Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
02 Октомври 2015, Петък


Призове, дипломация и проблеми с животни придават колорит на седмицата


Сноудън и Немцов сред кандидатите за наградата „Сахаров”

Едуард Сноудън, Надежда Савченко и Борис Немцов са сред шестимата тазгодишни претенденти за наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта „Сахаров".
Както припомнят медиите, бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън стана известен, след като разкри тайната програма за електронно следене на ведомството. Борис Немцов е руски опозиционер, който беше разстрелян показно в центъра на Москва в началото на годината. А Надежда Савченко е украински пилот. Тя беше съдена в Русия за съпричастност към убийството на двама руски журналисти по време на размириците в Донбас.

Сред номинираните са и блогърът Раиф Бадауи, който беше осъден в Саудитска Арабия на 10 години затвор и 1000 удара с камшик за оскърбление на ислямските ценности, както и група опозиционери от Венецуела, които бяха вкарани зад решетките, след като се противопоставиха на избора на Уго Чавес за президент през 2008 г. В списъка с претендентите за отличието е сомалийската активистка, бореща се за правата на жените, Една Адан Исмаил.
Тримата финалисти за наградата ще бъдат обявени на 15 октомври, а нейният носител ще стане ясен на 29 октомври.


Морска трева „заключва“ парниковия газ

Колкото и невероятно да звучи, акулите може да помогнат за забавяне на глобалното затопляне. Това е така, защото се хранят с костенурки и други създания, които лакомо унищожават складиращи въглерод морски треви, твърди австралийски специалист. 
Морският еколог Питър Макреди от университета „Дийкин" в Мелбърн е съсредоточил изследванията си върху морската трева в Залива на акулите в Западна Австралия, след избиването на голям брой хищници в рамките на програма за ограничаването на популацията им. Макреди е установил, че при наличието на по-малко акули костенурките благоденстват и консумират изобилно любимата си морска трева.

Това водно растение обаче има способността да складира огромни количества въглерод. И намаляването на „насажденията“ му води до освобождаване на парниковия газ в атмосферата, което – по мнението на изследователя – може да ускори глобалното затопляне. 
Мочурливите местности са в състояние да складират въглерода 40 пъти по-бързо от дърветата и ако не бъдат „обезпокоявани", са способни да го държат „заключен" в продължение на хиляди години, категоричен е той.


САЩ отказаха на Гърция за БЮРМ

„Спорът за името между Македония и Гърция се превръща в проблем в отношенията между Атина и Вашингтон, тъй като САЩ досега на два пъти са отказали да ползват името БЮРМ“, отбеляза в сряда македонският вестник „Вечер”.
Неназовани дипломатически източници са потвърдили пред гръцкия вестник „То Вима“, че от Вашингтон са отхвърлили искането на Атина Македония да участва в разговорите за насилствен екстремизъм в Ню Йорк под името БЮРМ.

„Това е втори път, в който американските власти игнорират подобно искане от гръцкото правителство. През декември 2014 г. БЮРМ беше наречена Република Македония в съвместното съобщение за формиране на коалиция срещу „Ислямска държава“. Тогавашният външен министър Евангелос Венизелос отправи официална жалба до неговия американски колега Джон Кери и реши да не участва в срещата“, изтъква „То Вима“.
Според дипломатите и в двата случая отказът е дошъл от помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.


Гребците от Кембридж срещу дивите лебеди

Взрив от обществено възмущение разтърсва Великобритания тези дни, след като бе оповестено нелепото предложение да бъдат умъртвявани още в зародиш неродените диви лебеди, за да се сложи край на нападенията на техните родители върху членовете на клуба по гребане към университета в Кембридж.

Проблемът идва от там, че състезанията по гребане се провеждат традиционно през май и съвпадат с периода, когато малките лебедчета се излюпват от яйцата. Инстинктът за защита на потомството прави родителите им агресивни и понякога те нападат гребците, пречейки им да финишират първи.

Членовете на организацията, която отговаря за навигацията по река Кам, протичаща край издигащите се по брега й кембриджки колежи, обаче не дават съгласието си за унищожаването на лебедовите яйца. Сред предложените методи за умъртвяването на зародишите бе да се залеят гнездата с течен парафин, който е безвреден за възрастните екземпляри, но е смъртоносен за люпилото, тъй като запушва порите на черупката, лишавайки ембрионите от кислород.

През 2012 г. местните жители бяха принудени да изселят от реката лебед, наричан Мистър Асбо, тъй като той често нападал гребците и провалял регатата. В размножителния си период красивите птици се нахвърлят върху хората в лодките, като им нанасят удари с крилата си и ги кълват с мощните си клюнове. Според специалистите, по този начин мъжките лебеди бранят своята самка.

Преди две години кембриджските лодкаджии се обърнаха към кралицата с молба да ликвидират Мистър Асбо, но жалбата им не бе удовлетворена. През миналата година в реката  се появил и друг – по-млад, лебед, който също атакувал опъващите веслата. По оценки на специалистите, през пролетта и лятото в Кам гнездят около 50 двойки лебеди.
Британските медии изтъкват, че дивите лебеди в Обединеното кралство от ХІІ в. насам се явяват собственост на короната. От 1981 г. те се намират под защита на Закона за дивата природа и селското стопанство на Великобритания, който забранява травмирането и убиването на птици.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки