Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
12 Юни 2015, Петък


Вълнения с адрес Европа, Азия, Америка и дори Червената планета


„Летяща чиния“ ще пътува до Марс

Космическата агенция на САЩ проведе второто изпитание на „летящата чиния“, на която се пробва нова технология за кацане на Марс. Футуристичното устройство представлява свръхзвуков забавител на скоростта за условия на ниска плътност и е предназначено за спиране на спускаемите модули на космическите апарати в разредена атмосфера, поясняват от НАСА.

Стартът на изпитанията бе даден тези дни на хавайския остров Кауаи. От територията на Тихоокеанската ракетна база апаратът бе повдигнат с аеростат на височина 37 километра, а след това с помощта на реактивен двигател – до 55 км. Там апаратът започна спускане и спиране, като за начало бе надут кръгъл балон, разположен по края на модула, с помощта на който бе увеличено въздушното съпротивление. След това устройството отвори парашут, преди да се приводни в Тихи океан.

По думите на инженери от НАСА, конструкцията на „летящата чиния“ дава възможност спирането да се извърши по естествен начин и да се икономиса гориво.
Преди това изпитанията нееднократно бяха отлагани заради лоши климатични условия. Предишният тест на устройството се състоя на 28 юни 2014 г. и бе признат за успешен, независимо че парашутът не сработи в нужната степен.Тогава той не се отвори напълно, което не позволи да се убие скоростта до край и доведе до твърдо приводнение на апарата.

Изпитанията се провеждат в рамките на разработваната от НАСА програма, чиято цел е изстрелване през 2035 г. на пилотиран космически кораб до Марс с последващо кацане на астронавтите. „Летящата чиния“ ще бъде прикрепена към космическото возило и на нея ще се разчита да подсигури неговото спиране в разредената марсианска атмосфера и меко кацане на повърхността на Червената планета.


Тази година Евросъюзът няма да се разширява

Люксембург, който ще председателства Европейския съюз от юли до декември тази година, не очаква в този период от време сериозен напредък по отношение на страните, желаещи да се присъединят към голямото европейско семейство, заяви люксембургският представител в ЕС Кристиан Браун.

„Няма да се занимаваме с въпросите за разширяването. Надяваме се да отворим някои глави със страните кандидати, но с тези, които нямат такъв статут, не очакваме значителни промени“ – заяви той при представянето на перспективите пред председателството на Великото херцогство.
Понастоящем Евросъюзът е предоставил статут на кандидати за постъпване в него на шест държави – Албания, Исландия, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора. През март исландските власти обявиха, че се отказват от влизането си в ЕС.


Върнаха на таджиките достъпа до социалните мрежи

Интернет провайдърите в Таджикистан възстановиха достъпа до редица новинарски ресурси и информационни агенции, а също и до социалните мрежи и „Ютуб“, които бяха блокирани от 29 май насам по разпореждане на властите в републиката.

Според „Интерфакс“ въпросната заповед се свързва с провелата се от 8 до 10 юни в Душамбе тридневна международна конференция, посветена на Международното десетилетие „Вода за живот“, за която пристигнаха повече от 1,5 хиляди представители от 99 страни по света, както и генералният секретар на ООН Пан Ки Мун.

Експерти пък свързват блокирането на интернет порталите на различни медии и социалните мрежи с появилото се на 27 май в „Ютуб“ и разпространено по други сайтове видеообращение на вече бившия командир на ОМОН при министерството на вътрешните работи на Таджикистан полк. Гулбурод Халимов, който замина да воюва в Сирия на страната на „Ислямска държава“. В своето изявление той обеща да се върне в родината си заедно с бойци от ИД, за да установи в нея законите на шериата.
Властите на азиатската република го обявиха в държавна измяна заради „користни подбуди“ и го обявиха за издирване чрез Интерпол.


Орбан няма да пуска имигранти в Унгария

Унгарската управляваща партия „Фидес“ има намерение да приеме закон, чрез който да се затвори южната граница на страната за незаконни мигранти, предаде във вторник „Ройтерс“, позовавайки се на представителя на партията Антал Роган, който ръководи нейната парламентарна група.

До края на май 50 000 мигранти са преминали незаконно унгарската граница, като за цялата минала година те са били общо 43 000. Повечето от тях отиват в други европейски страни, но Германия и Австрия обявиха наскоро, че планират да върнат около 15 000 мигранти обратно в Унгария. Според Роган проектът на новия закон ще предвижда онези мигранти, които влизат на унгарска територия от безопасна транзитна страна, да не могат да кандидатстват за политическо убежище в Унгария.

Като пример той посочи, че животът на мигрантите може и да е в опасност в Сирия, но те са преминали през Гърция, Сърбия и други балкански страни, където са в безопасност и могат да кандидатстват за убежище там. Повечето от търсещите убежище в Унгария идват от Косово, Афганистан и Сирия. Същевременно правителството поде кампания срещу миграцията с помощта на плакати, съобщи агенция „Франс прес“, цитирана от БТА. На един от тях пише: „Ако идвате в Унгария, не може да отнемате работата на унгарците“.

Друг апелира към чужденците да уважават унгарската култура. Целящата да породи дебат за имиграцията акция междувременно получи и много критики от страна на опозицията.
Припомняме, че преди две години подобна инициатива бе предприета и във Великобритания, където плъзнаха фургони с надписи „Отивайте си у дома или ще бъдете арестувани“, които да напомнят на нелегалните имигранти за незаконното им положение в Обединено кралство.


Нов шанс за вдигане на визите за САЩ

Американските сенатори Марк Кърк и Барбара Микулски внесоха законопроект, който предвижда свободно пътуване на граждани от България, Полша, Румъния и Хърватия до САЩ. В момента 38 страни се възползват от такъв вид безвизово влизане в Съединените щати, но нашата родина не е сред тях, тъй като е натрупала много отказани визи.
Новият законопроект ще вдигне разрешения процент откази от 3 на 10 на сто.
Сенатор Кърк обясни, че правителствата, които искат техните граждани да пътуват свободно до САЩ, трябва да работят добре с американските служби за сигурност.
Според американската туристическа асоциация програмата за безвизово пътуване ще доведе до повече от близо 20 милиона туристи, което ще отвори нови 40 000 работни места.


Голямата седморка се обедини срещу Русия

Страните от Г-7 заплашиха Русия с нови икономически санкции, ако тя засили военната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, пише тези дни авторитетният британски вестник Файненшъл таймс".

В момент, когато насилието в Източна Украйна отново се изостря, лидерите от Голямата седморка отправиха доста по-твърдо предупреждение към Москва, отколкото се очакваше, изтъква изданието и отбелязва, че Япония значително е втвърдила своята позиция и е подкрепила общ подход със своите партньори - САЩ, Канада, Германия, Франция, Италия и Великобритания.

Американският президент Барак Обама вероятно предпочиташе срещата на върха на Г-7 да се съсредоточи върху големи въпроси като борбата с климатичните промени и разширяването на световната търговия, които той се надява, че ще определят неговото наследство. Но тези теми до голяма степен отново останаха в сянката на кризисната дипломация и лидерите от Голямата седморка трябваше да се занимават със заплахите, идващи от групировката "Ислямска държава" и сложния проблем с ролята на Русия в Украйна, коментира в. "Ню Йорк таймс".

По време на форума Обама обвини Путин, че застрашава руската икономика с обречените на неуспех опити да възроди съветската империя, посочва британският в. "Дейли телеграф". Лидерите от Г-7 обявиха, че до края на годината би трябвало да бъде договорена противоречива търговска сделка между Европа и Америка, и очертаха поредица от инициативи, насочени към засилване на икономическия растеж, борба с климатичните промени и обуздаване на руските амбиции в Украйна, обобщава „Индипендънт" завършилата в понеделник двудневна среща на Голямата седморка.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
бай иван
17.06.2015 06:19:03
0
0
СЪС СЪЖАЛЕНИЕ КОНСТАТИРАМ ,ЧЕ НАЙ ДОБРЕ ВЛАДЕЕЩ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Е МЕСТАН.АЙ ДРБРИЯ БАНКЕР Е НА БУЛ БАНК-АРМЕНЦ.НАЙ ДОБРИЯ ЖУРНАЛИСТ ОЦЕЯЛ НА ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА Е АРМЕНЕЦА КЕВОРК.НАЙ ВАЖНИТЕ ПОСТОВЕ В МЕЖЛУНАРОДЕН МАСЩАБ-ОССЕ Е ЕВРЕИНА ПАСИ.НАЙ ЛОШИЯ ЕЗИК НЕПРИСЪЩ НА ДЕПУТА Е НА ДОБРЕВУПОТРЕБИЛ ДУМАТА ''ПИЧ''ЗА ЕДНА ЖЕНА ДЕПУТАТКА ОТ НЕГОВАТА ПАРТИЯ..И Т.Н.Т.ТОВА НЕМГОВОРИ ДОБРЕИЗА НАС БЪЛГАРИТЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки