Те го казаха


06 Юни 2015, Събота


„Един циганин като го извадите от гетото, се вижда, че той е нормален човек, започва да работи, да си праща децата на училище и да живее като българин.


Циганинът в гетото обаче е нещо страшно. Гетоизацията, която допуснахме да се случи, е нещо много неприятно и трябва да се отървем от нея. Може да звучи банално, но единствено и само някакъв вид образование за тези хора е необходимо. Всичко друго е бошлаф.
Така наречените интеграции са пълна боза, пълна глупост. Те служат единствено някои цигански фондации да забогатяват и някои мръсни съвести да се препират. Много е просто мръсната съвест на западняците да се опере, като почнат да им дават пари за циганите, които те самите не щат.

През 19 век включително циганите са били преследвани като животни в Западна Европа, убивали са ги, горели са ги на клада, малтретирали са ги само защото са цигани. Те са се прехвърлили в гостоприемната Османска империя по това време, която ги е заселила в земите на румънци и българи.
Затова предлагам да се върне казармата като вид обучение за някои и като вид ограмотяване за други. Не разбира се, в нейната двугодишна форма от времето на социализма, но някакъв срок казарма е абсолютно необходим”
Професор Михаил Константинов, бивш председател на Централната избирателна комисия

„Това, което се случва в Гърмен, не е прецедент, а е симптом на влошени отношения между етническите групи в България. Това е нарушен баланс в отношенията между хората и причините за него са много дълбоки. Те даже не искат да разговарят. От вчера ромите са в гората, със страх да не бъдат малтретирани. Това никак не е добре. Ние бихме желали да има по-сериозен диалог между тях в решаването на тези проблеми"
кой ги научи така, г-н Алиосман Имамов?

„Кой прати в Гърмен футболните агитки? Кой ги ръководи и кой им плаща? Кой и в кои градове ще ги използва? В Гърмен ще пазят реда футболните агитки или ще ми обясняват, че са повече българи от нас, дето няма да отидем да се бием с циганите? Там очевидно има тежка неприязън между етнически групи и аз съм много обезпокоена от обстоятелството, че чувам много често „Българите са виновни", което означава, че ние сме създали такава негативна нагласа. И няма нужда да смятаме, че биейки се с други етноси, с които съжителстваме, сме едва ли не борци за национално освобождение. Защото не сме"
какво всъщност казва Татяна Дончева от “Движение 21“

„Ромите са идеалната изкупителна жертва и същевременно са много удобни всичко лошо и криминално да се прехвърля върху тях. Не виждам причини конфликтът да е политически дирижиран. Това, което се случва в общината, изглежда като класическа ескалация на конфликт, който може да бъде употребен политически, а такова напрежение съществува от години”
социалният антрополог Харалан Александров

„Цяла България ще види реакцията на властите на локалния проблем около Гърмен и това като лавина ще се разпространи и в другите райони. Натрупва се напрежение от това, че държавата не взима мерки да защити населението. Нападат и пребиват възрастни хора. Със събарянето на къщи властта ще обслужи само едната страна на конфликта и това ще увеличи напрежението. Големият проблем на ромското общество е, че ромските барони злоупотребяват безогледно не само за политически цели, но и за контрабанда, трафик"
Осман Октай, бивш заместник на Ахмед Доган


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки