Царевец стана арена на кървави битки


Царевец стана арена на кървави битки
Йордан Сивков в номадската си юрта
07 Септември 2015, Понеделник


Туристи отмаряха в прабългарска юрта под хвърчащи стрели и гюлета, аплодирайки превземането на византийския стан

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Върху праг не се стъпва, праг се прекрачва – с тази сентенция ни посреща в номадската си  прабългарска юрта добричлията Йордан Сивков. Той работи в охранителна фирма и поставя проследяващи устройства и камери, но от девет години успоредно с това е отдал душата и сърцето си да изследва и пресъздава бита, културата и въоръжението на нашите предци.

В съботния следобед камъните на Царевец буквално се палят, нагрети от слънцето, но вътре в юртата е прохладно, а разказът на сладкодумния мъж ни връща векове назад. „Не можем да делим дрехата, оръжието, бита едно от друго – те са едно цяло. Не може да изследваш един елемент, а другите да загърбиш.

Но първо трябва да сте наясно, че чергарите и номадите са много различни. Чергарите нямат жилища, докато номадите, каквито са били прабългарите, си имат домове, които сглобяват и разглобяват, взимайки ги със себе, когато се местят от едно място на друго – обяснява добричлията. – В Средните векове хората са мислили по друг начин. За тях е било важно всичко да е практично, лесно, минималистично и пример за това са юртите им. Ние залитаме във вещоманията. Ето, вижте ми чорапите. От най-обикновен лен са, нещо като войнишките партенки. Но с тях в ботуша ти е комфортно, краката не се спарват, лесни са за поддръжка” – обяснява домакинът ни и започва да ни разказва за модата на онези векове и хигиенните навици.

От него разбираме, че номадите са носили кафтан върху кафтан – за тях не било характерно да са облечени само с една дреха. „Виж моя кафтан – това е долното ми облекло от лен с малко ширит. То е с тежки и плътни копчета. Когато се наведа, те прибират дрехата. При кухите копчета е обратното – те държат кафтана по-разтворен. Има кафтани, които не се перат. Това са скъпите и богато украсени одежди, на които при прането в реката и търкането на ръка ще падне украсата, а по някои от тях са били пришити и скъпи перли. През зимата кафтаните се оставят нощем навън. Тогава вълнената дреха се намокря и замръзва, а при размразяването мръсотията изпада от нея” – разкрива ни подробностите за тоалетите на прадедите ни Йордан Сивков.   

От разказа му става ясно също, че е нямало разлика в кройката на кафтаните на бедните и богатите. Те са се различавали само по материята, от която са направени. Най-ценни са били копринените и тези от червени кожи. Историческите хроники и археологически разкопки сочат, че кройката на кафтаните се е запазила непроменена в течение на 500 –  години от VIII до XIII век.
Седим в юртата, прохладно е, а навсякъде е застлано с плъсти (степана със сапун и вода вълна). „Временното жилище се прави така, че огнището винаги да е по средата и това е много характерно за прабългарската култура. Впоследствие, когато започват да водят уседнал живот в квадратни жилища и полуземлянки, огнището също е било в средата на помещението“ – продължава своеобразната си беседа Йордан Сивков.

Самата юрта, по думите му, се прави от дървен скелет, тип хармоника, така че бързо да се събира и разпъва. Покрива се с плъсти. При тях водата се плъзга, не попива и това прави „палатката“ водонепромокаема. „Вълната има още едно важно битово-житейско свойство – през лятото държи хладно, а през зимата – топло”, с вещина допълва домакинът.
И добавя още, че преки исторически доказателства за обзавеждането и устройството на юртите няма, защото остатъкът от такъв тип временно жилище е кръглото дъно. „В Девня има разкрит модел на каменна юрта, в Плиска са намерени три юртообразни жилища. Всичко е било максимално практично и елементарно. Лесната преносимост прави юртата практично жилище. Стандартно в нея има две легла, сандък или ракла за дрехите, а всичко останало е наредено и виси по стените.

Устройството на покрива е много важно. В него има голяма символика. Отворът най-отгоре в средата се нарича слънце. През него излиза димът от огнището, но от там влиза и дневната светлина” – не спира да разкрива подробности за прабългарските домове добричлията.
Стрели летят от всички посоки. От гърлата на стенобойни машини изригват гюлета, мятащи се по противниковото укрепление. Изсвистява камшик, а гъвкавият му език като изкусна и предсмъртно ранена змия се навива около вражеското копие. Искри излизат от сблъсъка на тежки железни мечове. Щикове и копия се сливат в смъртоносна целувка, от чиято взаимност по земята се сипят ранени и убити воини. Грохотът на оръжия се слива с победните бойни викове.

Византийската крепост падна! Публиката се отблагодарява с възторг и аплодисменти.
На превърналия се в арена на битки Царевец туристите се върнаха няколко века назад. Провелият се тук фестивал „Средновековна България“ продължи с демонстрационни бойни турнири и още сражения.
„Целта е да покажем как се борави с различните оръжия, а не конкретно да пресъздадем битка от определена историческа епоха – обяснява ни Стефан Стефанов, председател на великотърновския клуб „Традиция”. – Превземането на крепост е сложно нещо и е продължавало с месеци – с копане, укрепяване, излизане напред, спиране на водата, отводняване на защитни ровове, превземането им. И тогава, и сега има много общи елементи при атака и отбрана, въпреки че въоръжението се е променяло през вековете” – пояснява той  и дава редица примери.

„Тогавашните и сегашните военачалници, знаейки параметрите и възможностите на оръжията, правят формированието на строя и организират войниците си. Копиеносците са спирали конницата. Войниците с лъкове на коне са имали задача да удрят и бягат и по този начин да разкъсат редиците на противника, принуждавайки го да се разтегне. Тогава идва редът на тежката пехота, която удря встрани. Затова често конницата е била в средата на атаката, а пешите флангове я затваряли.
Днес елементите са същите, но оръжието е друго. Конницата е сменена с моторизирани батальони. Разузнавателните отряди ги има и днес, но са десантни групи” – разкрива подробности от стратегията и тактиката на бойното изкуство възстановчикът.

В реконструкциите и бойните демонстрации се включиха участници от регионалните клонове на Национален клуб „Традиция“ от Велико Търново и Шумен. Средновековното общество в България MODVS VIVENDI от София пък представи европейско въоръжение и облекло от периода XII-XIV век и нагледно показа, че боят с меч не е просто филмова фантазия, а реалност, която за да се случи, се изискват много тренировки и дълго обучение.
А Сдружението за исторически възстановки „Чигот” от Варна участва с възстановки на бита и военната екипировка на Второто българско царство. В демонстрациите се включи и „Авитохол” – Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции от Първото българско царство.

Реенактори превърнаха Царевец в машина на времето и показаха не само облекло от Първото българско царство, оръжия и доспехи, но демонстрираха и различни традиционни за българите стари занаяти като ковачество, леене на реплики на медальони, фибули, обработка на стъкло, изработка на накити и пр.
Събитието бе част от програмата за националните чествания, посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.


Отрядът се подготвя да щурмува вражеското укрепление Фестивалът в Царевец представи дрехите, оръжията и занаятите на старите българи

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки