители шарлатани, както и употребата на т. нар. „хранителни добавки” крият сериозни опасности за здравето, понякога и за живота на болните. Важно е също така те да имат предвид, че трябва да приемат храната няколко (4-5) пъти дневно в добре приготвен вид. Препоръчват се: мляко, крехко варено на пара или печено месо, черен дроб, ориз, тестени храни, овесени ядки и други слузести супи, пасирани не дразнещи зеленчуци, чай от боровинки, ябълкова диета и т. н. Много добро действие оказва прекарването на море или планина, а също и подходящо физиолечение,  лечение с топли компреси и други.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки