Производители се обединяват срещу спекулантите на пазара


Производители се обединяват срещу спекулантите на пазара
20 Октомври 2015, Вторник


Асоциация „Български пипер“ призовава производителите в бранша да обединят усилията си срещу прекупвачите и спекулантите и да ги елиминират от пазара.


Налага го нетърпимата ситуация – търгашите прехвърлят стоката ни през няколко чифта ръце, като по този начин формират неестествено високи цени (в някои случаи с над 25 процента над изкупната) за крайния купувач, коментира организационният секретар на асоциацията Георги Василев. 

Според Управителния съвет на браншовата структура, със създаването на организация на производителите на пипер себестойността на продукцията ще намалее поне с около 10-20%. Отделно, самите стопани ще поемат глътка въздух, тъй като ще могат да правят общи покупки на материали, семена, разсади, торове, препарати, машини и др.
Обединени браншовиците ще могат да прескочат прекупвачите и ще се премине към директни продажби към тържища и преработватели, експорт и вътреобщностни доставки.

В момента в 8 държави има подготвени маркетингови специалисти, които желаят да продават нашата продукция в пресен и преработен вид, уточни Георги Василев. Със създаването на организация на производителите на пипер ще се увеличи и производството на декар чрез използване на хибридни семена, внедряване на иновации в технологията по отглеждане на пипера, чрез повишаване квалификацията на агрономите и специалистите по отглеждане на пипера, допълни той. 

Според УС на „Български пипер", едно такова обединение на производителите ще помогне да се продава цялото количество произведен пипер. В момента около 30-35% от продукцията се унищожава поради липса на пазар, заетост на собствениците с други проблеми, непознаване на пазара, липса на сортиране по качество, размери, цветове и др. проблеми, с които се сблъскват отделните стопани.
Кооперирането ще им помогне да усвояват напълно всички помощи, субсидии и преференции за сектора. Помощта достига до 420лв./дка, но сега само 15% от стопаните имат достъп до тези пари, тъй като останалите се водят „малки“ и не могат да се справят с бюрокрацията.

Хората в бранша ще са в състояние да си връщат ДДС-то, докато в момента едва 12 на сто от производителите на пипер са регистрирани по Данък добавена стойност - всички останали купуват материали, семена, машини, услуги и други с начислен данък, но не могат да калкулират това в продажбите.
Печеливши от кооперирането ще са самите пиперопроизводители, тъй като ще намалят себестойността на продукцията си и рязко ще увеличат доходите си. Ще спечелят и търговците на едро, и магазинните вериги, тъй като ще получават сортиран, сертифициран, опакован и етикетиран пипер, който могат да продават поне 15-20 дни без големи фири и загуби от развала.

„Сега е пълен хаос на пазара от вносен и местен пипер – сортове, качества, цветове, вкусове и цени, които нямат нищо общо с търсенето и предлагането. Пазарът е изключително беден откъм сортово разнообразие, цветове и качества", посочи Георги Василев. По думите му, от създаване на организация на производителите на пипер ще спечелят много и преработвателите, тъй като вече няма да им се налага да внасят пресен пипер от Македония, Гърция, Турция и Сърбия.

В същото време преработвателите ще получават само такава суровина, каквато им е нужна за изработка на конкретния продукт – печена белена капия, замразена рязана на ивици или кубчета, бушена туршия, пиперково пюре, лютеница, сортирана по цветове, размери и качество.
Кооперирането на производителите на пипер ще донесе много ползи и на износителите, тъй като те ще разполагат с охладен, сортиран, палетизиран и етикетиран продукт, готов за експорт. Сега отделят 80% от времето и усилията си за това и обикновено не го постигат, смятат браншовиците.

Ползи ще имат и крайните потребители, тъй като ще получават качествен и разнообразен по сортове и вкусове продукт на справедлива цена.
„Ще се върне по пазарите и Куртовската капия, която е нашето богатство сред зеленчуците в Европа. Постепенно ще върнем на пазара нашия български млян червен пипер – сега 80% от предлагания е внос от държави, които никога не са били значими играчи в този сектор. Камбите отново ще заемат своето място като пресен продукт и като царска туршия", изреди Георги Василев.

Според асоциация "Български пипер", със създаването на организация на производителите те ще излязат на светло и само от тях държавата ще прибира милиони от данък печалба и около 50 млн. лв. ДДС.
Ще се разкрият около 20 000 нови работни места, които сега са в съседните ни държави. Вместо да работят в чужбина, младите агрономи и селскостопански специалисти ще имат възможност да се реализират в България и да променят облика на много български села, убедени са в браншовата организация.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки