Нови находки в Сексагинта Приста


Нови находки в Сексагинта Приста
09 Август 2015, Неделя


При археологически разкопки на римската крепост Сексагинта Приста в Русе е била открита крепостна стена с височина 7, 65 метра, което я прави най-високата,

Автор: Иван Ванев

разкрита по поречието на река Дунав, твърди директорът на русенския исторически музей Николай Ненов.
През 2015 г. учените работят в югоизточната страна на Сексагинта Приста. До началото на седмицата бяха разкрити 72 метра дължина от крепостта.
Тук е бил намерен един от входовете на кастела, полукръгла кула, голямо количество монети, антични лампи и надпис върху жертвеник от трети век, вграден в укреплението.

Запазената над 7-метрова стена се намира при разкопаните допълнително около 20 метра в частен имот. Там са били намерени и близо 300 древни монети. Чрез сондажи е бил открит и защитният ров около крепостта, но изкопите вече са на голяма дълбочина и е опасно за хората, обясни Ненов. Според него проучванията тази година водят до нови знания за размерите и вида на Сексагинта Приста.
Били са открити и части от старобългарска керамика, както и останки от османския период. Това показва, че в крепостта винаги е имало богат живот, уточни Ненов.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки