Фолклорната съкровищница на България се отвори край Лясково


Фолклорната съкровищница на България се отвори край Лясково
Колоритните певици от лясковското село Добри дял
05 Юли 2015, Неделя


Тринадесетият национален Петропавловски събор на народното творчество събра над 4000 изпълнители

Автор: Здравка Христова

С песента “Хоро се вие край манастира“ в изпълнение на ансамбъл “Сидер войвода” започна тринадесетият национален Петропавловски събор на народното творчество. С него горнооряховският състав подгря публиката за наричаната Магьосница от Пирин Николина Чакърдъкова. На откритите сцени и на поляните край Лясковския манастир “Св.св. Петър и Павел” на 27 и 28 юни се надпяваха и надиграваха повече от 4000 изпълнители от над 200 самодейни състава, отваряйки фолклорната съкровищница на България.

Петропавловският събор е национален и е със статут на най-голямото фолклорно събитие в Северна България. Началото на тази традиция е дадено през 1993 г. и се запазва до днес, с малки прекъсвания. Тази година в празника се включиха и фолклорни групи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна гора и Грузия. Българи и чужденци неспирно се веселиха, представяйки родния си фолклор в цялото му разнообразие и пъстрота. Символичен домакин беше Община Горна Оряховица. 

Най-малката участничка беше само на 4 години. Това е Христина Панайотова от Фолклорна група “Росна китка” при Клуба на пенсионера “Мазневска чешмичка” от Лясковец, където пее заедно със своята прабаба. Малката Христина обра овациите на многобройната публика и със своето индивидуално изпълнение на песента “Отде дойде, мамо”.

В програмата на събора в неделя се включи и 7-месечно бебе, което участва в обичая “Годеж” на групата “Годежари” от град Раковски. Най-възрастният участник е на 84 години - Гиньо Златев от хасковското село Долно Белово.
83-годишната Пенка Ненова от лясковското село Добри дял е една от тримата ветерани на тазгодишното издание на събора. Тя е солист на певческата фолклорна група при читалище “Петко Рачов Славейков 1903”. Казва, че пее откакто се помни. В репертоара на самоуката певица има стотици народни, стари градски и туристически песни.

Леля Пенка споделя, че с най-голямо вълнение изпълнява песента “Кръстинка е рано станала”. Тази песен се предава от майка на дъщеря в Добри дял от 1860 година. Написана е по истинска история, която се е случила в нашето село, разказва колоритната певица. Кръстинка била на нивата заедно с мъжа си. Там след разпра с турчин младата булка и мъжът й били обезглавени. В песента има и речитатив, а всеки път, когато хората я слушат, плачат, разказва самодейката от Добри дял. Въпреки че е превалила осем десетилетия, леля Пенка Ненова кипи от енергия. Краката вече трудно ме слушат, но сърцето ми пее. Бог ме е дарил с глас и желание за живот, родена съм на Голяма Богородица, разказва певицата и тръгва да догони приятелките си от певческата група на път към сцената.    

Петропавловският събор показва връзката между миналото и настоящето. Всички заедно сътворяват празник, разкриващ красотата и богатството на българския фолклор. Хилядите самодейци го съхраняват с жар за поколенията, защото той е непоклатим стълб на вяра и народна идентичност.

Петропавловският събор няма състезателен характер, но въпреки това има жури, което оценява изпълненията на участниците. В комисията са поканени проф. Елена Кутева, която е главен художествен ръководител и директор на държавен ансамбъл “Филип Кутев”, главният хореограф на ансамбъла Ивайло Иванов, проф. Крум Георгиев, етномузиколог и председател на обществото за фолклор в България, доц. Митко Димитров, преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

„Такива събори и прояви поддържат огъня у хората и самият факт, че ще излязат на сцена, им дава вътрешни сили и ги амбицира. Съборите са много полезни за хората, защото помагат да поддържаме и популяризираме народностните ни традиции”, заяви проф. Кутева.


Над 4000 певци и танцьори от три поколения се изявяваха на Петропавловския събор Традицията беше спазена и съборът започна с “Хоро се вие край манастира“

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки