Осветиха повторно най-стария скален манастир в Европа


Осветиха повторно най-стария скален манастир в Европа
Иконата на св. Иван Рилски
05 Юли 2015, Неделя


Икона на покровителя на българския народ св. Иван Рилски бе поставена в края на миналата седмица в скалния манастирски комплекс „Гяур евлери”.

Автор: Пламен Николов

Мястото е едно от знаковите за християнството по българските земи, но е малко познато на съвременниците.
Уникалният комплекс се намира между добруджанските села Балик и Ефрейтор Бакалово. Естествените пещери в скалите край каньона на Суха река са обитавани от монаси отшелници веднага след налагането на християнството като основна религия в Римската империя през 4 век.

Смята се, че това е най-старият скален манастирски комплекс в Европа. Той е разполагал с църква и изсечени в скалите монашески килии. Комплексът е на три нива, като естествените скални образувания са дообработвани от монасите.
Църквата е изсечена, има квадратна форма с дължина 3,10 м и височина 1,90 м. Върху източната стена е оформен триделен олтар. До основата на сградата е обособен и параклис. Северно от него има трапезария и игуменарница.

На няколкостотин метра от манастирския комплекс има още две отшелнически килии и църква гробница, известна сред населението в района като „Сандъкларъ маара”.  Скалният манастирски комплекс е бил действащ до падането на България под турско робство – за това свидетелстват редица находки – останки от керамични съдове, кирилски и рунически надписи, оставени от монасите.

След унищожаването на средновековната българска държава комплексът запустява, а турците му дават името „Гяур евлери”, което ще рече „къщите на неверниците”.
Особено интересна е монетарницата. Гледана отдалече, тя наподобява човешко лице. Именно между двете „очи” на монетарницата бе монтирана иконата на св. Иван Рилски. Изображение на светец на това място е имало и в миналото, което личи от изсечения в скалите правоъгълник.

Отец Велико Великов от добричкия храм „Св. Троица” освети изображението на светеца и направи повторно освещаване на манастирския комплекс. Инициативата за връщане християнския облик на святото място е на Регионалния исторически музей в Добрич.


Гледана отдалече, монетарницата на манастира наподобява човешко лице

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки