Подбирайте внимателно яйцата за люпене


Подбирайте внимателно яйцата за люпене
14 Юли 2015, Вторник


Те трябва да отговарят на редица изисквания, за да се измътят жизнеспособни и здрави пилета

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Много често стопаните получават лоши резултати при мътенето на яйца. Тези, които ще се използват за тази цел, трябва да отговарят на редица изисквания, за да се получи максимална люпимост.

На първо място, яйцата за люпене трябва да бъдат получени от здрави кокошки над 8-месечна възраст за лекия тип и над 9-месечна възраст за птиците от бройлерно направление. Доказано е, че получените от пернати на 6-7–месечна възраст са биологично непълноценни и неподходящи за люпене. Ако се използват яйца на кокошки на 2- или 3-годишна възраст, също ще има по-нисък процент люпимост, в сравнение с едногодишните кокошки.

Особено важно условие е да се използват яйца от птици, които са хранени пълноценно, с разнообразни фуражи, съдържащи всички необходими хранителни вещества – витамините А,Е, Д и от групата В, както и най-необходимите минерали –  калций, фосфор, желязо, магнезий, цинк, селен, силиций, йод, молибден, манган и др. Небалансираното и недоимъчно хранене води до отслабване защитните сили на организма, намалява оплодяемостта и жизнеността на зародиша и влошава химичния състав на яйцата.

При снасянето черупката обикновено е стерилна, но в зависимост от санитарно-зоохигиенните условия в помещението и гнездото, тя може да се замърси с различни патогени, които през порите на яйцето могат да проникнат във вътрешността.
Мръсните яйца са неподходящи за инкубиране, като миенето не подобрява инкубационните качества. Продължителното престояване на яйцата в помещението води до по-нататъшното им замърсяване и заразяване. Най-добре е те да се събират в овоцелни картони 3-4 пъти дневно, а не в кошници, кашони и сандъчета, където допълнително се замърсяват.

Когато се преценява кои яйца да се използват за разплод, добре е да се имат предвид следните качествени характеристики: тегло, форма, здравина, структурни особености на черупката, интензивност на оцветяване на жълтъка, неговата подвижност и др.
Теглото на яйцата е ключов фактор за люпенето и жизнеността на излюпените пилета. Закономерно от по-едрите яйца се получават и по-едри пилета, тъй като между двете тегла съществува голяма зависимост. Подходящи яйца са тези с тегло 56-60 грама, като за яйценосните породи долната граница е 52 грама, а за бройлерното направление – 50 грама. Много едрите яйца – над 70 грама и яйцата с два жълтъка, не са подходящи и не се използват за люпене.

Добрите разплодни яйца трябва да имат правилна форма, като тези с неправилна форма се отстраняват. Правилната яйцевидна форма включва ясно разграничаване на тъпия и острия край, а линията на овала от тъпия към острия край трябва да бъде гладка. Доказано е, че рязко намалява люпимостта на много мръсни и много дълги яйца. Цветът на черупката няма съществено значение, но при яйцата за люпене той трябва да бъде равномерен, еднообразен, характерен за дадената порода или хибрид.

Самата черупка на яйцата за люпене е добре да бъде гладка, без грапавини, пръстени и надебелявания. При поява на последните съществуват доказателства за нарушени жизнени функции в птичия организъм. Грапавостта на черупката се смята за много съществен недостатък, тъй като между грапавините и около тях се образуват множество големи пори, което води до нарушаване на водния обмен на яйцето по време на люпене и това увеличава смъртността и получаването на слаби и нежизнеспособни пилета.

Преди поставяне на яйцата в инкубатора те се ламбират (поставят се срещу силна светлина в хартиена тръба), като се обръща внимание на големината на въздушната камера и на положението й в яйцето. По големината на камерата се открива възрастта на яйцето – колкото е по-голяма, толкова по-старо е то. Въздушната камера задължително трябва да се намира на тъпия му край, ако е на друго място, яйцето се бракува.

Цялостната оценка на разплодните качества на яйцето включва още следните показатели: диаметър на въздушната камера до 2 см означава съдържание на каротеноиди в 1 г жълтък минимум 18 мг; съдържание на витамин А и витамин В в 1 г жълтък съответно над 6 мг и над 4 мг, оплодяемост над 90 %; индекс на формата на яйцето – 72-76, относително тегло – над 1,075; индекс на белтъка – над 0,7 и съотношение на теглото на белтъка към жълтъка 2:1.

Добре е изборът на яйцата да се прави непосредствено след снасянето им. Ако не се поставят веднага за люпене, те се прибират за съхранение в специално помещение с постоянна температура и влажност, което се проветрява задължително поради продължаващия въздухообмен в яйцето.

Оптималната температура за съхранение е 10-13 градуса, а относителната влажност на въздуха – 70-80%. Нормалната продължителност на съхранение е 5 дни, тъй като след това люпимостта намалява с 4% за всеки следващ ден. При съхраняване на яйцата до 5 дни люпимостта намалява с 5%, при 10 дни – с 20%, при 15 дни – с 25%, при 20 дни – с 43 %, а при 25 дни – с 94%. Когато яйцата се съхраняват до 3 дни, те се поставят в картоните с тъпия край надолу, а при по-продължително съхранение – с острия.

Често стопаните правят прибързани и субективни оценки на яйцата за люпене. Когато нямат достатъчно на брой, те правят компромиси и залагат непълноценни яйца. В такива случаи очакванията за добри резултати често не се сбъдват, понижава се общата люпимост и/или нежизнеспособни пилета.

Когато има достатъчно количество добри яйца, могат да се бракуват и доста ценни разплодни екземпляри. При избора на яйца за люпене, особено от бройлерното направление, наличието само на един признак за лошо качество не дава основание яйцето да се бракува. Но когато то има 2-3 ясно изразени отрицателни признаци, най-добре е да не се залага за люпене.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки