Вторият прием за инвестиции в стопанствата се отлага за 2016 г.


22 Септември 2015, Вторник


През 2016 г., а не тази есен, ще има втори прием по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020.


Стопаните очакват с нетърпение отварянето на подмярката, за да подадат проекти за напояване, тъй като хидромелиорациите не се финансираха при първия прием тази година.
Те ще се приемат през първото тримесечие на следващата година според зам.-министъра на земеделието Васил Грудев. По думите му, бюджетът, който ще се разпределя, ще бъде около 100 - 150 милиона евро.

При първия прием по подмярка 4.1 заложените средства бяха 150 млн. евро и те стигнаха едва за 22% или общо 730 от подадените проекти. Останалите не събраха нужния брой точки и не получиха финансиране, тъй като стойността им надхвърли четирикратно определения бюджет.

Според първоначалните намерения на МЗХ, вторият прием на проекти за инвестиции в стопанствата щеше да бъде тази есен. Така е записано и в индикативния график  по ПРСР 2014 - 2020, който предвиждаше това да стане през ноември. Не е ясно каква е причината за отлагането, но най-вероятно е свързана със забавянето на анализа на хидромелиорациите у нас, който се прави по договор със Световната банка (СБ).
„Срокът за изготвяне на анализа на СБ е удължен с три месеца“, обясни зам.-министър Васил Грудев. "Става дума за изработването на доста сложна стратегия, свързана със състоянието на предприятието "Напоителни системи" и въобще с цялостното състояние на напояването в страната.“

Един малък елемент от това е възможността за инвестиции в частни хидромелиоративни съоръжения. Най-често нашите земеделци имат нужда от изграждане на капково напояване, но това трябва да стане след одобрение на цялостната стратегия и нейното приемане от Европейската комисия. Това трябва да се случи до края на годината", подчерта Васил Грудев.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки