Справедливост и за жертвите на Баташкото клане през 1876 г.


Справедливост и за жертвите на Баташкото клане през 1876 г.
Христиан Митев, Валери Симеонов и Искрен Веселинов (от ляво надясно) обясниха мотивите си за внасянето на декларацията
08 Май 2015, Петък


Парламентарната коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ внесе проект за декларация, с която се признава и се осъжда изтреблението на българите в Османската империя

Автор: Десант

Парламентарната група на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ е внесла в Народното събрание проект за декларация, с която се предлага 17 май да бъде обявен за ден за възпоменание на жертвите по време на голямото изтребление на българи в Османската империя и на падналите в Руско-турската освободителна война. Документът признава и осъжда етническото прочистване на българския народ през епохата на турското робство (1396 – 1878 г.) и през периода на борбите за освобождение на македонските и тракийските българи през 1903-1922 г.

Това стана ясно на пресконференция на родолюбивата коалиция, провела се на 7 май в парламента. Патриотите призовават народните представители да признаят, че Османската империя е водила последователна политика на унищожаване на българската нация с насилствени методи. Основните от тях са насилствената ислямизация, кръвният данък, еничарството , политически и икономически репресии, дискриминация чрез закони, гарантиращи обезправяването на българския етнос в полза на другите народности на империята.

„В политиката би трябвало да има морал, а не само изгода, когато става дума за един исторически факт. Тези исторически факти предопределят голямото обществено значение и чувствителност по темата за геноцида, извършен спрямо предците ни, между които има хиляди жени и деца. Отговорността ни пред тяхната памет ни задължава да припомним на света за тези злодеяния”, са записали родолюбците в текста на документа.

Връх в насилието и издевателствата в този период е потушаването на Априлското въстание през 1876 г., когато хиляди православни българи, които не се подчиняват и противопоставят на поробителите, са безмилостно избити само заради етническия си произход и изповядваната от тях религия.
Жертвите, дадени през Априлската епопея, надхвърлят 40 хиляди души. Най-яркият пример за това масово изтребление е Баташкото клане, при което загиват над 5000 човека. То е извършено под прякото командване на башибзушките отряди на Ахмед ага Барутанлията по заповед на Османската държава.

„Към мотивите на декларацията сме добавили и периода 1903-1922 г., когато по отношение на мирното българско население в Македония, Одринска и Беломорска Тракия също е провеждана политика на изтребление. Тогава над 100 000 души са били избити, а близо милион са изоставили имуществото и домовете си, за да търсят спасение в България“, заяви лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов на брифинг с журналисти в Народното събрание, състоял се в четвъртък.

Той добави, че през 2008 г. Бургаският общински съвет, по инициатива на тогавашната група на Независимите (сега НФСБ), е приета декларация, признаваща геноцида над българския народ. Тя е била подкрепена от всички политически сили в местния парламент, с изключение на протурската ДПС. По примера на Бургас, подобни декларации са приети в други градове на страната.

Родолюбците припомниха, че масовите насилия над българите през Априлското въстание са предвестник на геноцида над арменците в периода 1915-1922 г., когато загиват над милион и половина души. Масовото им изтребление от властите в Османската империя бе признато от Народното събрание по инициатива на Патриотичния фронт на 24 април.
„Ако бъде приет нашия проект и бъде признато масовото изтребление на българския народ в рамките на Османската империя, това ще бъде най-вече един морален жест. Докато днешната власт в Анкара не признава престъпленията спрямо българския и арменския етнос обаче, няма никаква законна възможност да се потърси обезщетение от турската държава“, заяви Симеонов.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
08.05.2015 09:39:12
0
0
СЕГАШНА ТУРЦИЯ НЕ НОСИ ВИНА ЗА ГЕНОЦИДА НА АРМЕНЦИТЕ И ЗВЕРСТВАТА ПРЕЗ АПИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ ,НО ЩОМ ГИ ОТРИЧА ,ЗНАЧИ ЮЧЕ НАЧИНА НА МИСЛЕНЕ НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛ.АМИ СЕГА КЮРДИТЕ.И ДР.СЪСЕДНИ СТРВНИ ИМА КЮРДИ НО ТАМ НЕ ГИ ТРЕПЯТ/ОБЩО СА НАД 39 млн./не могат да се оьединят като држава..
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки