За Аспарухово още няма виновни


За Аспарухово още няма виновни
Година след трагедията в Аспарухово продължава масово да се сече
19 Юни 2015, Петък


На 19 юни, петък, се навършва една година от трагедията в квартал Аспарухово. Виновни все още няма.  Варненската окръжна прокуратура не е приключила разследването си.

Автор: Илияна Христова

„Обвинителен акт срещу общинари може да има едва след местните избори”, заяви за „Десант” източник от средите на Темида.
В същото време жители на квартала се оплакват, че дерето на смъртта отново е замърсено. Още през декември, след аварийното почистване, кметът Иван Портних се оплака, че живеещите наблизо пак струпват боклуци.
Сега по склоновете му по ул. „Горна Студена” пак се забелязват вехтории, битова смет и какво ли още не. „Ако завали пак такъв голям  дъжд, същите ще са резултатите”, споделят притеснени хората. Община Варна определи струпванията като „микросметища” и обяви, че ги чисти периодично.

По ул. „Горна Студена” живеят роми. Представители на този етнос бяха и повечето жертви преди година. Сега пак те, или поне почти само те, изхвърлят отпадъците в дерето. Странно наистина – не сработва ли поне елементарното чувство за самосъхранене?
На хълма над квартала продължава да се сече. А боклуци постоянно се изхвърлят и в другия голям ромски район на града – Максуда. Дерето там също може да причини поразии. С една дума – Варна няма повод за успокоение, а урокът отпреди година, като че ли не е научен.

На този фон гръмна новината, че навръх годишнината от бедствието в квартал Аспарухово ще има… празненства и веселие. Предвижда се концерт на Силвия Кацарова. Причина за този пир по време на помен е ежегодният фестивал „Аспарухово пее и танцува”. Миналата година той се проведе четири дни преди трагедията, а сега не се намери варненски управник, на когото да му светне, че юни не е подходящ месец за подобно събитие.
Фестивалът се провежда с бира, кебапчета и пуканки – странен купон при липсата на какъвто е да е повод за веселие. Но в България всичко е възможно. Изгубихме дори елементарен усет за редно и нередно.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки