Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
26 Юни 2015, Петък


Във фокуса на събитията – пенсии, електричество и буболечки


ИД със своя валута – ислямски динар

Терористичната групировка „Ислямска държава" вече сече собствени златни монети. По информация на в. „Дейли телеграф" новата валута, която ще бъде пусната в обращение от джихадистите, се казва ислямски динар. Така са се наричали златните монети, използвани по времето на халиф Осман преди 630 години. Един динар на ИД ще се разменя за 139 щатски долара. Изданието публикува в сайта си снимки на новите пари, върху които могат да се видят надписи с лозунги на „Ислямска държава", а също и карта на света.

А за плановете на екстремистите да въведат собствена валута бе съобщено за първи път още през ноември миналата година. Доходите на ИД се формират от продажбата на петрол от окупираните находища, а също от приходи от рекет, банкови обири, отвличания на хора и както упорито се говори – от търговия с културно-исторически ценности, които бойците на групировката заграбват от окупираните от тях територии, богати на древни артефакти.

Междувременно стана ясно, че терористичната организация е обявила в социалната мрежа „Туитър“ конкурс по рецитиране на глави от Корана по случай свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започна на 18 юни. Наградата за победителя в съревнованието е... едно „красиво младо момиче", а заелите второ и трето място ще трябва да се задоволят само с „момичета". Останалите седем приза са между 530 и 265 долара.
Всеизвестно е, че „Ислямска държава" държи стотици млади заложници, които използва за сексробини.


Дървеници евакуираха ООН

Във вторник 34-ят етаж на Секретариата на Организацията на обединените нации в Ню Йорк бе частично евакуиран, тъй като бяха засечени дървеници. На него се помещават структурите, които отговарят за мироопазващите мисии на ООН.
Насекомите са открити в два от офисите. Повикани са фирми, които се занимават с дезинфекция, за да обработят етажа.

„Здравето, безопасността и благосъстоянието на работниците и служителите е нашият най-голям приоритет. Ето защо решихме да сведем до минимум присъствието на служители в целия 34-ти етаж във вторник, като предпазна мярка" – обясни развитието на ситуацията  заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак.


Бунт срещу цените на тока в Армения

Армения е разтърсена от нечувани протести, насочени срещу вдигането на цената на тока с почти 17%, които постепенно прерастват в антиправителствени. Хиляди арменци, предимно млади хора, протестираха тези дни в Ереван срещу предложеното увеличаване на цената за киловатчас с 9,93 драма, което прави 15 американски цента.
Бунтовете в центъра на арменската столица започнаха още на 19 юни.

Както съобщават медиите, полицията е използвала брутално насилие и водни струи, за да разпръсне демонстрантите. Предложението на производителя ЗАО „Электросети Армении" бе за вдигане на цената с 40,8%. Това е третото поред увеличение от правителството през последните 3 години и четвъртото от 2009 г. насам. Според Armenian weekly така страната достига най-скъпия ток в района. При размириците в понеделник бяха арестувани 237 души. Очевидци разказват, че униформените предупредили колоната, че няма да я допуснат до резиденцията и се подготвили да разпръснат хората, но журналисти са застанали като буфер между полицията и протестиращите, някои от които носели синия флаг на ЕС.

Протестната акция във вторник с настояване да се отмени повишението на тарифите за електричеството премина по една от главните улици на Ереван – „Маршал Баграмян“, която в нощта срещу сряда около хиляда манифестанти са барикадирали с боклукчийски кофи.Те бяха посетени от арменски депутати, представители на шоу бизнеса и интелигенцията, които застанаха като „жив щит“ между демонстрантите и органите на реда. До редакционното приключване на броя ситуацията в Ереван продължаваше да е силно напрегната.


Датските пенсионери са най-добре

Специалисти от Melbourne Mercer и Australian centre for financial studies са проучили пенсионните системи на 25 страни по света, оценявайки тяхната ефективност, като основни критерии за това са били достатъчност, устойчивост и справедливост, съобщи в сряда „Файненшъл таймс“.

Най-висок рейтинг – „А“, е получила пенсионната система в Дания. Тя има добро финансиране и обхваща болшинството от гражданите, се казва в изследването. Освен това, тя позволява да се изплащат достатъчно високи пенсии и е добре регулирана.
В 25-те страни, включени в проучването, живеят 58 % от населението на планетата. След Дания следват Австралия и Холандия, които имат рейтинг „В+“. Това означава, че в тях пенсионните системи са добре структурирани и имат много предимства, но въпреки това има какво още да се усъвършенства в тях.

В Австралия например работодателят е длъжен да отчислява 9,5 % от заработката на служителите си в пенсионен фонд. Освен това, гражданите могат доброволно да правят допълнителни вноски, като финансират бъдещата си пенсия. В Холандия, останала на трето място, пенсиите обаче са най-щедри,  отбелязват още анализаторите.
Общото за трите страни в челната тройка е това, че са получили високи оценки за размерите на пенсиите, изплащани от тях на бедните граждани. За това Дания получава 35 бала от възможните 100 по този критерий, докато за сравнение САЩ и Великобритания не достигат и до 20 точки.

Melbourne Mercer пояснява, че във финансирането на бъдещите пенсии трябва да участват не по-малко от 70 на сто от работещото население, за да е стабилна пенсионната система. В Чили, Холандия, Швеция и Дания (пък уж имало нещо гнило в нея!) този показател надхвърля 75 %, докато в същото време в Австралия е малко под нужните 70.
От гледна точка на стабилността, най-зле от 25-те изследвани държави са Великобритания и САЩ. Пенсионната система в България засега не е включена в изследването, както и тази в Русия, където пенсионерската нищета е пословична.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки