Валентин Златев ли е тайният собственик на парк „Росенец“ в Бургас


Валентин Златев ли е тайният собственик на парк „Росенец“ в Бургас
23 Октомври 2015, Петък


Над 320 декара безценна земя край морето са били обект на серия от скандални сделки – през пенсионен фонд „Лукойл-гарант“ до кипърска офшорка

Автор: Севдалина Пенева peneva@desant.net

Над 320 декара земя на първа линия до морето на нос Чукалята в бургаския парк „Росенец“ са собственост на правешкия феодал и собственик на „Лукойл-България“ Валентин Златев. Скандалният факт се пази в пълна тайна от бургаската общественост, а за прикриване на следите, безценните терени са били обект на серия от сделки – през пенсионен фонд „Лукойл-гарант“ и „руската“ фирма „Стрейтлайн“ ЕАД, до кипърската офшорка „Трокси трейдинг“ със седалище Лимасол.

Няколко въвеждащи факта около аферата
Както „Десант“ вече писа, на 19 март 2014 г. „Стрейтлайн“ ЕАД продава на „Хермес солар“ ООД два поземлени имота с обща площ от над 8 декара. Терените, както вече писахме, се намират в най-издадената част на нос Чукалята в бургаския парк „Росенец“ или местността „Отманли“, както я знаят бургазлии.
Там навремето се намираше базата за водни спортове на клуб „Нефтохимик“, която след продажбата на нефтената рафинерия „Нефтохим“-Бургас стана собственост на руската компания „Лукойл“.

Мястото обаче е стратегическо за националната ни сигурност. Оттам има перфектна видимост не само към целия Бургаски залив, към Нефтеното пристанище и към Пристанище-Бургас, но и към Военноморска база-Бургас в Атия. Точно поради тази причина на Чукалята до началото на 90-те години на миналия век е имало военно секретно поделение, което се е занимавало с наблюдение на преминаващите кораби през фарватера на залива.

Това вероятно е била причината и в Общия устройствен план на Бургас, изготвен от човек на ДПС – арх. Калин Тихолов, и приет през 2010 г., въпросните два терена да бъдат отредени за воден спорт, тъй като извършването на курортно строителство там би било недопустимо.
Как те преминават в ръцете на Ахмед Доган чрез подставената фирма „Хермес солар“, която освен всичко друго, пазарува земята с крадени от КТБ пари, вече подробно писахме в предните два броя.

Изяснихме и как точно спортната база, със съдействието на кмета на Бургас Димитър Николов, се превръща в огромен по размерите си депесарски сарай, как в нарушение на закона и с мълчаливото съгласие на Община Бургас е преграден общински път, как местната и държавната власт си затварят очите за нарушенията на закона при изграждането на въпросния обект и как лично Димитър Николов изпада в амнезия всеки път, когато стане дума за палата на Доган.

Само ДПС ли обслужва в случая кметът на Бургас, или в цялата тиня около заграбването на българска земя край морето има набъркани и други интереси? Журналистическото разследване на „Десант“ стигна по-далеч от въпросния сарай, чак до... дългата ръка на боса  на „Лукойл-България“ Валентин Златев. Коя е тази фирма „Стрейтлайн“, кой стои зад нея и как точно се е сдобила с общо 320 декара земя край морето в парк „Росенец“?
Всички тези въпроси съвсем естествено възникнаха след по-задълбочения оглед на един подробен устройствен план за 18 парцела на първа линия до плажа на Чукалята, с който редакцията на вестника разполага.

Същият план, за който вече писахме, че е внесен за одобрение в Общински съвет-Бургас лично от Димитър Николов през лятото на 2013 г. и който е гласуван без обсъждане от групата на ГЕРБ, която през изтеклия мандат доминираше над останалите общински съветници с голямата си численост (28 от общо 51).
От въпросния ПУП става видно, че на територията на парк „Росенец“ се предвижда изграждането не просто сарай, а на огромно частно курортно селище, което по размерите си надхвърля площта на четири стадиона „Черноморец“, ведно с прилежащите му сгради.

Става ясно също така, че това гигантско строителство е било заложено още при изготвянето на Общия устройствен план на Бургас. Тук отваряме скоба да припомним обещанията на кмета Димитър Николов, че парк „Росенец“ ще бъде съхранен за свободен достъп на гражданите и опазен от грандомански строежи.
Защо си е затворил очите при приемането на ОУП-а, можем само да гадаем. Една от вероятните причини е, че въпросният ОУП още от самото си начало е правен в полза на Доган и Валентин Златев. Обществена тайна е, че Златев дълго време премиерстваше в сянка от имението си „Паламара“ край Шумен, а Бойко Борисов лично му ходеше там на крака, вероятно за да му бъдат спуснати поредните държавни задачи.

Коя е мистериозната фирма „Стейтлайн“, която е сложила ръка на половината парк „Росенец“ и цялата източна половина на нос Чукалята? Отговорът идва от финансовия отчет на акционерното дружество за 2011 г., публикуван в Търговския регистър и в системата „Дакси“.
Създадена е през декември 2006 г. под формата на АД. Три месеца по-късно започва ударно да изкупува имоти в парка в местността Отманли. Общо 7 са сделките,  вписани в Имотния регистър на една и съща дата - 12 март 2007 г.

Според данните от регистъра, продавач на 6 от имотите е доброволният пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“ (ДПФ). Един „Стрейтлайн“ купува от Пенсионноосигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД.
На каква цена са пазарували терени край морето пенсионните фонд и дружество, те пък от кого са ги придобили и защо са решили да ги прехвърлят на „Стрейтлайн“, не е ясно.
Само месец след осъществените сделки, на 11 април 2007 г., във фирменото отделение на Софийски градски съд е вписан нов едноличен собственик на „Стрейтлайн“ АД и това е кипърската офшорка „Трокси трейдинг “, със седалище в Лимасол и представлявана към този момент от руските граждани Виталий Николаевич Соловьев и Гианула Каригиани.

С вписване в Търговския регистър на 19 август 2010 г. адресът на управление на АД-то е София, ул. „Добруджа“ 6. Един прелюбопитен сам по себе си адрес, на който би трябвало да се помещават още няколко десетки юридически и физически лица, ако се вярва на системата „Дакси“.
Набиват се на очи няколко имена. Освен „Стрейтлайн“, там се помещава още кантората на адвокат Александър Богомилов Величков, както и едно физическо лице – Йолана Георгиева Анчева.

Кои са двамата? Анчева е най-обикновен застрахователен агент, която според регистрите работи на свободна практика и се самоосигурява. Явно въпросната дама си докарва огромни доходи от дейността си, тъй като на 31 декември 2011 г. дава 72 000 лева лични средства назаем на „Стрейтлайн“ (за което би следвало да се самосезира Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество и да проследи произхода на тези средства).
Към този момент дружеството регистрира пред данъчните загуби за 52 000 лева (неплатени данъчни задължения по данък върху лихви, дължими към чуждестранни лица).
На същата дата, в навечерието на Новата 2012 г., кипърската офшорка „Трокси“ захранва сметките на собствената си фирма „Стрейтлайн“ с още над 5 милиона лева, също под формата на заем.

Всъщност, цялата финансова история на въпросната фирма показва, че тя няма друга дейност, освен да усвоява заеми, да трупа загуби, но и да купува имоти край морето.
Кой стои зад офшорката „Трокси трейдинг лимитид“?
Дружеството е учредено в Никозия през ноември 2006 г., горе-долу по същото време, когато е създадена в България и фирма „Стрейтлайн“. Като негов представител при провеждането на „общите събрания на акционерите“ на „Стрейтлайн“ в документите е вписано името Димитриу Варнавас от Кипър, който обаче не е реалният собственик на лимасолското дружеството. Който и да е той, следите му са добре прикрити.

Единственото слабо място в цялата стройна схема е адвокатът, който представлява интересите на офшорката и има пълните права да придвижва всички официални документи пред държавните институции от нейно име. И това е Александър Величков, който дели един адрес със „Стейтлайн“.
Справка в „Дакси“ показва, че Величков е юрист по образование. През периода 1994-1997 г. последователно работи като юрист в правния отдел на Българо-руската банка и Райфайзенбанк България.

През периода 1998-2000 г. е съдия в Софийски районен съд и в Софийски градски съд. От 2000 г. е адвокат, вписан в адвокатската колегия в София, и от същата година до настоящия момент ръководи... правната дирекция на „Лукойл България“ ЕООД, чийто собственик е Валентин Златев.
Името на адвоката фигурира като собственик и управляващ на фирми, чийто списък е дълъг като китайската стена. Величков участва обаче и в управлението на... Пенсионно осигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД и Доброволен пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“.

Сещате се, същите, които са продали терените на „Стрейтлайн“, която пък е еднолична собственост на „Трокси“, дето пък се представлява от Величков, който пък работи за Валентин Златев... И заради които Димитър Николов е одобрил удобния ОУП на Бургас.
И в предния брой писахме – историята вони на корупция. Толкова много, че прокуратурата би следвало вече да се е самосезирала и да проверява взаимовръзките между главните герои в тази публикация.

Как така парчета земя край морето и стратегически за националната сигурност терени са оставени на няколко самозабравили се олигарси и политици, които ползват българската територия като разменна монета при уреждане на личните си интереси.
Каква ще е реакцията на прокуратурата и след тази публикация, не е нужно да сме пророци, за да се досетим. Затова призоваваме всеки един гражданин, който се осигурява в ДПФ „Лукойл Гарант-България“, да поиска официална информация как фондът оперира с парите му и в какво ги влага. Да го направи с грижа за утрешния си ден...


Нос Чукалята – така, както е отразен в ОУП-а на Бургас. Зелените площи с тъмнокафевите линии вдясно са предвидени още през 2010 г. за курортно строителство. Кой строи вече там, както и кой ще строи в бъдеще, вече стана ясно Извлечение от Имотния регистър показва каква собственост владее „Стрейтлайн“ в парк „Росенец“ На този адрес в София, на ул. „Добруджа“ 6 се помещават офисите на „Стрейтлайн“ и на адвокат Александър Величков. Тук е адресната регистрация и на щедрата застрахователна агентка Йолана, която е услужила на кипърската фирма с лични 72 000 лв. Мила родна картинка – Валентин Златев, бившият американски посланик Джеймс Уорлик и зад тях подтичва кметът на Бургас Димитър Николов

В категории: Разследвания , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Дтоян
12.07.2020 20:24:58
0
0
Виепроверете какъв обект започва да се строи до фрегжтата защо е три пъти по голям от първоначалната продажба ва парцела не търсене рег табела
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки