Нови детски площадки взеха... взеха... да изчезват


Нови детски площадки взеха... взеха... да изчезват
„Новата площадка” край ул. „Евлоги Георгиев”
25 Септември 2015, Петък


Или как един предизборен балон за 15 млн. лв. се спука още преди вота

Автор: Илияна Христова

Предизборният балон във Варна, наречен “230 ремонтирани детски площадки” се спука. Проверка на “Десант” показа изоставени и недовършени обекти, както и… ремонт на ремонта. Родителите са недоволни. Роптаят и хората, които живеят в близост до разкопаните терени.
Много шум за… 15 млн. лв. заем. Винаги преди местни избори кметовете (особено ако вече са дали заявка за още един мандат) започват да вършат “чудесии” из своята община – нови пътища, тротоари, алеи, катерушки…

Варненският градоначалник Иван Портних (ГЕРБ) спази традицията и през пролетта обяви “ремонт и пълно обновяване на 230 детски площадки”. “По такъв начин Варна ще стане първият град в страната, в който детските кътове ще отговарят на всички нови европейски условия”, гръмко заяви той. И няколко пъти в различни интервюта из медиите посочи финала на ремонтите – 15 август, Денят на Варна.
Точно на тази дата Портних се яви по дънки и тениска в Морската градина и шумно откри “най-голямата детска площадка във Варна”. Сложи си снимки във “Фейсбук”, пусна си реклама във вестниците и заживя с чувството за добре свършена работа. “Детските площадки” са един от гвоздеите в агитацията му.

Това, което кметът пропусна да изреди в гръмките слова е, че всичките тези ремонти са на стойност 15 млн. лв. и са част от облигационен заем. Кредитът всъщност е доста по-голям и отиде за финансиране и на други предизборни обекти, т.е. за кампанията му сега. Още по-интересното е, че ремонтите се извършиха без обществени поръчки – бързаше се, а и търговете винаги носят рискове. 15-те милиона лева отидоха във фирмите, които извършват ремонти във Варна още от времето на Кирил Йорданов.

“Живеем на ул. “Евлоги Георгиев”. Елате да видите какво стана. Дойдоха преди 2 месеца работници, уж изкопаха, заравниха, сложиха някаква настилка, но после си заминаха. Така останаха нещата. Нито пясъчник има сега, нито катерушки, нито люлки. Зее празно, площадка няма...”, свърза се с нас читателка.
“Десант” извърши проверка и се оказа истина – “новата площадка” между улиците “Евлоги Георгиев” и “Никола Козлев” липсва. Почната е, но е изоставена, в момента представлява строителен обект, на който няма дори табела.

Получихме и втори сигнал. “Живеем на улица “Мадара”. Две са площадките край нас, едната я ремонтираха. Добре стана, зарадвахме се, но на втория ден дойдоха и отлепиха настилката. Причината е, че я бяха сложили некачествено. Не знам защо я лепиха пак, мъжът ми каза, че я полагали в дъждовно време, а не е трябвало. Настилката започна да стърчи. Три дни след тоя ремонт дойдоха работници и започнаха пак да ремонтират. Сега са по-добре нещата, дано пак не се отлепва”, разказа майка на 5-годишно дете.

Тази случка показва колко точно са качествени ремонтите. Сигурни сме, че “ремонтът на ремонта” е с по-голяма трайност. Но колко точно? На една от снимките ви показваме люлките на детска площадка, сложени преди 4 години, пак покрай изборите, естествено. И този детски кът е разрушен, но в момента той не се ремонтира, понеже се води “обновен наскоро”.

Въздух ли, какво е това? Нашата проверка показа и още един проблем – масово “новите площадки” са малки, скътани между блокове, буквално под балкони и антени. Децата не могат да лудуват на воля, защото шумят на живущите, а и винаги има риск покривка с трохи да бъде изтърсена върху главите им.
В същото време далеч по-големи терени, около които има въздух, пространство, които се ползват от много деца и върху които могат да се направят дори игрища за по-големите, не са пипнати.

Защо? Отговорът е лесен – защото ще костват повече пари, а община Варна и кметът не гледат качеството, а бройката. Важно е предизборно да се отчете количество.
Не сме черногледи, не търсим под вола теле. Приветстваме всяка нова люлка, всяка нова пейка. Но успоредно с хубавото, във Варна продължават да се извършват и доста безобразия.


Тези люлки няма да се ремонтират, понеже се водят „нови” Нова беседка, зад нея веднага е балкон - такива са повечето новоизлюпени детски кътове

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
TARGOVEZ MEDIATOR POSREDNIK i
26.09.2015 18:59:34
0
0
detskite ploshtadki me interesuvat ako imam deza ili finansovi polsi ot tjah
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки