Не сме в скачени съдове с гърците, но не сме и на друга планета


Не сме в скачени съдове с гърците, но не сме и на друга планета
03 Юли 2015, Петък


Българите трябва да са спокойни за влоговете си в банки у нас с гръцко акционерно участие

Автор: Борислав Михайлов

През тази седмица, предшестваща референдума в Гърция дали да се приемат, или да се отхвърлят исканията на международните кредитори, за да продължи спасителната програма за Атина, всяка новина за южната ни съседка е предпоследна – без значение дали идва от Брюксел или от родината на демокрацията. Със сигурност така ще е и през седмицата след референдума, независимо какво ще решат участниците в него.

Кризата в Гърция, която отдавна е бомба с часовников механизъм, образно казано се превръща в нещо като детонатор на огромен катаклизъм – например катастрофално земетресение. Сигурно е, че няма да бъдем в неговия епицентър, но в същото време е препоръчително да обявим поне код „жълто”, защото когато земята се тресе под краката на съседите, никой не може да се чувства в безопасност. Още повече, когато сериозни български политици с богат международен опит предупреждават, че и у нас е възможен гръцки сценарий.

Всъщност пръв и преди доста време многократно повтори това предупреждение сегашният премиер Бойко Борисов. Писано е и в „Десант”, но за да не се налага прелистване на стари броеве, ще е достатъчно да се припомни, че ставаше дума за увеличаването с един милиард на външния дълг, поискано през лятото на 2013 година от тогавашния премиер Пламен Орешарски. Преди дни – в сряда – това предупреждение бе повторено от бившия министър на външните работи в правителството на НДСВ Соломон Паси, който коментира, че вземането на нов заем от 16 млрд., одобрено от парламента в началото на годината, ни заплашва с гръцки сценарий.

При съседите и у нас

Във вторник след агенция "Фич" (Fitch), международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's) също обяви четирите най-големи гръцки банки в "частичен дефолт" поради въвеждането на контрол над капиталите в страната, за да се предотврати масовото им изтегляне. Става въпрос за Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), Пиреос банк (Piraeus Bank), Юробанк (Eurobank) и Алфа банк (Alpha Bank), които са на ръба на срива след прекратяването на преговорите между Атина и нейните кредитори. Решението е взето след действията на гръцкото правителство за ограничаване на тегленията от депозитите, затварянето на банките за една седмица и забраната за банкови трансфери за чужбина.

"Частичен дефолт" (RD - restricted default) означава, че кредитополучателят е в неплатежоспособност по едно от задълженията си, без обаче да се намира в процедура на ликвидация или на фалит.
Тук му е мястото да цитираме колегите от в. „Капитал”, за да припомним, че към края на първото тримесечие на 2015 г. банките с гръцки акционери в България държат 21.71% от активите в сектора, или 18.7 млрд. лв. Това са Обединена българска банка (ОББ), която е собственост на National Bank of Greece, Банка Пиреос на гръцката Piraeus Bank, Пощенска банка с основен акционер Eurobank (но с крайни мажоритарни собственици американски и канадски фондове) и Алфа банк, която функционира в България като клон на гръцката Alpha Bank.

Както се вижда, у нас оперират и четирите гръцки банки, обявени в частична неплатежоспособност. Което означава, че стотици хиляди клиенти на българските клонове на тези банки с пълно основание си задават въпроса: „В безопасност ли са парите ми?”. И понеже всички имаме едно наум от случилото се с КТБ, с не по-малка актуалност и тревожност звучи още един въпрос: „Ще мога ли да разполагам свободно със средствата си в тези банки или ще се случи нещо подобно на обявената в Гърция банкова ваканция?”.

БНБ: Нищо не се променя, всичко е гарантирано

В интерес на истината, този път от БНБ изпревариха събитията и се опитаха да предотвратят разгарянето на излишни страхове и страсти. Буквално часове след като властите в Атина обявиха за предстоящата банкова ваканция, от българската Централна банка разпространиха съобщение с няколко много важни акцента:

• българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни;
• българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство;
• негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

От БНБ увериха, че банковата система в България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. И допълниха, че банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България. Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.

Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, категорични са от БНБ.
Всичко казано в това кратко комюнике е самата истина и до преди година би трябвало да е достатъчна гаранция, че всичко е под контрол. Но точно преди година се срути четвъртата по големина българска банка – КТБ – и то буквално дни след уверенията на БНБ, че банката не е застрашена от ликвидна криза и вложителите могат да бъдат спокойни. В този смисъл не би трябвало да се подценява разклатеното доверие в БНБ и в българската банкова система като цяло.

Що се отнася до тезата, че на българския бряг от гръцката банкова система всичко е перфектно, тя се защитава и от министъра на външните работи Даниел Митов. Всъщност на същото мнение е такъв топ банкер като Левон Хампарцумян, който образно определи четирите споменати банки като „български банки с гръцки капитал - те се регулират по нашите правила, ликвидни са и имат достатъчно капитал за местните операции.
„Най-важното е, че са самостоятелни и отдавна не зависят от приток на пари от Гърция”, поясни още Хампарцумян в студиото на Нова ТВ.

Според него това, което трябва да направи България, е като национална цел да постави влизането в Еврозоната, както и влизането в банковия съюз на единния надзорен механизъм.
Този съвет на банкера сякаш бе изваден от програмата на заседанието на българското правителство в сряда, когато бе решено създаването на Координационен съвет за подготовка на България за членство в Еврозоната, ръководен от министъра на финансите Владислав Горанов, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута.

Възможните ползи и сигурните щети

Чисто теоретично, българската банкова сфера е мястото, където последствията от гръцката криза са най-лесно предвидими и изглежда, че е направено всичко възможно да няма преки щети. Освен това твърде вероятно е мнозина гръцки бизнесмени, чийто сфери на дейност позволяват това, да се опитат да изнесат бизнеса си в България и да го управляват оттук – нещо, което се случва от години насам и е безспорна полза. По данни на статистиката от 2009 година насам около 10 хиляди гръцки компании са се преместили в България и е логично да се очаква, че техният брой ще расте.

В същото време обаче тече и един друг, чисто негативен процес – намаляването на големите гръцки инвестиции у нас. Преди кризата Гърция бе сред водещите чужди инвеститори у нас – достатъчно е да споменем „Нова телевизия” или „Глобул”. Освен това за южната ни съседка бе насочена и голяма част от българския експорт. Това обаче вече не е така както при инвестициите, така и при износа, а тенденцията е за по-нататъшно намаляване. 

Друга сигурна щета е свързана с туризма, доколкото срутването на гръцката банкова и разплащателна система, ограниченията и/или невъзможността да се ползват банкомати, потенциалната криза в търговията с горива и дори в предлагането на стоки и услуги, ще направят нормалната почивка в Гърция скъп спомен от недалечното минало. Всъщност, ако страната влезе в спирала на политическа нестабилност, което е твърде възможно след референдума – мнозина очакват правителството на Ципрас да подаде оставка – в условията на едно вълнуващо се и протестиращо гражданско общество, надали някой ще си помисли за почивка в Гърция. Което би било нормално – никой не опъва палатка по склоновете на клокочещ вулкан…

Все по-труден ще става хлябът и на десетките хиляди българи, работещи в Гърция. При 25% официална безработица в южната ни съседка една голяма част от икономиката неминуемо ще влезе в сивия сектор, все по-трудно ще се намира работа за чужденци, а заплащането ще пада.

Преди дни се появи и анекдот по темата. Мнението, че въпреки кризата гърците продължават да живеят чудесно, се споделя най-често от българките, които работят там като домашни помощнички или гледат болни и възрастни хора. Но сега ще се отвори пазар за гъркини, желаещи да гледат богати възрастни или болни хора у нас и така някои от съседите ни ще разберат, че има и българи, които си живеят чудесно, въпреки че сме най-бедната страна в Европейския съюз.

Всъщност редно е, дори е задължително да помним, че не живеем на друга планета с гърците, въпреки че наистина не сме скачени съдове.
Една стара поговорка казва: Който е предупреден – той е и въоръжен! Малко е да се каже, че сме предупредени, наблюдаваме в развитие и знаем какво е гръцки сценарий. Останалото вече е казвано: умението на политиците е в това да предотвратяват кризите, а не да ги управляват или потушават…

Анализирай това
Всички регулатори на Балканите принудиха местните поделения на гръцки банки да прехвърлят финансовите си средства от Гърция в местната централна банка. Поради това днес банките с гръцки собственици в България имат 5 милиарда лева ликвидност (пари в брой) и всички тези пари са в България, което дава възможност на тези институции да издържат на фалита на Гърция, без да пострадат.

Георги Ганев, икономически експерт


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion from privat tra
05.07.2015 10:58:28
0
0
nie ne sme skasheni sadove s garzite no bihme imali polsa da badem skasheni sadove s po bogati narodi zashtoto palno preliva v prasno po prinziapa na skasheni sadove i skasheni glavi mosazi umove
az naprimer kato zabelesha she proisveshdam mnogo mislovna i druga energia palni sadove i me skashvali s
hora prasni sadove koito njamali mnogo mislovna i druga energia se opitvam kam tjah da otide tasi shast ot mojata energia kojato ne mi e potrebna i zaposhvam da ismisljam proisveshdam gluposti i prostotii za koito israshodvam mnogo po malko mislovna energia otkolkoto za seriosni mislenia
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки