Хляб за благодарност към Божията майка


Хляб за благодарност към Божията майка
14 Август 2015, Петък


На 15 август отбелязваме Успение Богородично


На 15 август православната и католическата църква почитат Успение Богородично. В България денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Според Светото писание, на тази дата света Богородица се пренася на небето и отива при сина си. Нейната смърт била толкова лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук идва и думата „успение“ – заспиване.

На 14 и 15 август по този повод в Кюстендил се отбелязва т. нар. „Панагия“ – въздигане на хляба. По традиция почитането на празника е свързано с омесването на хляб с молитва за добруване, украсяването му с пластики от тесто и занасянето му в храма с благодарност към Божията майка. Обрядът отбелязва въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. „Панагия“ се наричат  медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. Самата дума означава честване, памет – не точно на хляба, а на Богородичния хляб. Празникът се посреща около църкви и параклиси, посветени на Успение Богородично.

В началото на месец август в Кюстендил се провежда иконографски пленер, в който участват млади зографи, а в навечерието на Голяма Богородица се открива иконографската изложба „Панагия“.
Дни преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница (кръгъл глинен или метален плосък съд). Самото действие наподобява черковното тайнство. Освещава се и житото. Жената учи и предава тънкостите на приготвянето на насъщния на дъщерите си.

На следващия ден домакин е Регионалният исторически музей в Кюстендил. По масите, разположени из алеите му, се излагат хлябовете, омесени от ръцете на кюстендилчанки – такива, каквито винаги са били приготвяни по този повод поколения наред.
Преди да започне месенето на богородичните пити жените трябва да се изкъпят и да се прекръстят пред слънцето. Хлябовете се приготвят от хора с чисти помисли. В самия ритуал участват възрастни жени и млади момичета, които се обучават в тънкостите му.
Момичетата, които месят, трябва да имат живи родители. Момите трябва да са с бяла кърпа на главите, облечени с бяла риза и замесват прясна пита само с вода и сол, без яйца и мляко. За месенето се използва нов месал (кърпа) и чиста бохча, в която се увива готовата питка.

Самото тесто се замесва с чиста „мълчана“ вода. Тя се налива рано сутрин, преди изгрев слънце, от кладенеца и в пълно мълчание се донася в къщата. По време на замесването също не се говори.
Брашното следва да е получено от специално жито от новата реколта, което преди това е осветено в църквата, пресява се и после се замесват питите. Те имат задължително кръст и просфора (специален църковен символ), поставена на четири места върху погачата.

Готовата пита се вади от подницата, увива се в месал и се носи от най-мадата жена в семейството на Богородица в църквата, заедно с китка цвете, за да бъде осветена. Първата хапка от нея се оставя в храма – тя е за Божията майка, а останалата част от хляба се раздава на близки и приятели за здраве и берекет през годината.
Този обичай датира още от древността, но е запазен само в Кюстендилския край, вероятно защото към Богородица е много силен в тази област. Празникът е типично женски, тъй като Божията майка се почита като закрилник на жените, на бременните и на майчинството.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки