„Калуня-каля”


„Калуня-каля”
03 Август 2015, Понеделник


Преиздаден шедьовър от миналия век

Автор: Веселин Максимов

Признавам си, че не знаех и думичка за тази книга. Затова бях силно изненадан, когато в библиотеката, в която ходя, ми предложиха нейно издание от... 1988 година. Аз мислех, че е от днес, та тя нашумя в книжарниците в началото на годината. Оказа се, че не.
Георги Божинов я е написал тогава, тъкмо година преди да падне социализмът (доколко това е така е съвсем друг въпрос) и е била удобно забравена.

„Калуня-каля” се възроди, за да пренареди върховете на родната литература”, прочетох някъде анонс от Деян Енев. Скромното ми мнение е, че той е напълно прав. Прочетете я. Непременно я прочетете!
Добре, да опитам по друг начин... Харесвате ли „Възвишение” на Милен Русков? По екзотика на речта й отстъпва съвсем малко, що се отнася до веселите и пиперливите фрази. Но само дотам.

Автентичният родопски говор е тъй чудно предаден, че сякаш създава някакъв различен, съседен свят. Който не е в България, а е паралелен на нея. Това е историята на едрия скотовъдец и земевладелец Калуньо, богат помак, чийто живот се променя и свършва по време на Априлското въстание. Завиждам на всички, които все още не са чели тази книга и затова повече няма да разказвам за сюжетната линия. Няма да ви открадна това удоволствие.

Аз не познавам някой, чел „Калуня-каля”, да не е очарован от нея. Разрових се в интернет обаче, та прочетох, че има и силно изказване против нея.
Именно заради това, че към историята (към строго фактологическата й част) авторът е подходил доста интерпретативно и всъщност е написал творческа измислица, а не исторически роман.
По-глупава обида не бях чел. Ами да, художествена измислица е! Имаше недоволни приказки и от описанието на бастисаното, опустошено и изклано българско село от башибозуците (става въпрос за Батак, разбира се).

И как помакът Калуньо не е съгласен със зверствата на „своите”, пречи с всички сили на изнасилването на българки и заради това бива пребит до смърт за това. Нека пак повторя – това е роман. А не репортаж на Джануариъс Макгахън от съсипания и сравнен със земята Батак. Освен това ви уверявам, че описанията на разрухата, кошмарният ужас на оцелелите и последвалото нечовешко вцепенение са разкошно направени от Георги Божинов.
Предполагам, че неговото майсторство, съчетано с това, че главният герой е помак, е било причината чудесната му книга да бъде забравена още със своето издаване, та да получи напълно полагащото й се признание 27 години след това. Мария Узунова от Съюза на свободните писатели е нарекла произведението „Опит за грубо преиначаване на историята ни”. Аз мисля, че това е излишно обругаване.

Впрочем, вижте част от биографията на автора, взета от „Уикипедия”, и помислете дали такъв човек би си позволил да се гаври с истината: „През 1974-1975 г. Георги Божинов подготвя и дава в сп. „Септември” пътеписа си „Гора зелена, вода студена“, който е публикуван в бр. 3‘1975 г.
В последния момент авторът допълва творбата си с три страници, в които са предадени спомените на петима оцелели българи от съветския ГУЛАГ.

След последвалата остра реакция от съветското посолство броят е иззет, а цялата редакция на списанието начело с главния му редактор Камен Калчев, включително и редакторът, приел и разписал за печат ръкописа – Николай Кирилов, са уволнени.
Божинов също е уволнен като кореспондент на вестник „Труд”, изключен от Съюза на българските журналисти и от Дружеството на писателите в Благоевград. Повече не е назначаван на държавна работа.

Жена му, която работи като учителка, също е уволнена. Тези събития довеждат и до създаването му на досие от Държавна сигурност”.
Всъщност, всеки има право да изказва свободно своето мнение. Стига да позволява това и на другите. Вие преценете сами.
„Калуня-каля” от Георги Божинов. Прочетете я! Непременно я прочетете!


Старото издание от 1988 г.

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки