Дават 6 млн. лева на животновъдите за директни доставки


Дават 6 млн. лева на животновъдите за директни доставки
02 Юни 2015, Вторник


Средствата ще се предоставят като капиталова субсидия за покриване на разходите


Животновъдите у нас вече могат да получават средства за търговско оборудване, с което да пакетират и съхраняват хранителни продукти. Това ще им помогне да правят директни доставки направо от фермите си, без да разчитат на прекупвачи.
Стопаните могат да подават документи по схемата „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни”.

Чрез нея се финансира изграждането на обекти за търговия на дребно, купуването  на мобилни хладилни витрини и млекомати.
Средства се отпускат и за директни доставки на сурово мляко, непреработен пчелен мед, яйца от кокошки, малки количества месо от селскостопански птици и зайци и за обработени или преработени храни от животински произход.

Държавната помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г., а заявления за кандидатстване ще се приемат до един месец преди изтичане на срока. Те се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по мястото на изпълнение на инвестицията. Срокът за разглеждане на заявленията и определяне дали кандидатите отговарят на условията е 30 дни. След изтичането му стопаните с одобрени инвестиционни проекти сключват с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) договор за предоставяне на финансова помощ.

Предвидената сума за целия период е 6 милиона лева. Средствата ще се дават под формата на капиталова субсидия за покриване на разходите. Максималният размер е до 50% от приемливите разходи за реализацията на проекта.
Инвестициите по схемата за директни доставки се осъществяват със собствени средства или с кредит, предоставен от ДФЗ. Срокът за изпълнението е 9 месеца от датата на сключването на договора с фонда, ако не са предвидени строително-монтажни работи, или 18 месеца, когато в инвестицията са включени такива.

Заемите се отпускат при годишна лихва от 5% при пряко кредитиране от фонд „Земеделие” и 7% при рефинансиране чрез търговска банка.
Обезпечаването при пряко кредитиране от ДФЗ може да се осъществи чрез залог върху вещи, държавни ценни книжа и др., а при рефинансиране – с активи, приети по вид и стойност от обслужващата банка.
ДФ „Земеделие” изплаща сумите на съответните бенефициенти след изпълнение на заявените от тях дейности и подаване на заявка за плащане, придружена с необходимите документи за оправдаване на разходите.

Когато инвестицията е реализирана със собствени средства, финансовата помощ се превежда по банковата сметка на  бенефициента. Ако е реализирана чрез кредит от ДФЗ, с нея се намалява  неиздълженият остатък по кредита на ползвателя. В този случай  те ще разполагат с 48 месеца за погасяването му. 

Максималният размер на кредитите е до 100% от приемливите разходи според вида на директните доставки. Тоест, ако например разходът е в размер на 1000 лв., по схемата за директни доставки се финансират 50%, или 500 лв., а кредитът покрива до 100% от тези 500 лв., необходими за реализиране на инвестицията.
Повече информация за схемата за директни доставки и за начините за кредитиране на проекти по нея могат да се намерят на www.dfz.bg, раздел „Държавни помощи”/„Директни доставки на храни от селскостопански животни”.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки