250 млн. лв. отиват като помощи за българските фермери


250 млн. лв. отиват като помощи за българските фермери
13 Октомври 2015, Вторник


В същото време обаче скачат санкциите за стопаните, които не уведомяват за наличието на болни животни


Българските фермери ще получат близо 250 млн. лева подпомагане до края на годината. Това стана ясно по време на провелия се във Велико Търново Консултативен съвет по животновъдство. Тези средства са национални и европейски пари, като в тях е включена и националната помощ de minimis, която беше изплатена на млечния сектор.
В първата възможна седмица за плащане, която стартира на 16 октомври, ще изплатим максимално разрешения аванс на всяка схема по обвързано плащане, а именно 70%. Или фермерите ще получат само през тази седмица 113 млн. лв.

От там насетне през декември ще бъде платен остатъкът от тези 30 % ставка на глава животно, така както регламентът и решението на Комисията за подкрепа в млечния сектор ни позволява, обясняват от агроминистерството.
През 2014 г. средствата, които са били предназначени за сектор „Животновъдство”, са били 164 млн. лв., докато за 2015 г. парите, които ще бъдат разпределени между животновъдите, нарастват на 210 млн. лева.
Заместник-министърът Васил Грудев уточни, че нарастването на средствата се дължи на увеличаването на европейското финансиране, при намаляващи средства от държавния бюджет.

Пред членовете на Консултативния съвет той представи и индикативните ставки по отделните схеми за обвързана подкрепа на глава животно – за млечни крави – 253,60 лв., за кравите под селекционен контрол - 257,63 лв., за месодайни крави 250,29 лв., за овце майки и кози майки – 88,80 лв., за овце майки и кози майки под селекционен контрол над 50 глави в стопанство – 67,87 лв., а за биволи – 499.36 лева.
От министерството допълват още, че националната преходна помощ за овце майки и кози майки ще бъде изплатена на сто процента през октомври, като там индикативната ставка е 39 лв. на глава животно. Плащанията за говеда и биволи са съответно 192 лв. и 336 лв. на глава животно.

По време на Съвета бяха обсъдени трите варианта за разпределението на финансовия пакет от 6 млн. евро, заради кризата в млечния сектор в Европейския съюз. От ведомството представиха вариантите за разпределение на подкрепата към млечния сектор.
„Първият е разпределение на 6-те млн. евро на глава животно. Вторият вариант – на продадено количество мляко или на литър мляко.

Третият – бюджетът да бъде теоретично разделен – 50% за литър мляко, 50% за глава животно, което безспорно много би усложнило и кандидатстването, и плащането. Решението, кой вариант да бъде избран, ще бъде взето след писмена консултация с членовете на Консултативния съвет. „Плащането на пакета ще е възможно от 16 октомври”, допълват от Министерството на земеделието и храните.
От там уточняват, че крайният срок за изплащането на подпомагането, съгласно решението на Европейската комисия, е краят на месец декември.


Увеличават  глобите за животновъди и ветеринарни лекари

Глобите за животновъди, които не уведомяват ветеринарните лекари за болни животни, ще бъдат увеличени. Същото се отнася и за ветеринари, които трябва редовно да посещават фермите, с които имат договор.
Това предвиждат промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които Българската агенция по безопасност на храните представи във вторник пред животновъди от Благоевградска област.

„Заради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция животновъдите трябва да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. По този начин ще се гарантира безопасността на агрохранителната верига”, заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, който представи предвидените законови поправки.
Той допълни, че именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случаи, свързани със заболяването антракс през тази година. По думите му, това води и до по-големи разходи за ограничаване на възникналите огнища.

В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект без придружител - собственик или гледач. Животни, които се придвижват без официална идентификация, както и такива, които са пуснати извън животновъдния обект без надзор, ще подлежат на незабавно умъртвяване и ще се насочват в екарисаж.

Животновъдите няма да могат да отглеждат и животни, на които не са извършени мероприятията по Държавната профилактична програма. По време на обучението бяха представени симптомите на болестите, които се разпространяват в Гърция и Турция – шап, заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
TARGOVEZ MEDIATOR POSREDNIK i
13.10.2015 12:02:10
0
0
na balgarskite zemedelzi i fermeri im trjabva edin goljam institut za vnedrjavane aklimatisazia na mnogo novi rastenia i shivotni koito da sa rentabilni dohodonosni i da se prodavat za razplod i razmnoshenia na zemedelzi i fermeri kato se ima napredvid she ima shivotni i hora i rastenia koito se razmnoshavat samo kato sa na svoboda v tjahnata estestvena sreda.
mojata estestvena sreda za razmnoshenie naprimer e da bada zdrav bogat bon vivant vsred bogati zdravi prijateli bon vivanti za koito zavislivite alshnite podlite lashlivite i drugi negativni energii ne sa prisashti za tjah .
no njakoj pat vlisat bes da znajat v igri kato v karambolata i si patjat i pravjat greshki kato gi udarjat te udarjat ne tesi koito sa gi udarili a kam koito sa gi nasoshili
1
of shore privat trader priva
13.10.2015 11:51:10
0
0
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки