Пенсионната реформа тръгва на парче


Пенсионната реформа тръгва на парче
„Всеки от нас направи своите отстъпки“ – заяви Ивайло Калфин след заседанието на тристранката в сряда Снимка: МТСП
22 Май 2015, Петък


А заради отмененото от ВАС постановление за минималната заплата, вицепремиерът Калфин свика поредно заседание на тристранката

Автор: Ани Петрова

Някои неща в нашата демократична и правова държава вървят не по законите на логиката, а въпреки нея. При което възниква въпросът дали наблюдаваме вървеж или бодро маршируваме на място; дали правителството се подчинява на общите закони, или е позиционирано в своебразна офшорна зона и дори дали премиерът има двойник и ако да – защо двамата не говорят по едни и същи опорни точки.

Само седмица след като правителството, синдикатите и работодателите демонстрираха в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) тотално неразбирателство по пенсионната реформа, предлагана от вицепремиера Ивайло Калфин, а той самият прогнозира, че предстоят месеци на усилена работа за изглаждане на противоречията, нещата се промениха като с вълшебна пръчица. Или почти...

На „Дондуков” 1 се проведе поредно заседание на тристранката, отново с участието на Бойко Борисов. След което премиерът обяви, че е постигнато разбирателство между социалните партньори и пенсионната реформа влиза в парламента.
„По този пакет, който сега внасяме в Народното събрание има принципно общо съгласие.
Бих отправил призив към парламентарните групи да се вслушат в него", коментира след заседанието на тристранката вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. И благодари на премиера, за това, че се намесил в някои от критичните моменти в преговорите – едва ли не съдбовно.

Реформата предвижда възрастта за пенсиониране да стане 65 години като първите засегнати ще са мъжете, родени през 1964 г., и жените, родени през 1972 г. Това ще се случи съответно през 2029-а и 2037 г.
Участниците в тристранката са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години - за втората категория труд. Осигуровките от 2017 г. ще бъдат повишени с 1%, а през 2018 г. с още един, но тази част ще влиза в общественото осигуряване, а не, както беше предвидено, да е за втория стълб.

Както се вижда, всъщност в Народното събрание влизат неща, чието изпълнение ще започне след години, а отвън остават „горещите картофи” за инвалидните пенсии и вноските за втора пенсия на родените след 1960 г. Което безспорно е повече риба, отколкото рак, но пък е по-близо до цацата, отколкото до кита – пардон – до пенсионната реформа в нейната цялост.

И още неотшумели резултатите от това второ за май заседание на тристранката, и  вицепремиерът Калфин насрочи и трето. Това се случи, след като на 20 май Върховният административен съд съобщи, че е отменил постановлението на Министерски съвет от декември миналата година, определящо размера на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г., която стана 360 лева от 1 януари, а от 1 юли трябваше да бъде увеличена с още 20 лева.

Причината за връщането на МС на поправителен е повече от елементарна – постановлението за увеличаването на МРЗ не е било обсъдено в тристранката и затова е незаконосъобразно. А ако бе обсъдено – щеше да е съвсем в рамките на закона, независимо от несъгласието на работодателите. Понеже законодателят е предвидил задължително да е обсъждането, а не консенсусът.

Което, от една страна, налага спешно свикване на НСТС и приемането на ново постановление на правителството със стария текст, а от друга страна, дава възможност на Калфин и колегите му отговорно да заявят: Работете спокойно, госпожи и господа, получаващи минимална работна заплата, и се наслаждавайте на благата, които ви обещава стартиралата пенсионна реформа!

Между другото – не е ли редно някой в Министерски съвет да има близка среща с тежкия, но справедлив премиерски гняв, заради унижението ВАС да отменя постановления на правителството, и то тъкмо това, с което се доказва, че е предприет курс на все по-пълно
задоволяване на материалните потребности на трудещите се чрез плавното, но постоянно увеличаване на минималната работна заплата?

Както и да е! През последната седмица премиерът непрекъснато говори колко много свободни (от една страна) и правилно инвестирани (от друга страна) пари има в България. Което накара някои любители на световната и други конспирации да заподозрят, че Борисов ползва двойник: единият говори с колко труд и лишения е прекарал България през най-тежката финансова и икономическа криза, а другият упреква бизнеса, че в банките чакат едни 80 млрд. лева при пределно ниски лихви, но предприемачите се страхуват да теглят пари и да печелят.

След което вторият Борисов открива в „Лукойл-Нефтохим“ инсталация за 1,5 млрд. долара и обещава до месец в страната да влезе още един милиард, при това инвестиран в индустрията, пък и приходите в бюджета са с над милиард повече от планираните. А другият – да го наречем Борисов №1 – обяснява как в хазната няма пари за нови изтребители за ВВС и хич да не му пускат песента „Уморени криле”, защото няма да го трогнат нито с нея, нито с  „Батальонът се строява за последен път”.

Прочее, около последните матури се установи, че дори във вечно жалещата се от сиромашия образователна система има пари за над 4000 камери и съответните записващи устройства, както и за хонорари на 10 000 квестори, но няма ноу-хау и управленска воля да се спре изтичането на информация от МОН и търговията с отговорите на изпитните задачи.


Все още няма решение за инвалидните пенсии и вноските за втора пенсия на родените след 1960 г.

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки