Ла..а газим, мръсни ходим


Ла..а газим, мръсни ходим
Виц на деня: - Къде бяхте на море? - Лозенец! Нас.ахме се от кеф... - Да, бе, те казаха по новините!
29 Август 2015, Събота


Реквием за една колония на летовници от столицата

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Чудя се, ако Лозенец не беше фаворизираната колония на летовници от столицата, дали скандалът „Когато лай..то удари вентилатора” щеше да се разрази с толкова истеричен бяс. По всички медии, сутрешни блокове и да даде (смрадлив) хляб на всеки колега, упражняващ се по въпроса с несгодите на плажните курорти.

Кметът на Царево Георги Лапчев няколко десетки пъти се опита да каже истината, но беше тотално удавен в многословното кудкудякане на назлобените водещи, побъркани от факта, че явно ще трябва да ходят „на моренцето“ другаде, а не точно там.
То е просто - проблемът е с 30-годишна давност. Горепосочените богопомазани решиха да превърнат Лозенец в едноименен летен квартал със същото име. Настроиха го брутално с бетони и стъкла, наречени за благозвучие "хотели". Докараха и семейните си любимци.

А древната  пречиствателна станция от времето на соца, когато мястото беше просто красиво и непретенциозно, никога не е успявала през всички тези години да насмогне на лайната, които изсипват ордите високопоставени. Но това никой от тях не поиска да чуе и осъзнае. Защото не му изнася.
През всичките тези години от време на време те отправяха жален повик към медиите за грозно самоуправство и брутални случки на „вдигайте си кърпите оттука, това е частен плаж“.

Понятие като „частен плаж“ у нас няма, но с мълчаливото съдействие на тези, които удобно си печаха телесата на него, то лека-полека се превърна във факт.
Питал съм предишния колега на Лапчев, който първо пое въздух, сякаш за да избълва обидена тирада. После просто махна с ръка и рече онова, за летния квартал със същото име на тези хора, за които вече ви казах.
Ако донякъде ви успокоява, не само там е така. Спомнете си как преди три или четири години се случиха пак пороища, фатална авария в електропровода за Южното Черноморие и Слънчев бряг заплува до кръста в… същото, да.

Там положението е идентично – на красивото парче дюни и околностите им, рекламирани дори по западноевропейските и скандинавските телевизии по време на 70-те години на миналия век, се разрази такова безобразно застрояване, че то се превърна в бетонно гето, предлагащо противно евтин (фалшив) алкохол и дрога на корем.

Справка – последните удари на полицията, разкрили цехове за пиене и метамфетамини в промишлени количества. Свинщината, която се случва по Черноморието, е повсеместна. Само че досега е била само „бир парче“ екзотика в лятната почивка на българите, твърдо решени все още да прекарат двадесетина дни на родния бряг, а да не отпрашат в Гърция и Турция (за това и за трагичния вопъл на премиера Борисов да останем тук скоро говорих, та няма да ви занимавам).

Тук-там скандали с безмозъчни орки, с обиколка на бицепса минимум 45 сантиметра, гонещи курортистите, които не щат да дадат 30 кинта за чадър и шезлонг.
Малко, съвсем за разкош, репортажи и публикации на тема „известна певица и съпругът й издигнали бетонни стени върху скалите и така отрязали парче от суверенната ивица на България за лично ползване“. Любопитки в стил „роднина на депутат иска наем за влизане с автомобил до плажа“…

Аз съм дете на морето, на ски съм се качвал само два пъти и ме е срам да разказвам как почти успях да се разчекна. Но имам приятели скиорчета, които само чакат да застуди и падне сняг, та да се пробват по пистите.
Чувал съм невесели истории от тях. За блъсканици по лифтове и влекове. За вулгарно отношение „ако щеш, бе, ай бегай, че след теб идва оня“. За найлонова чаша чай направо на пистата за 5 лева. А в магазина кутия от същия струва не повече от левче.

Моя позната пък, от дете мечтала да се научи да кара кънки на лед, откровено и бясно измисли новия топоним „ТалиБанско“. За там, обаче, не мога да говоря, нямам никакъв поглед. Само слушам, гледам и чета как еколози викат срещу презастрояването и новите лифтове, а насреща им „местни“, съвсем невинно организирани от „разумни хора на бизнеса“, твърдят, че това е „рекет на зелената мафия“. Не знам.

Изразих онова, горното мнение за лай…а и летния квартал със същото име, както в София. Приятел юрист, с аналитичен ум и широк поглед върху нещата, ми зададе с усмивка въпроса: „А кой издава строителни разрешения?“
Не ми беше провокативно. Отговорих по същия начин – помолих го да се сети пак за идващите всяко лято, които са решили мястото да е само и само за тях.
С „частните плажове“ пред хотелите, на които летовник, дошъл случайно и само да се попече и поплува, е гонен като муха от мед, задето „не е гост на хотела“.

Същият приятел ми даде пример с Ахелой и Поморие. Където преди години извираше същият екскрементен фонтан. След построяването на нова пречиствателна станция там вече проблем няма.
А кой го реши? Тези, дето се порадваха известно време на екземи, разстройства и подобни благини. Откъде са те? Ами… Оттам, да.
(Смятайте написаното за местна и шовинистична злобария. Свикнал съм.)


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки