Вкусни мезета и концерт на Горан Брегович за Скариадата


16 Август 2015, Неделя


Горан Брегович и неговият оркестър за сватби и погребения пристигат тази есен на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец.

Автор: Здравка Христова

Култовият изпълнител ще бъде специален гост на уникалния събор „Скариада.BG”, който ще се проведе за първи път от 1 до 6 септември. Събитието се организира от сдружение „Национален събор на овцевъдите в България”.
„Името на събора идва от скара. Тук ще съберем производители на продукти от българско месо. Няма да има прошуто и хамон, а само родни продукти”, поясни организаторът Симеон Караколев.

Много апетитни мезета и месни вкусотии на скара ще очакват посетителите. За доброто настроение ще се погрижат духови и сватбарски оркестри от цялата страна. Специално за събитието ще пристигнат и музиканти от Сърбия, Македония и Румъния.
Истинският парад на ритми и добро настроение ще е на 5 и 6 септември с надсвирването на духови музики и сватбарски оркестри, което ще бъде оценявано от жури в състав Иво Папазов-Ибряма, Владимир Величков, Антони Дончев.

„Скариада.BG” е специален празник, посветен на качеството и традицията на българския вкус, с много весела музика и аромат на скара. На събитието български производители ще представят традиционни месни продукти и ястия, а чуждестранни майстори готвачи ще покажат свои блюда. Със свои щандове ще участват производители на бутикови месни продукти по автентични рецепти и на сертифицирани биопродукти от месо, както и фирми, специализирани в производството на продукти от прясно българско месо, поясни Симеон Караколев. Изложението ще бъде допълнено с много димящи скари, кулинарни зони, конкурс за най-вкусно кебапче и кюфте и приготвянето на най-голямата манастирска чорба.

По същото време – на 5 и 6 септември, аналогичен фест ще се проведе и в почти едноименния сръбски град Лесковац. С много сръбска скара и музика там ще протече Лесковачката скариада.
Повече от четвърт век вече на кулинарното събитие при съседите мерят майсторлъка си при приготвянето на плескавиците готвачи от цяла Сърбия и други балкански страни, включително и от България.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки