Целебните качества на магданоза


03 Септември 2015, Четвъртък


В миналото той е бил една от основните съставки на рецептите от народната медицина


Магданозът е не само прекрасна и ароматна подправка, но има и множество полезни и лечебни свойства. Той помага да бъдат лекувани редица заболявания.
Растението съдържа огромен брой полезни вещества, в това число богата гама от групата на винамините В, витамин С, а също така и с РР и К.

Освен това в него се откриват много минерали и микроелементи, необходими за осигуряването на нормалния метаболизъм на организма.
Желязо, фосфор, цинк, калций, магнезий - това съвсем не е всичко, което човек може да получи, употребявайки малко количество магданоз дневно.
Следва да се отбележи, че в листата му има също ценни етерични масла и биофлаваноиди. Наскоро в него бе открита и фолиева киселина, която поддържа кръвоносните съдове на човека в добро състояние.

Хлорофилът, който е в основата на фотосинтезата, поддържаща жизнените процеси при растенията, е много ценен за човешкия организъм, тъй като е главният фактор за производството на хемоглобин – най-важната съставка в червените кръвни телца на човека. И тъй като в магданоза той е в голямо количество, неговата консумация е много полезна при лечение на малокръвие, т.е. анемия.

Понастоящем подправката има своето трайно място в кулинарията, но в древните времена е използвана повече в областта на народната медицина. За лечение се използва всичко от растението - листата, стволът и коренът му, включително и семената. От тях може да се приготви превъзходно и здравословно етерично масло.
Сокът от магданоз е едва ли не най-мощното оздравително средство. Той оказва положително влияние върху кислородния обмен и осигурява нормалното функциониране на мозъка, надбъбречната и щитовидната жлеза.

За приготвянето му зеленчукът трябва да се нареже на ситно и после да се пусне в сокоизтисквачка. Понеже сокът има много силно действие, в чист вид от него не трябва да се пие повече от 1 с.л. на един прием. А най-добре е да се съчетава със сок от моркови или краставици.
Народната медицина го използва в качеството му на диуретично и спазмолитично средство. Приемането на магданоз под формата на сок, отвара или настойка подобрява състоянието при различни заболявания на отделителната система.

Освен това растението има свойството да извежда от организма излишните мазнини, да противодейства на различни възпаления, ефективно е и при болка, треска, гастрит, язва.
Магданозът избелва зъбите и е чудесно средство за укрепване на венците. Коренът му пък премахва неприятната миризма в устата.
Помага на организма да се справи със сърдечни заболявания, бъбречно-каменна болест, полезен е при простатит, воднянка, колит и при хипотонично маточно кръвотечение.

Сок от магданоз, смесен с домашно приготвено кисело мляко и разреден с малко вода, изчиства натрупаните в организма шлаки и подобрява работата на храносмилателния тракт. Тази смес е полезно да се пие сутрин, вместо закуска, или вечер, преди лягане. Тя помага и при спазване на диета за отслабване, като в тези случаи към нея се добави щипка джинджифил, копър и чесън, смлени в кафемелачка.
Настойката и отварата от магданоз имат способността да възстановяват редовността на месечния цикъл при жените, а също и да разтварят образувалите се камъни и песъчинки в пикочопроводните пътища.

В ароматната подправка присъства веществото инулин, което е заместител на захарта, поради което употребата му е полезна и за диабетици.
Сокът от магданоз, приеман в предписваното количество, е ефективно средство при заболявания на очите и зрителния нерв, при катаракта и канюнктивит. При кокоша слепота трябва да се приема смесен със сок от моркови и целина.

Предупреждения Свежият сок от магданоз, надхвърлящ дневната доза, е противопоказен при нефрит и цистит, тъй като дразни бъбречната тъкан. Не се препоръчва да се употребява при бременност и хипотония.
За зимата магданозът не трябва да се съхранява смесен със сол, тъй като така се образуват нитрити, които могат да предизвикат появата на рак на стомаха.


Няколко рецепти за лечение с ароматната подправка

Рецепта 1 (при простатит): 4 с.л. наситнени листа и корени от магданоз се заливат с 50 мл вряла вода и се оставят за 8-12 часа в покрит съд. После течността се прецежда и в нея се разтваря 1 ч.л. липов мед. Приема се по 1 с.л. 3 пъти на ден половин час преди храна.

Рецепта 2 (при нарушение на менструалния цикъл): 1 ч.л. (без връх) наситнени листа и корени от магданоз се заливат с 400 мл студена преварена вода. Оставя се да престои 8 часа. Прецежда се и се приемат по 2 с.л. от настойката на всеки 2 часа.

Рецепта 3 (при простатит): 4 ч.л. сухи корени магданоз се заливат с 200 мл вряла вода. Оставят се да престоят 8-10 часа. Приема се по 1 с.л. 3-4 пъти на ден 30 мин. преди храна.

Рецепта 4 (за поддържане на кожата в идеално състояние): 50 г магданоз се заливат с 500 мл вряла вода. Сместа ври на огъня за 15 мин. Оставя се да изстине напълно, прецежда се и след това се налива във форми за лед, които се слагат в камерата. На сутринта с кубчетата лед се минава по частите на тялото. Тази процедура способства за подобряване обменните процеси в кожата и премахва бръчките.

Рецепта 5 (при намалена функция на далака): Семена от магданоз се счукват или смилат. От тях всеки ден се приема по 1 малка ч.л. с вода.

Рецепта 6 (за лечение на тумори): Счукват се на прах семена от магданоз. 1 ч.л.  от тях се залива с 500 мл прекипяла и изстинала до стайна температура вода. Оставя се да престои 10 часа. След това се прецежда и течността се налива в подходящо шише и се запушва. От настойката се пият по 100 мл три пъти на ден.

Рецепта 7 (с тонизиращ ефект): 4 ч.л. от корените на растението се заливат с 500 мл вряла вода. Изчаква се 15 минути и се прецежда. Готовата запарка се изпива за 2 дни.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки