Шуменският съд глоби Местан за агитация на чужд език


Шуменският съд глоби Местан за агитация на чужд език
Георги Дражев
15 Май 2015, Петък


По жалба на бургаския общински съветник Георги Дражев, който бе кандидат за депутат от Шуменски многомандатен избирателен район за 43-то НС, районният съд в този град


потвърди глобите от 200 лв. на лидера на ДПС Лютви Местан и на разградския депутат Ахмед Ахмедов, наложени им от областната управа за политическа агитация на турски език.
Въпреки изискванията на Конституцията, те агитираха на т. нар. майчин език на 30 септември миналата година при старта на предизборната кампания в шуменското село Черна, община Хитрино. Три дни по-късно Централната избирателна комисия беше сезирана за нарушението от родолюбците, като сигналът беше подкрепен с видеозаписи.

Шуменските магистрати са приели за безспорно установено, че политиците от ДПС са водили предизборна кампания на език, различен от българския, и така са нарушили чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, за което са били санкционирани и от ЦИК. Освен Местан и Ахмедов с актове тогава се сдобиха също Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Рушен Риза, но те още не са стигнали до съда.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки