Най-често жителство в ЕС получават украинците


23 Октомври 2015, Петък


Преселници от Украйна изпълват и бежанските лагери в Русия


Най-много сред тези, получили жителство в страни от Европейския съюз през 2014 г., са граждани на Украйна. На второ и трето място след тях се нареждат съответно американци и китайци. Общо през миналата година са издадени около 2,3 милиона разрешения на желаещи, заселващи се на Стария континент от страни, които не влизат в състава на Евросъюза, сочат данни на официалното статистическо ведомство на ЕС „Евростат”.
302,7 хиляди са украинците, сдобили се със заветното европейско жителство. Една трета по-малко от тях са гражданите на САЩ, сдобили се с разрешение за живеене в ЕС – 199,2 хиляди души. Почти 170 хиляди китайци са станали жители на Европейския съюз. За сравнение, едва 73,9 хиляди руснаци са се сдобили с жителство в държава от ЕС през 2014 г.

Всеки четвърти от новите европейци се е заселил във Великобритания, като голяма част от пристигналите там са студенти. По-нататък по популярност следват Полша (там са получили постоянно жителство 355 хиляди чужденци), Германия (237 хиляди), Италия, Франция и Испания.
Украинците получават разрешението на базата на сключен трудов договор – това са близо 70 % от общия брой. Заради семейни обстоятелства и с цел получаване на образование в Европа са се заселили 7% от бившите граждани на Украйна. Семейните причини са основните, които изтъкват мароканците и турците, а продължаване на образованието е довело на Стария континент повечето китайци и индийци.

Украинците оглавяваха същата класация и за 2013 г. Най-много разрешения за жителство за тях през миналата година е издала Полша – 247 хиляди, но само за първото полугодие на 2015 г. този брой вече е 411 хиляди, което надхвърля два пъти същия показател за цялата 2014 г.
В началото на септември пресцентърът на Федералната миграционна служба на Руската федерация обяви, че на територията на Русия се намират около 2,6 милиона украинци. „В 338  пункта за временно настаняване се намират около 19 хиляди украински граждани.

Продължава работата по социално-битовото осигуряване на гражданите на Украйна, принудени да напуснат своята страна“ – се казва в изявлението на ведомството. Оттам уточняват, че над 605 хиляди украинци са заявили желание за получаване на статут на бежанец, временно убежище или разрешение за временно пребиваване. Още в края на август шефът на службата Константин Ромодановски оповести, че повече от 600 хиляди бежанци от Донбас са решили да останат да живеят в пределите на Руската федерация.

Само за периода от юли до септември 2014 г. по официални данни в Русия са влезли над половин милион украинци. Това наложи Москва спешно да промени законодателството в страната, като срокът за разглеждане на заявленията за временно убежище или за предоставянето на статут на бежанец от обичайните три месеца специално за украинските граждани бе намален до три дни.

Тези, които са настанени във временните пунктове, трябва да получават по 800 рубли на ден. Понастоящем Русия заплаща за пребиваването и храненето на около 23 хиляди украинци, като на моменти се стига и до 60 хиляди човека. Засега жителите на Донецка и Луганска област могат да остават в тези центрове безсрочно, докато останалите украинци могат да престоят в тях не повече от месец, с изключение на инвалидите, пенсионерите и семействата с непълнолетни деца. 

Преселниците не получават и копейка на ръка. Федералната миграционна служба, която правителството е назначило като администратор на паричните трансфери, постфактум превежда на регионите средства за тяхната издръжка, след като им бъде предоставен поименен списък с нуждаещите се и похарчените суми за предходния месец.
За сравнение с мигрантите, нахълтващи в Европа, които предимно са млади и здрави момчета, бягащи от Украйна са само семейства – от най-възрастните хора до най-малките деца в една фамилия.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
hobby playboy dedektiv istorik
23.10.2015 16:06:06
0
0
ami interesite na balgarite i balgaria ne sa shodni s tesi na ukrajna na garzia turzia harvatska sarbia i drugi poneshe nasheto geografsko istorishesko ikonomishesko politishesko poloshenie i sastojanie ni opredelja po drugi varianti i taj kato sloshnite politisheski diplomatisheski ikonomisheski mnenia i reshenia ne mogat da badat reshavani ot kircho kradlev i obiknovenite vojnizi i polizai i agenti i spioni i prodavashi i pikola i kelneri i striptisjorki i sutenjori i gigola i dami i mashe za kompanii to da dadem na naroda poveshe pari v broj za jadene piene ljubov sled kato si polusha pensiite ot vsishki koito sa se vaspolsvali ot mene da pravjat pari za da moga i maz da imam pari za jadene piene ljubov spored plana ,,,STEP BY STEP,,,DNESKA 5 UTRE 55 VDRUGI DEN 555 I TAKA NATATAK . A PRI STEP BY STEP ZA SOBSTVENI DEZA TO MOSHE DA ISGLESHDA TAKA DNESKA ZDRAVI BLISNAZI MASHKI UTRE ZDRAVI TRISNAZI MASHKI VDRUGI DEN ZDRAVI HUBAVI TRISNAZI SHENSKI -TRIMURTI .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки