За „Време разделно“ и Людмил Стайков


За „Време разделно“ и Людмил Стайков
Aкадемик Людмил Стайков
19 Юни 2015, Петък


През 1960-1961 г. бях председател на жури при зоналните кандидат-приемни изпити за актьори във ВИТИЗ от Бургас, Варна, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Автор: Станко Михайлов

А членове бяха култовият комедиен кинорежисьор Владимир Янчев, народният артист Цено Кандов, проф. Анастас Михайлов, артистът Димитър Пешев и театралният режисьор Йосиф Венков.
Всички до един обаче отхвърлиха кандидатурата на днешния известен театрален и филмов актьор Руси Чанев в ролята му на Чушкаров. Мотив? Нямал... „кинематографично излъчване”. Но аз наложих волята си и... Руси победоносно тръгна към своите върхове.

Същото беше и с станалите после изявени артисти Дончо Пашов и Маргарита Пехливанова от Бургас, с бъдещия народен артист от бургаския народен театър Иван Янчев, когото допуснах за първа филмова роля в българското кино, с Петър Божилов от Военния театър, с художника проф. К. Джидров, с известната тогава певица от „ДО-РЕ-МИ-ФА”, а след това и  филмова актриса Надежда Ранджева и още десетки други.

Все през същите онези години, днешният легендарен режисьор и вече академик Людмил Стайков беше новоназначен млад актьор в Бургаския театър. Заради едно значимо негово рецитално изпълнение в кино „Родина” го взех за сътрудник в моята театрална секция, като го командировах из окръга да подпомага методически театралните състави, включвах го в журита и пр., но без още с нищо друго да беше направил впечатление и извикал зрителски възторг.

Един ден дойде в кабинета ми и тревожно сподели, че искал да следва режисура, защото като актьор нямал перспектива. Спрях го с думите: „Непризнателно е да ядеш хляба на баща си още пет години и след това дълги години да дремеш из провинциалните театри като кон на празна ясла! Ще уредя да поставиш една пиеса в нашия театър и ако я защитиш добре, ще ти дадем втора. Ако и нея направиш успешно, тогава ще ти присъдим режисьорско звание“.

Той прие с благодарствено вълнение идеята ми, след което хукнах при директора на театъра ни проф. Анастас Михайлов и другите колеги да ги навивам. Така след време Людмил постави с успех „Хъкъл Бери Фил”, после втората си пиеса. И тогава затропах по вратите на тогавашния министър на културата Павел Матев, както и на останалите началници на съответните отдели: Русев, Борислав Кръстев, Николай Правдев. Така му дадоха режисьорско звание и Людмил тръгна…

После пък жена му Виолета Донева, известна и до днес театрална и филмова актриса, с която бяхме много добри приятели през моминството й, а след женитбата й с Людмил живеехме в София на „Янтра” 9 прозорец срещу прозорец на три метра разстояние, един ден неочаквано ме замоли да вкарам Людмил в киното. Но докато направя това, което не беше никак лесно по онова време, той по свой път стана асистент-режисьор на един българо-съветски филм, а после засне като режисьор и първата си самостоятелна кинолента „Обич” с участие на самата Виолета в главната роля.

Людмил Стайков е неоспоримо велик. Гледал съм многократно филмите му „Време разделно” и „Аспарух” и винаги изпадам в неизразимо възхищение от тях. Защото с такъв замах е извайвал всеки кадър, с такава режисьорска пълнокръвност е насищал творбите си, че онемявам от душевен трепет и естетичен екстаз.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки