Корени от слънчоглед помагат при камъни в бъбреците


22 Октомври 2015, Четвъртък


Подаграта също се повлиява при лечение с тях


Не са много хората, които са запознати с отличните диуретични и противовъзпалителни свойства на корените на слънчогледа. Установено е, че отвара, приготвена от тях, успешно може да се използва за лечението на бъбречнокаменна болест и подагра.
Резултатите от анализа на състава на корените на растението показват, че те съдържат значително количество минерални елементи в комплекс с други биологично активни вещества. Преобладават калият, калцият, магнезият, фосфорът. С високо съдържание още са барият, манганът, желязото и силицият.

Камъните в бъбреците и уретерите (проводящите пътища от бъбреците до пикочния мехур) се образуват поради кристализирането на минерали или киселинни соли, намиращи се в урината. По-малките от тях се изхвърлят по естествен път. По-големите обаче остават в тялото и пречат на нормалния отток на урината.
Най-известните начини, предлагани от медицината за справяне с проблема сега, са три: чрез разбиването на камъка с пулсиращи високоенергийни звукови вълни, ендоскопска манипулация – механично изваждане на камъка,  или чрез оперативна намеса.

Що се отнася до подаграта, то тя също се причинява от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите, сухожилията и околните тъкани. А известно е, че за лечението на тази болест медицината досега не е намерила 100% ефективно средство.
В същото време доказан факт е, че 90% от тези, използвали отвара от корени на слънчоглед за лечение на подагра, само след две-три седмици са отбелязвали значително подобрение в работата на ставите си и изчезване на острата болка в отделителната система.

Коренът на слънчогледа е плътно образувание. Ако се почисти от външната си тъмна обвивка, той има бял цвят, а в сърцевината му има малък канал с диаметър 2-3 мм. Коренът обаче се вади и се използва за лечение, когато слънчогледът вече е изсъхнал напълно - тогава той е сух и лек. Не трябва да се събира от земни площи, които са обработвани с химически средства, ускоряващи узряването на растението.
Другият показател за полезността на корена е получената отвара. Тя трябва да е с наситения цвят на черния чай и с миризмата на сурови слънчогледови семки. Ако това не се получи, по-добре да се потърси друг корен.

Приготвяне на отварата и лечение
За да се приготви отварата, 300 г наситнени корени от слънчоглед се заливат с 5 л вода. Ври на слаб огън в продължение на 5 мин. През това време трябва да се следи състоянието на течността, тъй като може да изкипи като мляко.
След това се оставя да изстине и престоява 10 – 12 часа. Прецежда се и от отварата в подходящ съд се отделят 4,5 л (или в три бутилки по 1,5 л всяка). Корените се оставят в хладилника за повторно варене.

От отварата за денонощие се изпиват 1,5 л, разделени на три приема по 500 мл. Това се прави сутрин, обед и вечер преди храна.
В началото на третия ден на приема корените от хладилника отново се заливат с 5 л вода, но този път врат 10-15 мин. Съдът се сваля от огъня и течността се оставя да престои 8-10 часа. Приема се по същия начин – по 1,5 л на ден, разделен на три пъти преди основните хранения.

След повторното им сваряване корените вече не са пригодни за лечение.
С това всъщност завършва и първият етап на лечението с продължителност 6 дни. Вторият цикъл трябва да започне непосредствено след него, като се провежда по описания по-горе начин.
След шестия, а при някои хора – след деветия ден от лечението, урината придобива ръждив цвят. Това означава, че процесът на разграждането и извеждането на солите от организма вече е започнал. Той може да е съпроводен с болки в бъбреците и в отделителната система.

Обикновено за пълното очистване на организма от ненужните солни отлагания и камъни стига провеждането на 4 лечебни етапа по 6 дни всеки по вече описаната схема. Понякога се налага да се проведат още 2 допълнителни цикъла с обща продължителност 12 дни. И в двата случая след това се прави почивка от не по-малко от 180 дни. След това профилактично могат да се правят по 2 цикъла по 6 дни на всеки шест месеца.
В домашни условия външният пласт на корените се почиства с нож, след което с малка брадвичка или обикновен чук те се накълцват колкото може по-наситно.

След това, за още по-голямото им раздробяване, може да се използва кафемелачка или ръчна или електрическа месомелачка. Във втория случай изходната решетка трябва да бъде с отвори, не по-малки от 8 мм, за да не се развали машината.
Противопоказания за използването на корените на слънчогледа за лечебни цели няма. Не се препоръчва приемането на отварата само по време на бременност и кърмене.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки