В селото на поп Паскал


В селото на поп Паскал
Храмът „Свети Димитър” е изграден в средата на ХІХ век
05 Май 2015, Вторник


Видният духовник и просветител неуморно работи за възраждане на българщината в Добруджа

Автор: Пламен Николов

На по-малко от 10 км от Добрич, всред ширналия се плодороден добруджански чернозем е разположено село Паскалево. Заради близостта си до областния център населеното място не е засегнато засега от обезлюдяването. Тук трудно ще видим пустеещи сгради – характерната нерадостна гледка за огромен процент от добруджанските села.
Мнозина работещи в Добрич предпочитат спокойствието на селския живот и живеят тук целогодишно. Къщите са с грижливо подредени и обработвани големи дворове. Красивите съвременни жилищни постройки на по два, че и повече етажа придават модерен облик на селото.

Спираме в центъра. Тук са читалището и административната сграда, обединила няколко функции – кметство, телефонна централа, поща, медицински пункт.
Икономическата криза е оставила своя отпечатък и в Паскалево. Част от зданията, разположени в центъра, са собственост на РПК. Преди тук са функционирали ресторант, сладкарница и хлебопекарна. Сега работи само смесеният магазин.
Фурната е затворена от години, а сградата, в която  се помещава, е в окаяно състояние. Преди години тук са се произвеждали над 1000 хляба дневно. След промените са правени опити да се възстанови дейността й, но неуспешно.

Първите данни за селото са в османски регистри от ХV век. По време на турското робство селището се е наричало Ези бей. Името си  дължи на турския феодал Азис (или Ези) бей, който преди повече от 300 години притежавал чифлик тук. Населеното място е съществувало покрай него. Тук са живели ратаите на бея. В началото на ХІХ век в Ези бей се заселват балканджии от Габрово и Котел.

Няколко години след пристигането им селото  било нападнато и изгорено до основи от татари. Българите са били принудени да се преселят в Хаджиоглу Пазарджик. През 1848 г. един свещеник – поп Паскал, довежда тук голяма група заселници.
Те са се настанили в Добруджа след неуспешен опит да намерят препитание в Бесарабия. Това е повратен момент в историята на селото. Поп Паскал е не само свещеник, но и общественик, местни краеведи с право го определят като един от видните добруджански възрожденци.

Той полага огромни грижи за паството си. Работи неуморно не само за съхранение на вярата, но и за просвещаване на енориашите си. Роден е през 1776 г. в с. Козарево, Новозагорско. Още в ранните си младежки години се запознава със Софроний Врачански, който му дава да препише “История славянобългарска”.

Ръкоположен е в свещенически сан през 1808 г. Избира духовното поприще с ясното съзнание, че така може да бъде максимално полезен на народа си. След поредната Руско-турска война – походът на Дибич Забалкански през 1828-29 г., българското население в Тракия, което е помагало на руските войски, след тяхното оттегляне решава да поеме с руснаците на север, познавайки отлично отмъстителния характер на поробителя. За да избегнат турските зверства, 16 000 български семейства се събират в Айтоското поле и заедно с руските войски потеглят на север.

Определен е за водач на 100 фамилии, които поемат към Бесарабия. Там получават земя от руските власти. Поп Паскал и потеглилите с него енориаши основават село, което наричат Кортен. Будният свещеник се среща с видните български търговци и родолюбци Васил Априлов и Никола Палаузов.

Вследствие на разговорите си с тях стига до извода, че изселването обезбългарява родните земи и не е полезно за България, защото ще затрудни изпълнението на най-важната задача – отстояването на българщината в рамките на Османската империя и предстоящата борба за освобождение на Отечеството от турско робство.
Поп Паскал започва да убеждава енориашите си да се завърнат в земята на дедите си. 900 семейства се вслушват в думите на своя духовен водач. През 1832 г. той повежда бежанците към Родината.

Пътят на кервана преминава през Добруджа. Богатите почви и пасища примамват хората да се заселят в обезлюдените от върлуващи башибозушки, кърджалийски и черкезки банди села. Завръщащите се българи достигат до околностите на търговския център Хаджиоглу Пазарджик (дн. Добрич).
Свещеникът заживява в града и съдейства да се построи през 1832 г. църковна килия, където е сегашната църква "Света Троица". Там започва да проповядва Свещеното писание на български език. Година по-късно духовникът се установява в с. Геленджик (дн. Победа). Със свои средства построява училище и църква.

Свършил и тук мисията си, той се премества в Ези бей през 1848 г., вече прехвърлил преклонната възраст от 70 години. И тук активно участва в усилията на местното население за издигане на църква и училище. За няколко години е построен православният храм “Свети Димитър”.
Видният просветител напуска този свят на 90-годишна възраст, на 10 декември 1866 г. Гробът му е в църковния двор в днешно Паскалево, което основателно и с гордост носи неговото име, дадено на селището с министерска заповед през 1942 г.

Надгробният му надпис: “Тук почиват тленните останки на свещеника Паскаля из село Козосмоде. Той е бил първий основател на българските селения в Добруджа от година 1832-а. От негов имот е въздигнато българското училище в с. Геленджик. Ръкоположен в 1808 г. Представил се в Господа на 1866 дек. 10, с. Ези бей”.
През Руско-турската освободителна война Паскалево се оказва в центъра на бойните действия за освобождението на Добрич. През януари 1878 г. части от Долнодунавския отряд на генерал Аполон Ернестович Цимерман водят край селото тридневни боеве с укрепилите се в Хаджиоглу Пазарджик 15 000 турски войници от Египетския корпус под командването на Зекерия паша.

Недалеч от селото се издига паметник. Под него почиват костите на българи и руси, дали живота си за премахване на петвековния турски гнет. Паскалевци се сражават храбро по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. 22 жертви дава селото по бойните полета за обединение на българския народ.
Преди Освобождението местното население не успява да увенчае с успех задачата да построи училище. Първото школо тук е открито през 1898 г.

Училището и читалището носят името на Димитър Минчев – местен учител, убит зверски през 1918 г. след повторното окупиране на Добруджа от румънците. Читалището разполага с над 8 000 тома художествена литература. Към културната институция е сформирана певческа група за автентичен фолклор.

По-рано в читалището се е съхранявала музейната сбирка на бившето ТКЗС. Тя обаче е унищожена  след 1990 г. В Паскалево днес живеят около 1000 души. Освен, че е едно от големите добруджански села, то е успяло да се съхрани засега и от ширещата се цивилизация. Етническият характер на населението е преобладаващо български. Тук живеят едва няколко десетки цигани, които не създават проблеми, казва кметът.  И все пак, демографският колапс, пред който е изправена страната ни, се чувства и тук.

Ражданията се броят на пръстите на двете ръце. Безработицата е другият голям проблем. Хората в трудоспособна възраст тук разчитат на сезонни работни места или на работа в малкото останали работещи предприятия в Добрич.
Землището на Паскалево е голямо – цели 24 000 дка. Земята се обработва от кооперация, четирима арендатори и над 70 частни земеделски стопани. 

Въпреки трудностите, перспективи за развитие на селото има, но възможностите те да се използват рационално. За да живнат селища като Паскалево, е нужна и целенасочена държавна политика за възраждане на селските райони не само на думи и програми, а и на дела.


Добруджанският възрожденец поп Паскал Автентичните добруджански къщи все още могат да се видят в Паскалево Надгробната плоча на поп Паскал Паметникът на загиналите за свободата на България руски войници

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки