Какво ни пробутват вместо краве масло


Какво ни пробутват вместо краве масло
16 Юни 2015, Вторник


Производителите на краве масло у нас масово влагат в него немлечни мазнини, показва проучване на Българска национална асоциация "Активни потребители".


Резултатите от изследването се доближават до тези, направени преди девет месеца, които също показаха, че кравето масло на пазара не е краве. От асоциацията припомнят, че този продукт, според международната система CODEX, е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание.
Тази пропорция у нас масово не се спазва, сочат резултатите от тестовете. В рамките на проучването са били изследване търговските марки "Бор-Чвор", немско краве масло Molkerel Ammerland, "Саяна", краве масло “Вълчев”, СВА, Miltex, Millker butter, краве масло екстра на "Профи Милк", масло на "Хранинвест" и масло с марката "Домлян".

Продуктите са закупени от някои от големите вериги магазини. Резултатите от изследванията, направени в две лаборатории, са идентични и показват наличие на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта, или в над 1/3 от изпитаните масла.
При една проба то достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%. Маслата, в които се откриват примеси, са произведени от три компании.

При две от тях, "Хранинвест" и Miltex, същото нарушение беше засечено при предишното ни изследване през 2014 г., съобщават от асоциация "Активни потребители".
„Очевидно е, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на Българската агенция по безопасност на храните", допълват от браншовата организация.
По думите на експертите, влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла, например палмово масло, но и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Някои от маслата имат и завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета.

Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи”, като на опаковката им се изписват видът и процентът на заместителя. Някои производители обаче не отбелязват това на етикетите.
Това е нарушение на законовите изисквания и измама спрямо потребителите, посочват от асоциацията и предупреждават, че понякога вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората, тъй като имитиращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми.

От асоциация „Активни потребители" съветват хората как сами да разпознават истинското краве масло от имитиращия продукт: „Цвят - истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят. Консистенция - изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури".


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки