Велинград стана столица на разкопаните столици


Велинград стана столица на разкопаните столици
Така изглежда велинградският главен спа булевард „Съединение” в разгара на летния туристически сезон
14 Август 2015, Петък


Хубаво е да титулуваш града си като главен спа център на Балканите, но преди това кметът е добре да се справи с окаяната инфраструктура

Автор: Ани Петрова

Велинград  наистина прилича на столица, ако не на друга – поне на българската. Иначе е обявен за „спа столица на Балканите“. От няколко месеца насам градът е разкопан надлъж и нашир също като главния ни град – София, и придвижването  дори и по главната улица е нещо като офроад изпитание: канавки, разбита настилка, пътно-строителни машини. И за капак – десетки отрязани вековни липи, защото пречели на реновирането на тротоарите.

Всичко това е в рамките на проекта „Велинград – интегриран град на бъдещето”, който включва преасфалтиране на уличната мрежа и енергоспестяващо осветление в зоните ,,Център“, ,,Асфалтова база'' и ,,Клептуза“, както и реновирането на централната градска част и парковите пространства. Целта е обновена градска среда и по-добри условия за бизнес, туризъм и ресторантьорство, а изпълнението й е подплатено с 16 млн. лева.

Всъщност всичко, за което говорим, би могло да се оцени и като спешни и неотложни работи, защото уличните настилки във Велинград са под всякаква критика (като във вътрешнокварталните улици на София), а т. нар. паркови пространства носеха нафталинения чар на късния социализъм – като пейки, детски площадки, състояние на тревните площи.

И още нещо, което сродява спа столицата на Балканите със столицата София – десетките скитащи кучета, които са буквално навсякъде. Колкото и варварски да звучи, някои местни жители се опитват да решат проблема със собствени сили и тровят четириногите бездомници. Което не само че е незаконно, но може да доведе и до други проблеми, защото труповете им остават с дни по улиците и внасят допълнителен „чар” и зловоние във велинградския пейзаж.

В лошо състояние са и много от 60-те улични чешми с минерална вода.  Никой не ходи жаден, докато гази вода, но пилеенето й подсказва, че някой ден може да се случи и това.
И не на последно място – допълнително пръст в раната забива и състоянието на прословутия в миналото парк Клептуза. Езерото е жабунясало и занемарено; някогашният ресторант в единия край е безстопанствен и има всички достойнства на неформална тоалетна; в парковото пространство са се намърдали десетки сергии, родеещи се с цигански катун, а съседната жп спирка би била срам за железниците от времето на барон Хирш, но в днешно време не прави впечатление никому.

Ако погледнем на нещата отвисоко и с друг мащаб, то би могло да се предположи, че ако масираните ремонти завършат преди местните избори, то кметът Иван Лебанов ще получи силна материална подкрепа за своя трети мандат – привидно добра работа с парите по европейски проекти, обновена градска среда, нарастващи приходи от туризъм... Въпрос на гледна точка.

Продължавайки с очевидните неща откъм разкопаната страна на главната улица, бихме могли да кажем, че и при него със сигурност работите куцат на поразия, щом в последните години кметската служебна кола бе подпалвана на два пъти – за последно през април тази година. Тогава самият Лебанов коментира, че палежът прилича на предишния и видя връзка с предстоящите местни избори.

И като стана дума за избори – по улиците на Велинград все още стоят плакатите на ДПС от последния парламентарен вот. През 2011 г. човекът на БСП стана първия кмет, спечелил втори мандат в най-новата история на Велинград, включително с подкрепата на партията на Местан. Естествено Лебанов се кандидатира като независим, както повелява политическата мода сред нашите градоначалници.

Дали ще се бори за трети мандат все още не се знае. Известно е само, че в момента не може да разчита на подкрепата на ДПС. Но пък извършваните в града ремонти с европейски пари, които най-вероятно до изборите ще приключат ударно, ще му позволят да се разхожда гордо по новите плочки и да се бие в гърдите какви чудеса е сътворил...


Окаяната жп спирка на теснолинейката до парка Клептуза

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
цоци
12.09.2015 06:07:01
0
0
винаги недоволни -ако не се направи - защо не се е ноправило, ако се направи - пък защо са разкопали улиците , ами как иначе да стане ,дали заради изборите или не важен е резултата , а той е че ще стане суперско
1
цоци
12.09.2015 06:06:57
0
0
винаги недоволни -ако не се направи - защо не се е ноправило, ако се направи - пък защо са разкопали улиците , ами как иначе да стане ,дали заради изборите или не важен е резултата , а той е че ще стане суперско
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки