Колко струва на държавата един директор


Колко струва на държавата един директор
проф. Христо Бозуков
03 Юли 2015, Петък


Шефката на Института по рибни ресурси във Варна лансира съмнителен проект за близо 1 милион, а няма пари за корабчето на учените, за чийто ремонт са нужни 200 хиляди лв.

Автор: проф. Димитър Пърличев

Ще започнем с една история, чието начало е поставено през 2004 г., когато след кончината на директора на Института по рибни ресурси (ИРР) във Варна проф. Камен Проданов е обявен конкурс за директор. Единствен кандидат е доц. Петя Иванова – ихтиолог, с достатъчно качествени публикации и безупречна репутация. Тя обаче с нещо не се харесва на комисията и конкурсът е провален.

Чака се 4 години, през които не доц. Петя Иванова, а асистент Даниела Петрова Георгиева-Клисарова е назначена за зам.-директор и временно изпълняващ длъжността директор на Института. Едва когато тя става доцент – през 2009 г., е обявен конкурс за титулярен шеф на научното звено. На него се явяват трима кандидати – доц. Петя Иванова и доц. Георги Даскалов – ихтиолози от ИРР, с много повече и по-качествени публикации от третия кандидат – доц. Даниела Петрова Георгиева-Клисарова, която е планктонолог. Но печели конкурса!

При управлението на ГЕРБ проф. Петър Славейков след изтичане на мандата й назначава за директор професор-океанолог от Института по океанология, но при кабинета „Орешарски” следващият председател на Селскостопанската академия (ССА) – тогава доц. Христо Бозуков (от ДПС), я възстановява като директор.

Междувременно само 4 години след като Георгиева-Клисарова става доцент и директор, през 2013 г. е обявен конкурс за професор, който се проваля, но по-късно доц. Бозуков го обявява още веднъж и въпросната госпожа се окичва с това звание.
Нека направим кратка равносметка на научната кариера на проф. Даниела Петрова Георгиева-Клисарова. За 10 години (1999–2009) тя „израства” от асистент до доцент и директор на ИРР, при наличието на двама ихтиолози, доценти няколко години преди нея, които я превъзхождат категорично и като учени. След което само за 5 години става и професор. Това е почти шеметна кариера в науката.

Покрай това директорката с удоволствие се изживява и като голям началник. Тя например прогони от ИРР Лабораторията по молекулярна генетика, която бе натрупала 45-годишен опит и бе единствена за Черно море. Само защото се оглавяваше от доц. Петя Иванова – сериозен учен, за разлика от проф. Георгиева-Клисарова. Но пък веднага след това назначи Фериха Мюмюнова, като обяви и докторантура на тема върху генетика на рибите, с научен ръководител – специалист по сладководно рибарство от Пловдив! А само на 20 минути път – в Института по океанология, са най-добрите специалисти по генетиката на рибите, които работят във вече модерно обзаведена лаборатория. Така и не се разбра за чия сметка са тези излишни разходи.

В автобиографията си Георгиева-Клисарова твърди, че притежава патенти на два полезни модела, дадени са и номерата им. Не казва обаче, че те са в съавторство с доц. инж. Т. Траянов – най-известния изобретател от Института по океанология. Най-вероятно защото всеки ще разбере кой е истинският автор на моделите.

В сайта на ИРР се съобщава, че тя е съавтор и на две изобретения. За какво всъщност става дума. През март 2009 г. й предложих ръководството на проект за решаване на основните проблеми на шелфа, направих я съавторка на две мои изобретения на изкуствени рифове със специални качества, с които трябваше да решаваме проблемите. С единственото задължение от нейна страна – да осигури финансиране. А бързах, защото след него следваше проект за решаване основните проблеми на бреговата зона – по нов метод и с нов тип съоръжения за производство на марикултури, с ръководител професор и инженер – специалист по бреговата зона.

Чаках 3 години, докато стана ясно през март 2012 г., че се финансира проект на ИРР за „Изследване режима и енергетичните характеристики на морските течения в Северния и Северозападния български шелф” на стойност 800 000 лв. На 12 октомври с.г. в интернет се появи остра критика, разкриваща пределно ясно корупционната същност на проекта.
Всичко около него обаче и досега остава забулено в тайна. Уж има някакъв отчет, но никой не го е виждал. Когато поисках да се запозная с него, лично председателят на ССА – проф. Христо Бозуков, ме удостои с писмено обяснение, че всичко около проекта е законно и няма поводи за съмнения.

Но даже и да е завършен успешно, резултатите от него са напълно безполезни за Института, тъй като с нищо не допринасят за изпълнението на служебно регламентираните му цели и задачи. Остава висящ въпросът чии интереси обслужи този проект и защо бяха пропилени тези 800 000 лв. Докато вече 4-та година корабът на ИРР не плава поради липса на 200 000 лв., които са нужни за ремонта му.

Така Георгиева-Клисарова наистина щеше да бъде съавтор на двете мои изобретения на изкуствени рифове с нови качества, ако беше спазила уговорката да намери финансиране на предложения от мен проект под нейно ръководство. Точно 3 години чаках да направи това. Докато накрая разбрах, че тя пък чака да стане съавтор на изобретенията, за да се освободи от присъствието ми. Което ме застави да проваля в последния момент (като вносител) почти получените вече изобретения, за да осуетя авторството й.

Следата от опита за измама е премахната в автобиографията, но е забравена в сайта.
Реалните успехи на професорката в науката са само количествени – брой публикации, участие в конгреси, комисии и заседания, ходене по чужбина и т.н. Тя видимо съумява чрез властта и парите да накара другите да работят за нея. Работила е по много въпроси, а приносите й са в най-добрия случай приносчета, без да успее да се измъкне от многотемието и дребнотемието и да разработи задълбочено поне един проблем, който да даде сериозен тласък в едно поне направление. Образно казано – прахоляк, който като се утаи, ще се види, че не е оставила следа на научното поприще. А като директор тя не е надрасла коловоза на рутинните изследвания и не е дорасла до големите проблеми на нашето Черноморие, още по-малко до тяхното решаване.

Да пресметнем, макар и ориентировъчно, колко лева струва на държавата проф. Георгиева-Клисарова. Нека приемем, че за периода 1999–2009 г. тя е получавала (по съвременен курс на лева) средна заплата 600 лв., или общо 72 000 лв. Да допуснем, че до 2017 г. ще бъде директор и ще получава по 1200 лв. – общо 115 000 лв. Ако към тях прибавим още за 9 години до пенсионирането й по 1000 лв. – общо 108 000 лв., тя ще струва на държавата 295000 лв. Но вече е прахосала 800 000 лв. И фактически е унищожила до момента парите за още 3 професори и директори като нея. Да не говорим за деморализацията, обхванала учените в ИРР, следствие на политиката и на грабеж, заплахи и терор, наложена от директорката, превърнала Института в инструмент за осъществяване на своите финансово-кариеристични интереси.


проф. Даниела Петрова Георгиева  - Клисарова

В категории: Общини , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Димитър Пърличев
22.06.2021 15:55:23
0
0
Отговор на АДВОКАТ: г-жо, луд съм точно толкова, колкото вие сте Св. Дева Мария. Не съм съден многократно за клевета, а само веднаж и съм описал случая в статията си “Варненската Темида помага на крадците” (в. “Народно дело” 26/27.09.1992 г. бр. 219). Всички знаят, че у нас правосъдие няма и че съдът е тоягата, с която властващата мафия налага протестиращите. Не е вярно, че синът ми ме изкарал невменяем за да спрат простотиите ми, а за да не ме осъдят при явната липса на правосъдие. Глух бях и съм, за да се защитавам сам, нямах и адвокат, на който да се доверя. Всичко това ви позволи да спасите “УЧЕН” от разобличаване. И за да знаете какво представлява клиентката ви, ще ви кажа, че тя е образно казано кърлеж, който умее само да смуче пари от науката без да внася нищо ново в нея. Което се доказва от всички факти на “научната” ѝ кариера досега, но за съжаление няма кой да ги види. Няма нищо удивително в това – България е окупирана от мафията, която я доизсмуква под носа на изумената Европа. А вие като нейно пипало спасихте единият от четиримата морски кърлежи – директори и професори, които причиниха агонията на нашето Черноморие и осакатиха морската ни наука. Браво и на вас!
3
Димитър Пърличев
22.06.2021 15:48:31
0
0
Отговор на УЧЕН: съжалявам, че досега не бях забелязал словесните ти екскременти, но анонимността издава страха и подлостта ти, поради които винаги си действала задкулисно. А аз съм точно толкова дебил колкото ти си учен и професор. Нямам спомен как в статията ми доц. Бозуков е станал член на ДПС, но това е несъществена подробност. Колкото за "Пейчев и сие"– те са мои приятели и колеги, тръгнали неразумно да ме спасяват от твоя иск за 16000 лв. без мое знание и съгласие, но поради неопитност писмото им без дата до ССА е под всяка критика. Поради това твоята адвокатка с лекота ги е подвела да действат в твоя полза. Освен това от "Десант" не пуснаха третата ми статия срещу теб, с което ми вързаха ръцете. Има и друга, по-съществена причина за този резултата – българският съд винаги е бил подчинен на властващите, а ти поради некадърност, алчност и корумпираност си се поставила в тяхна услуга, за да напредваш в кариерата и богатееш. И успяваш. Браво!
2
адвокат
08.07.2015 15:21:32
0
0
Парличев е съден многократно за клевети
скоро и синът го изкара невменяем за да спрат простотиите му
не давайте трибуна на луд
1
учен
03.07.2015 16:52:22
0
0
Бозуков е от БСП бе дебил дърт! А и той спря Клисарова при първото й кандидатстване. Освен това в ССА има писмо от проф. Пейчев и сие, които се разграничват от бъртвежите ти, ама кпй да провери?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки