Интриги около обща кандидатура за кмет на Кърджали


Интриги около обща кандидатура за кмет на Кърджали
Георги Кючуков се надява ГЕРБ да не издигне свой кандидат в Кърджали
29 Май 2015, Петък


Социалистите се опитват да създадат анти-ДПС фронт, за който търсят подкрепа от сините и АБВ

Автор: Гергана Костова

Цяло лято ни дели от предстоящите местни избори, но в Кърджали партийните централи вече се тресат от интриги. Първи в БСП възкресиха идеята за анти-ДПС фронт и дори официално я огласиха.
Областните ръководства на БСП и ДСБ в родопския град започнаха  разговори за издигане на обща кандидатура за кмет на общината, обяви лидерът на социалистите Георги Кючуков. Той уточни, че вече са проведени срещи с хората на Иван Костов в града и е постигнато принципно съгласие.

Демократите обаче поставили условие номинираният да има обществен авторитет, а идеята за обща кандидатура да бъде подкрепена от максимален брой политически формации.
Два дни по-късно пък ДСБ опроверга съобщенията на Кючуков за възможна предизборна симбиоза с червените. След поредица от контакти с хора от НПСД на Корман Исмаилов се очаква да бъде насрочена и среща на ръководствата, до дни предстои разговор и с местната структура на АБВ, продължи социалистът.

Той подчерта, че на този етап усилията на БСП са насочени към постигане на съгласие за идеята за обща кандидатура за кмет, инициирана от ръководството и прегърната от членовете. За конкретни имена обаче било още много рано да се говори.
Според него в БСП са единодушни, че обединяването на партиите извън ДПС около един кандидат-кмет на Кърджали ще позволи да бъде разбит политическият монопол в общината.

Изборният модел на социалистите предвижда всяка от политическите сили да участва в предстоящите наесен местни избори със собствена листа за общински съветници. Според тях общият кандидат трябва да е равноотдалечен от всички политически сили, да има управленски качества и широка обществена подкрепа.
„Надяваме се дотогава ГЕРБ да се вразумят и да не издигат свой кандидат и да разберат, че по този начин само ще помогнат на ДПС, но все още вярвам, че това не е тяхната цел. В крайна сметка фактите ще докажат дали има сътрудничество между ГЕРБ и ДПС”, коментира Кючуков.

Той припомни, че подо-бен анти-ДПС фронт бе създаден и за местните избори през 2007 г., като тогава в него се включиха 32 политически и обществени организации, които застанаха зад общ кандидат. А ГЕРБ издигна търговеца на дървесина Стефан Чанев и претърпя провал с едва 2303 гласа в негова подкрепа.
Запитан защо е необходимо отново да се организира анти-ДПС фронт и ще сработи ли този път той, Кючуков заяви, че 12 години за ДПС стигат. Той подчерта, че през тези години нищо добро не се е случило в Кърджали, закрити са големи промишлени мощности, безработицата рязко е скочила нагоре, а голяма част от местните хора са били принудени да напуснат града.

„Единствената инвестиция, привлечена от ДПС – заводът „Теклас“, предлага много лоши условия на труд и текучеството е голямо. В него постоянно набират работници от съседни области, а условието е да владеят турски език. Икономическото състояние на общината е тежко, дълговете надхвърлят 12 млн. лева. Крайно време е за промяна на управленския модел, както и за негласуващите за ДПС да получат достъп до местната власт“, коментира лидерът на БСП.

Човекът на ДПС Хасан Азис е пред финала на третия си мандат. Няма яснота дали ще се кандидатира за четвърти и дали изобщо ще мине през цедката в Сарая на Доган. Седмица преди официалния старт на предизборната кампания ДПС ще огласи имената на кандидат-кметовете си и листите за общински съветници, съобщиха от областното ръководство.
«Общата анти-ДПС кандидатура за кмет на Кърджали е политически анахронизъм. Предизборните совалки на БСП и публичното им говорене в тази посока водят единствено до консолидация на етническия вот и втвърдяване на ДПС-електората“, категорична е депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Според нея поведението на социалистите подсказва единствено, че столетницата нищо старо не е забравила и нищо ново не е научила, а печалните резултати от явяването на избори с единна кандидатура срещу ДПС в Кърджали са лесно проверими в протоколите на ЦИК от изборите през 2007 г., когато ДПС взе близо 26 000 гласа (при 18 000 през 2003 г.).

„Факт е, че подкрепата за Движението расте лавинообразно в условията на агресивна реторика срещу него и това е в ущърб на всички останали формации. Левицата в Кърджали неистово търси ракетоносител, който да я върне в орбита и заблуждава избирателите, че преговаря с десни партии. Не ГЕРБ, а БСП е формацията, която се държи като присъдружна партия и налива вода в мелницата на ДПС.

Истината е, че социалистите безвъзвратно изгубиха доверието на хората, както и политическата си тежест и нямат моралното право да претендират за обединителен фактор”, подгря интригите Караянчева.
Вече две от кандидатурите на ГЕРБ – за кметове на Кърджали и Кирково, са ясни. Това са съответно настоящият областен управител Илия Илиев и заместникът му Румен Младенов.


Цвета Караянчева е на мнение, че общата анти-ДПС кандидатура за кмет на Кърджали е политически анахронизъм

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки