Училищният звънец вече бие като камбана, но кой да го чуе


Училищният звънец вече бие като камбана, но кой да го чуе
11 Септември 2015, Петък


Учителите ни скоро ще станат изчезващи (гладни) видове, но държавата напира да направи и образованието преди всичко бизнес

Автор: Борислав Михайлов

Традицията повелява да посрещнем първия школски звънец на 15 септември с онзи възрожденски патос – вече доста фалшив и амортизиран –  с който преди и след освобождението от турско иго предците ни са провождали децата си със заръката даскалът да ги направи човеци. Но и с убеждението, че това ще се случи, няма как да не стане. При това всеобщата нагласа по онова време е била, че който се учи, той ще сполучи.

Време е да помълчим една минута, потопени в дълбока и искрена скръб. Както и да чуем, че училищните звънци по села и градове от години бият на умряло. Който има ум да го разбере – чува точно този траурен звън, известяващ професионалната, но и демографска катастрофа в българското образование.

И понеже неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев ожали депутатите с думите: „Скоро в политическия живот няма да остане един нормален човек” – понеже 11 професионални протестиращи, охранявани от 11 професионални полицаи, замерваха за N-ти път с домати Народното събрание и народните представители – редно е да кажем – нему и на колегите му от правителството и парламента, че скоро и в системата на просветата няма да остане и един нормален човек. И има много аргументи, че това е по-тревожната прогноза и по-голямата трагедия. Както и че става дума за политика от най-висока проба – затова и бие камбаната!

Според вицепремиера Дончев всеки нормален нов народен представител, който е влязал в парламента с някакви идеали, би се отказал от работата, ако още на втория ден бъде ударен с домат в главата  (по цял свят и от векове замерят политиците с домати, яйца и дори с обувки, но малцина са се отказали, ама нали ние сме по-по-най-… чувствителни). 

А според  председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева никой нормален млад човек не иска да става учител; оцелелите в месомелачката на непреставащите реформи са пределно амортизирани физически и психически и са пред пенсия; доходите в системата вкарват повечето даскали в статуса „работещи бедни”. И освен това има опасност около 5000 учители, навършили пенсионна възраст и имащи нужния стаж, да бъдат пенсионирани принудително – по преценка на директорите – и тогава ще плеснем с ръце и ще се прегърнем.

А може и дузината професионално мятащи домати по депутатите да се увеличат, щото пенсионираният учител е като всеки нормален беден човек – жив дявол – и не се знае къде ще му избие лошотията.
Но нека продължим да говорим за политика…

Перспективата е отчайваща

Проблемите с кадровото обезпечаване в българското образование са вече политически, твърди Янка Такева. Като дългогодишен професионален синдикалист тя има експертизата да твърди това (Боже, каква отврат е съвременният политически новоговор?!), разполага с нужните данни и дори все още храни надежда, че не е късно тенденцията да бъде обърната.

„В момента има 1600 нередовни учители (със средно образование), както и 3500 пенсионери. Очаква се 2500 пенсионирани преподаватели и 900 директори да излязат от системата тази година, което ще я оголи – предупреди тя.  – Липсват учители по природо-математическите  дисциплини, по чужди езици, с инженерни специалности, както и в началния курс”.

И за да изпреварим онези политици на местно и дори на най-високо равнище, които ще кажат: „Лесно е да се критикува, кажете какво да се прави!” – ще дадем и верния отговор на този въпрос.  Янка Такева припомня, че образователната политика не е секторна и трябва да бъде подкрепена от всички ведомства и министерства, от цялата държава.
„Социалната политика трябва да минава през образованието, защото учителят вече не може да се справи с нихилизма на родителите, с агресията и рисковите деца. 21,9% от ромчетата не знаят какво е учебно заведение, а 28% напускат училище след 4-5 клас”, показват данните, цитирани от синдикалистката.

Какво е бедност и има ли място в школото

Бедност, освен всичко друго, е да си замълчиш, когато гаменът от втория чин настоява да му върнеш телефона, с който „цъка” по време на час, защото, ако го счупиш – три заплати няма да ти стигнат да му го платиш.
А също и принудата да работиш на две и три места, защото с едната учителска заплата си заникъде. Неотдавна бе огласено проучване на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, от което става ясно, че всеки втори учител и всяка трета учителка имат и второ работно място през учебната година, като има случаи на хора дори с две допълнителни работи.

И за да изпреварим онези критикари, които ще кажат, че „даскалите бичат луди пари с частни уроци”, ще признаем – със срам от принудата – че около 50% от учителите мъже работят още и като пазачи,  шофьори, хотелиери, сервитьори, селскостопански работници, на временна работа в чужбина по време на лятната ваканция и т. н. Същото правят и около 30% от учителките, въпреки високата си средна възраст от 59 години. Само малка част от даскалите успяват да се занимават с педагогически дейности като възпитание на деца и частни уроци по някои учебни предмети, показва проучването.

Ако питате каква е тенденцията и дали нещата вървят към влошавани или да, то отговорът е: „да – тенденцията е към влошаване”. Защото само преди година, в подобно проучване на КНСБ, цитирано наскоро от в. „Сега”, се констатираше, че 24%, или всеки четвърти преподавател има втора работа, като само 3% почиват през лятото, без да се трудят.
Поради което общата констатация, която се налага е, че българският учител е „много уморен, пределно изтощен и прогресивно остаряващ".
Това е и един от аргументите в подкрепа на прогнозата, че българските учители бавно вървят от всекидневието си в „Джурасик парковете” към „Червената книга” на изчезващите видове. Трудно тичат, дори когато изтрещели родители ги гонят, за да ги бият, при това в буквалния смисъл на думата.

Какво е „мъртва душа” и колко струва?

Какво нещо е класиката – никога не остарява!
„Мъртвата душа” в образованието е реално съществуващ двукрак субект с редовни документи, на който до смърт не му се учи, но е записан в някое училище, защото присъствие му в съответните бумаги носи пари на школото, понеже системата е такава – парите следват ученика.

Чуйте един истински случай. Учителка в някога голям и престижен техникум, оказал се в село с дефицит на деца, трябва да събере нужната бройка ученици, за да тръгне поредният девети клас, а и тя да не остане без работа. Жената отива при бай Васил, който е чистокръвен циганин, имащ лонгур на нужната възраст, за да го кандардисва да си даде момчето в училище – ще се изучи, а и професия ще получи – багерист. Таткото е в час и обяснява в прав текст – момчето вече съм го изучил, знаеш ли какви пари изкарва с продажбата на едни цветни хапчета, но мога да ти дам дипломата му от основното и каквото друго ти трябва срещу 300 лева. 

И понеже учителката не от вчера обучава децата от етноса и се учи от тях и родителите им – почва се един истински цигански пазарлък, при който даскалицата и бай Васил си стискат ръцете за цена от 50 лева.
Което, ако го сравним с казаното при стъпването на човек на Луната, е малка крачка за учителката, но огромен скок в спасяването на нейното училище за още една година.

Министърът на просветата Тодор Танев знае за този „бъг” в делегираните бюджети и оценява годишните щети от записването на „мъртви души” на 20 млн. лева. Поради което неотдавна заяви, че вече се работи по измененията и допълненията в съответните закони, между които и НПК, за да може явлението да се криминализира, та дано секне...
А дано, ама надали, както се казва в един брадат виц за честността в брачното ложе.

Ще купуваме бензина на баровците

Великият комбинатор Остап Бендер имаше една крилата фраза: Идеите наши, бензинът от вас. Това доста точно дава представа за поредната реформа в българската образователна система или поне за решението държавните училища и детски градини да имат право на държавно финансиране. В случая аргументът на законотворците, както и на просветния министър Тодор Танев, че частните и държавните учебни заведения трябва да са равноправни и равнопоставени, меко казано издиша.

Независимо от аргументите „против”, неотдавна мнозинството в Народното събрание прие окончателно децата в частните детски градини и училища също да имат право на държавна субсидия. Текстът е залегнал в новия Закон за предучилищно и училищното образование, чието обсъждане тече още от предходния парламент.
Противниците на тази промяна твърдят, че решението ще засили неравенството в населените места и няма да достигат средства за финансиране на държавните и общинските училища.

Милен Михов от Патриотичния фронт изчисли, че около 15 и 20 млн. лв. би струвало на бюджета, ако всички частни училища получават държавна помощ.
А един колега, известен с хапливия си език, описа така цялото безумие на тази философия – това, че частните училища взимат държавна субсидия, защото и държавните получават, е все едно собственикът на ферари да получава пари за бензин от държавата, защото тя отпуска такива пари и за училищни автобуси...

Може да се каже и по друг начин – вместо държавата да налива пари в това образованието да става по-добро, а учителите – по-квалифицирани и имащи материалния стимул да се отдават изцяло на професията си, ние, данъкоплатците, занапред ще изпълняваме бизнесплановете на частните училища и детски градини.
Не е нищо ново – в здравеопазването от години е така и затова и то е в същото плачевно положение, въпреки милиардите, които се наливат в него.
Тъжно е! Нека послушаме за кого бие първият училищен звън и се абстрахираме от съпътстващия го звън на пари...

Анализирай това
Вместо държавата да налива пари в това образованието да става по-добро, а учителите – по-квалифицирани и имащи материалния стимул да се отдават изцяло на професията си, ние, данъкоплатците, занапред ще изпълняваме бизнесплановете на частните училища и детски градини


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки