Юнкер удари камбаната, че ЕС не е в добро състояние


11 Септември 2015, Петък


Председателят на Европарламента призова за съчувствие към новите заселници на континента и обвърза с тях дори... климатичните промени


Обръщението си  към Европейския парламент в сряда председателят на  Еврокомисията Жан-Клод Юнкер започна с думите: „Не бройте колко пъти ще казвам „икономически“ и „социален“ – това са твърде празни думи. Дошло е време камбаната да бие, часът е настъпил“.

Той призова да свалим розовите си очила, но все пак да не изпадаме в униние от жестоката истина, която е, че Евросъюзът изобщо не е в добро състояние.
„Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и недостиг на Съюза в този ЕС. Това трябва да се промени“, подчерта Юнкер пред евродепутатите.

Шефът на Еврокомисията не пропусна да изтъкне, че е първият председател на ЕК, който е овластен от гражданите. „Още на 14 юни заявих, че искам да превърна Комисията в малко по-политически орган. Смятам, че председателят на Комисията трябва да бъде политически председател. Когато говоря за политика, имам предвид най-чистия й вид. В политиката има склонност всичко да се критикува, но не това е нашето желание“, заяви още той.

Както можеше да се очаква, и Юнкер обяви за най-актуален „приоритет на приоритетите“ кризата с бежанците. По думите му броят на придошлите на Стария континент близо половин милион души е впечатляващ и плашещ.

„Но сега не е време да изпадаме в уплах“ – даде кураж той и препоръча решителни и единни действия за справяне със ситуацията. И за да разчувства евродепутатите, се зае да дава трогателни примери от историята на континента от близкото минало, подчертавайки, че „В Европа, в едно или друго време, всеки е бил бежанец“. Към войните, диктатурите и потисничеството, белязали общата за европейците летопис, Юнкер причисли и Пражката пролет, и конфликтите в бивша Югославия.

„Нима сме забравили, че има причина в САЩ да има повече хора с името Макдоналд, отколкото тук; нима сме забравили, че 20 милиона поляци живеят извън Полша в резултат на глад и по политически причини. След Втората световна война 60 млн. души бяха бежанци от Европа“, обобщи шефът на Европарламента.
След което с апломб заяви, че Европа е най-богатият и най-стабилен континент, оазис на мир и стабилност – нещо, с което трябва да се гордеем и съответно следва да помогнем на онези, които търсят убежище от войната, терора и потисничеството.

Разбира се, той си даде сметка, че не можем да подслоним цялото нещастие на света, посочвайки, че пред прага ни са дошли бежанци, които са 0,11% от общото население на ЕС.
„Нека бъдем честни пред нашите съграждани – след като има терор и насилие в Либия, не може да строим огради“ – категоричен бе Юнкер и емоционално продължи речта си, отбелязвайки: „Зимата наближава. Наистина ли искаме да оставим тези хора да спят по гари, да треперят от студ“. Решението според него е да положим повече усилие на външните граници и да превърнем Фронтекс в една действаща европейска защита, съгласявайки се, че това все пак не става без пари.

Друг акцент в обръщението му бяха климатичните промени и той дори пожела да раздаде доклада, свързан с тях, на евродепутатите.
Но ако перифразираме по негов тертип поговорката „За каквото и да говорим, става дума за пари“, ще обобщим, че в речта му за каквото и да се говореше, все ставаше дума за бежанци. Както рече Юнкер: „Няма да се изненадаме, ако видим бежанци и заради климатичните промени".
И затова заключението му бе, че Европа не бива да проявява неутралност по отношение на този проблем и трябва да служи за пример в битката за справянето с изменящия се климат.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
BIB Bezplaten Informazionen B
12.09.2015 07:50:34
0
0
na gospodin junkera i negovite amerikanski i balgarski sajusnizi moshe da se podskashe she tesi balgari kojto bjaha vaspitavani v ljalnost kam zarskoto pravitelstvo i tehnite sajusnizi i tesi balgari kojto bjaha vaspitavani v lojalnost kam todor shivkov i negovite sajusnizi i tesi koito sega gi vaspitavat v lojalnost kam presidenta i negovite sajusnizi sa po mantalitet i proishod sashtite koito kasvat ,,,da da da ,,, ako imam fajda no za vseki slushaj da si krija malko pari i ljubovnizi zad garba i ne ne ne ako za mene i moite rodnini i prijateli ne e dobre i da sedne na kompjutara interneta i da vidi naj strahovitite orashia na rusia kojato e naslednik na zarska rusia i na savetskia sajus i moshe da otkrii ot koito bi se zamislil kato naprimer spored ruski voenni komentatori v kaliningradska oblast imat raketi kato ,,iskander ,,
s jadreni bojni glavi koito za 2 minuti dostigat warshava za 4 minuti praga berlin za 8 minuti london paris a tesi koito sa dislozirani v odeska oblast dostigat balgaria za 2-3 minuti istanbul i turzia za 5-6 minuti a obiknovenno za hodene po goljama nushda sas sabuvane i obuvane na gashtite pantalona sa nushni spored statistikite okolo 10 minuti .
taj milioni balgari rabotjat na shushda slushba to reshih da napravja statistiki na parfjumnia i tjutjunevia branch taj kato ot voennia bransh polushavam bolni fantasii koito gi osdravjavam pravja gi hubavi \fantasii samo s mnogo pari mnogo whiski vino i hubavi sheni no bes skrupomalina natriev pentanol koilo johimbe i podobni
i vapreki she imam poveshe ljubov kam tjutjunevia zvjat i tjutjunevite pari i industrii to moshe bi ako namerja rabota kato dobre platen sas sobstven bjudshet expert po otkrivane na rastenia podhodjashti za parfjumnia bransh pri madame LILIen BETTENcourt kojato moshe da me osinovi s moe saglasie ili kolegi bih imal po dobar shivot zashtoto madamite ot parfjumnata industria uhajat po dobre i isgleshdat po dobre ot tesi na tjutjunevata industria tova moshe da se vidi kato se otide v njakoe kafene ili restorant vednaga si lishat za tesi koito pravjat rasliki mirisma ot dim na evtini ili luksosni parfjumirani zigari i aromat na falshivi ili istinski parfjumi
1
BIB Bezplaten Informazionen B
11.09.2015 10:44:45
0
0
ami na gospodin junker mu podskashete she se nadjavam da moga da spomogna za pravilni diagnosi i rezepri za osdravjavane na evropa kato EUROPA DOKTOR s posnania po dalekoistoshan medizina sled kato polusha trajno tova koeto trajno shelaja no predi vsishko mi se plati s garanzii za diagnosite i rezeprite za koito upotrebjavam mnogo umstvena i druga energia a dotogava shte si peja partiotishni pesni kato
NE SHTEME NIE BOGATSTVA NE SHTEME NIJ PARI A ISKAME HUBAVI SHENI I SVETLI BADNINI NE SHTEME NIE SULTANISTI NE SHTEME NIJ HITLERISTI NE SHTEME NIE STALINISTI NE SHTEME NIJ ZIONISTI I TERORISTI I ANARHISTI I NIHILISTI NO SHTEME KAPITALISTI I BERLUSKONISTI ZA DA MOSHEM KATO BERLUSKONI DA SI PRAVIM KUPONI SLED KUPONI S HUBAVI MADONI I HUBAVI KOKONI MOSHE I S MAKARONI I ZLATNI DUBLONI TASI MOJA POESIA AKO JA PRODAVATE KATO PODSLUSHVASHITE I PRESLEDVASHITE OTVARNA MOLJA NAJ USHTIVO DA MI DADETE 55 % OT PRODASHNATA ZENA
AKO JA ISDAVATE BES PARI I BES DA JA OPOLSOTVORJAVATE TO VINATA SI E VASHA ZA TOVA GOLJAMO KULTURNO NASLEDSTVO KOETO VI POVERJAVAM
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки