Незаконни минни галерии пропукаха квартал в Перник


Незаконни минни галерии  пропукаха квартал в Перник
03 Юли 2015, Петък


Къщи се пропукаха в сряда като при земетресение заради свлачище, предизвикано от незаконен добив на въглища в пернишкия квартал „Рудничар".

Автор: Стефани Кирилова

В района е обявено бедствено положение.
Хората от пострадалите постройки са евакуирани, но споделиха пред камерите на Нова телевизия, че са принудени да пребивават при приятели, защото на осигуреното им от властите място за временно настаняване няма ток и вода.
Плачейки, те споделят, че проблемът с прокопаването на незаконни галерии съществува от 5 години, но никой не прави нищо, за да сложи край на тази порочна практика.
След огледа на района, който в момента е обезопасен и се намира под постоянна полицейска охрана, е установено, че виновна за инцидента е 15-метрова подземна галерия.

По думите на кмета на Перник Иван Иванов проблемът се корени в това, че незаконният добив на въглища не е криминализиран. „Хващаме нарушителите, но преписките ни се връщат от прокуратурата. Собствеността е на „Елит груп", която е концесионер на „Мини открит въгледобив". Поисках писмено да ни разрешат ние да ги разрушим и да ги затрупаме", пояснява пернишкият градоначалник, цитиран от БНР. По негови сведения, всеки месец общинската администрация харчи между 3000 и 5000 лв. за затрупване на дупките.

Пресцентърът на Енергийното министерство пък разпространи изявление на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, който твърди, че ведомството работи в насока инкриминиране на случаите на незаконен добив на подземни богатства и в близко бъдеще ще бъдат инициирани промени в Закона за подземните богатства, Наказателния кодекс и други свързани с тях нормативни актове.

Станков допълва, че се обмислят възможности за проследимост на продаваните въглища, като една тях е да се въведат сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества природни богатства, да разполагат с видеокамери с денонощен режим.
По повод нещастния случай от тези дни губернаторът на област Перник Ирена Соколова уточнява, че „територията, на която е свлачището и отцепването на този землищен район, е с две изкопни стари дейности. Два рудника минават отдолу още от 1954 г. Това е терен със стари мини отдолу в недрата си. Сега и незаконният добив създава допълнителни условия за този процес, който тече в момента”.

Междувременно стана ясно, че Минно-геоложкият университет реализира мащабен проект за изследване на минните галерии под Перник. Според доц. Стефчо Стойнев опасността от пропадане на къщите и блоковете в Перник е напълно реална, но между инцидента в сряда и проучването на специалистите няма пряка връзка.
Тяхното изследване на района трябва да приключи до края на настоящата година, след което ще се търси финансиране за реализирането на укрепващи мероприятия.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки