Лечение на конюнктивит в домашни условия


17 Септември 2015, Четвъртък


Промивки с настойка от невен и компреси с различни други лечебни растения помагат за облекчаване на състоянието


Конюнктивитът е смятан за най-разпространеното заболяване на очите. При неговото възникване се засяга връхната прозрачна обвивка, която покрива очната ябълка и вътрешния слой на клепачите. Обикновено заболяването се съпровожда със зачервяване на очите, усещане за болка и парене, чувство, че под клепачите има пясък. Очите започват да сълзят, а в някои случаи дори се отделя гной.

При появата на тези симптоми е необходимо незабавно да потърсим лекарска помощ. Но за да ускорим лечението на конюнктивита, може в домашни условия да се възползваме от съветите на народната медицина.
Преди да пристъпим към лечението обаче, следва да се вземат определени мерки за безопасност, тъй като в повечето случаи заболяването е заразно. Затова при появата на признаците му трябва да се спазват строго правилата за поддържане на лична хигиена – ръцете да се мият редовно и задължително да се използва персонална кърпа за избърсването им.

Очите не трябва да се трият, тъй като ако е засегнато само едното око, възможно е да се зарази и другото. Хубаво е да се избягва посещението на басейн или да се използва течаща вода за отмиването на хлора, който се поставя в него, за да не се стигне до усложнения. Най-добре е очите да се измиват с преварена вода. Желателно е до пълното оздравяване човек да си остане у дома, като напълно ограничи общуването си с близките си и други хора.
Съществуват три вида конюнктивит: бактериален, вирусен и алергичен. За всеки от тях се назначава определен вид лечение.

Бактериалният се характеризира с отоци и отделянето на гной. За да се преодолее слепването на клепачите на сутринта, което възниква в тези случаи, е достатъчно да се приготви настойка от лайка, като 2 ч.л. от билката се залеят с 50 мл вряла вода и с разтвора се правят промивки два пъти на ден. В остра форма заболяването се лекува с капки за очи и мазила, съдържащи антибиотик, най-често 1 % тетрациклин.
При децата често се наблюдава тази форма на заболяването. Освен назначената от доктора терапия, трябва да се спазват и някои определени правила – в периода на лечението детето не трябва да посещава учебно заведение, било то забавачница или училище; преди поставянето на капките и мазилата ръцете трябва да се измият добре; да не се разрешава на малчугана да си търка очите.

При лечение на вирусния конюнктивит обикновено също се назначават капки и мазила, като едновременно с това се прилагат и средства за укрепване на имунитета.
В домашни условия алергичният конюнктивит възниква поради контакт с алергени – това може да бъдат лекарства, продукти на битовата химия, козметични средства, прах и др.
За ефективното лечение е необходимо да се установи точният вид на конюнктивита, тъй като неправилно използваните медикаменти и средства може да не доведат до излекуване, а само да влошат състоянието. Точна диагноза може да постави само лекар специалист.

Какви народни рецепти можем да използваме в домашни условия? Още в самото начало на заболяването може да се приготвят тампони, напоени със сок от копър, които се поставят върху очите за 10 минути. Подходяща е също настойката от дафинов лист. Тя се приготвя като 4 листа се натрошат и се залеят с 200 мл вряла вода. Сместа престоява 30 минути, след което се прецежда и с получената течност 12 пъти дневно се промиват очите, а половин час преди лягане върху тях се поставя бинт, напоен в нея.

Добро въздействие върху организма оказва и черничевият чай, който укрепва имунитета и ускорява оздравяването. За неговото приготвяне шепа сушени черници се заливат с вряла вода и се варят 5 минути на слаб огън. Пие се подсладен с 1 с.л. мед.
За компреси може да се използва и разреден с вода сок от алое, в пропорция 1 към 10. А също и настойка от билката змийско мляко. Тя се получава като 1 с. л. от нея се пуска в чаша вряла вода и се държи 4 минути на бавен огън. След това се оставя да престои 20 минути, после се прецежда и към течността се добавя 1 ч.л. мед.

За ускоряване на лечението върху очите може да се постави лапа с настърган картоф. Компреси може да се правят и с розови листенца. Те се поставят върху клепачите, приготвя се като 1 с. л. цвят от рози се залива с 250 мл вряла вода и се оставя да престои в течение на половин час. Памучни тампони се напояват с течността и се държат върху очите 30 минути.

Ето и още няколко рецепти от народната медицина за лечение на това упорито и неприятно заболяване:
Билкови капки: Смесват се равни части от билката антиринум (известна и като зейка или лъвска муцунка, по-популярна като градинското цвете кученце); лайка, листа от черно кучешко грозде и корени от лечебна ружа. Една супена лъжица от билковата смес се слага в половин чаша гореща вода и престоява в нея до пълното изстиване на течността. След това от  филтрираната няколко пъти настойка се капват по две капки във всяко око веднъж на ден.

При гноен конюнктивит: Взимат се 2 с. л. плодове от шипка и се заливат с чаша вода. Кипва се и се оставя да престои няколко часа. В получения разтвор се потапят памучни тампони, които  се държат по 15 минути върху очите.
При вирусна форма на заболяването: 3 с.л. невен се заливат с 1,5 чаши вряла вода и настойката се оставя да престои 2 часа. Прецежда се леко затоплена и с нея се промиват очите три пъти на ден.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки