Чии са тлените останки, открити на остров Св. Иван


Чии са тлените останки, открити на остров Св. Иван
Разкопките на острова продължават
09 Август 2015, Неделя


Възможно е на това място да е бил погребан същият Тома, пренесъл през IV век от Константинопол частица от мощите на св. Йоан Предтеча

Автор: Светлана Николова

Преди пет години една сензационна археологическа находка насочи вниманието на световната историческа наука към българския остров Св. Иван. При разкопките на абсидата на древния храм "Свети Георги" бе открит реликвариум с частици от мощите на св. Йоан Кръстител, известен и като Предтеча.
В кутийка, изработена от алабастър, бяха съхранени костици от ръка, лицева част и зъб на светеца, на когото се паднала честта да покръсти самия Исус Христос. На капака й пък е изписано името на този, който е пренесъл свещените реликви в островния патриаршески манастир – Тома.

Още през 2010 г. беше ясно, че с това разкритията около разкопките на най-големия островен манастир, намиран в акваторията на Черно море, няма да секнат. Че още тайни ще изплуват на повърхността, анонсира проф. д-р Казимир Попконстантинов, който е и ръководител на проучванията на това място от 2007 г.
Очакванията му бяха оправдани в края на юли т.г., когато той и екипът му се натъкнаха на древна засводена гробница, в която е извършено двойно погребение. Изградена е от 7-метрови вертикално поставени керемиди. Строителството е характерно за IV-V век, от когато датира и базиликата, в която бяха намерени мощите, обясни проф. д-р Попконстантинов.

В гробницата един след друг са били погребани двама души. В общия гроб, върху тлените останки на единия е положен и овен. Подобно погребение не е характерно за християнските традиции, свързва се по-скоро с езичеството. Учените предполагат, че животното е жертвено.
„Вероятно на острова е имало някакви катаклизми и овенът е трябвало да измоли от Бог по-добри времена за манастирския живот чрез хората, които са били погребани тук. Което пък само по себе си означава, че те никак не са били случайни. Най-вероятно става дума за висши духовници“, каза пред медиите професорът в края на миналата седмица.

Според догадките му, които тепърва ще се доказват, единият скелет е на първооснователят на „Св. Йоан Кръстител“, а другият – на Тома. Освен името му, изписано на кутийката с реликвариума, за него не се знае нищо друго. Но той със сигурност е бил влиятелен човек, който се е ползвал с доверието на патриарха в Константинопол, за да му повери безценните мощи на свети Йоан Предтеча.

Със сигурност е бил на голяма почит и в самия манастир и е много възможно да е поискал след смъртта си да бъде погребан на острова, казва още археологът.
Повече подробности около тлените останки ще станат ясни, след като бъдат проучени от антрополога Виктория Русева, която тази седмица започва работа по находките. След задълбочени анализи тя ще може да хвърли светлина за възрастта, както и времето, през което двамата са били погребани.
Разкопките в единствената по рода си гробница в България продължават. Археолозите обещават, че там предстоят още разкрития.


Раннохристиянската базилика на остров Св. Иван е издигната в средата на V в. Малко по-късно е изграден още един храм - „Св. Богородица“, който се свързва със съществуващия приблизително по това време островен патриаршески манастир. През втората половина на Х век обителта се превръща в активен книжовен център.
Обновен е значително през 1263 г., когато Михаил Глава Тарханиот построява нов съборен храм – „Св. Йоан Предтеча“. Още тогава манастирът е обявен за царски, а през 1308 г., след венчаването на българския цар Тодор Светослав за Теодора Палеологина на острова, манастирът получава статут на царски.

Турците го изравняват със земята през юли 1629 г. Монасите се преместват в манастир на о. Халки. Манастирът на остров Св. Иван от началото до края е ставропигиален на цариградската патриаршия и тук са погребани след изгнание двама бивши нейни патриарси.
След 1985 г. са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останките от двата християнски храма, библиотеката, царската резиденция и други.
Реликварият с мощите на св. Йоан е открит на 28 юли 2010 г. по време на разкопки на най-ранната църква в средновековния манастир „Св. Йоан Кръстител”. Мощите днес са изложени за поклонение в храма „Св. св. Кирил и Методий” в Созопол.



Свети Иван е най-големият от петте острова, които се намират по българското Черноморие. Намира се на около 900 метра  от стария град на Созопол. На него има разположен фар, който упътва корабите в Бургаския залив. Тук могат да бъдат видени 70 различни вида птици, като някои от тях са записани в Червената книга на България. Интересни са гларусите, които гнездят на острова. На остров Св. Иван се намира и единствената в страната популация на интродуцирания през 1934 г. вид заек подземник.


Според проф. д-р Казимир Попконстантинов много е възможно тлените останки да са на висши духовници, единия от които – първооснователя на манастира

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки