Новости в програмите за земеделските стопани


Новости в програмите за земеделските стопани
Мярка „Агроекология и климат” вече включва дейност за отглеждане на медоносни растения за осигуряване паша на пчелите
06 Октомври 2015, Вторник


По 30 точки допълнително ще получават проектите по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция”, ако кандидатите преработват над 75%


от суровината  в секторите за производство на плодове, зеленчуци и в животновъдството. Това решение взе Комитетът за наблюдение на ПРСР 2014 - 2020 г., като одобри и критериите и точките за премиране. Очаква се приемът на документи да започне през ноември тази година, а бюджетът ще е около 100 млн. евро.

„Така ще подкрепим чувствителните сектори в българското селско стопанство чрез ПРСР. Целта на проектите по подмярката е увеличаването на заетостта и подобряване на енергийната ефективност, като за това ще бъдат давани допълнителни точки – обяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Комитетът гласува и промяна на мярка „Агроекология и климат”, която вече включва дейност за отглеждане на медоносни растения за осигуряване паша на пчелите. Земеделските стопани, които искат да се възползват от новото положение, ще трябва да имат договор с пчелари, които са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните, или пък имат собствени кошери.

Предстои процедура по нотификация на ПРСР 2014-2020 г., като амбицията е новата мярка да започне да се прилага от следващата кампания за директни плащания през 2016 г. Друга новост е, че сектор „Животновъдство” е включен като допустим за подпомагане по Тематичната подпрограма за малки ферми по мерките за инвестиции в земеделските стопанства и за преработка/маркетинг на селскостопанска продукция.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки