Превръщат стар некропол край Карнобат в туристическа атракция


Превръщат стар некропол край Карнобат в туристическа атракция
03 Май 2015, Неделя


Средновековният еврейски некропол край Карнобат може да се превърне в една от най-популярните туристически атракции в региона.

Автор: Десант

Шанс за това дава инвестиционният интерес, проявен към него от страна на финансираната от германското външно министерство организация „Опазване и защита на еврейските гробища”.

Уникалното място край Карнобат, предоставило вечен покой на българска земя на множество евреи, е сред най-значимите и най-големите средновековни некрополи на Балканския полуостров. Върху площ от около 50 дка са съхранени близо 1000 надгробни плочи, изработени от малкотърновски мрамор или обикновен камък, върху всяка от които е „гравирана” по една лична история.
Известно е, че тук се намират най-ранните сефаратски гробове на Балканския полуостров. Все още обаче не всички от тях са проучени, не са разчетени и всички епитафии по плочите, издълбани в камъните на различни езици, сред които – иврит, ладино, френски, немски и български.

Най-ранно разчетеният досега гроб е датиран от 1598 г. На най-старите мемориали са гравирани фигури, които, според учените, указват пола, образованието или занаята, упражняван от покойника приживе – например мастилница и перо, игла, ножица, колан, пафти или цветя, които пък сочат, че са погребани жени или момичета.
Според археолога доц. Димчо Момчилов интересът към некропола се възражда спорадично на всеки 30 години. Тук идват учени, извършват разкопки и изследвания, разчитат по някой надпис и после всичко остава както преди. Последните изследвания са извършени през 1991-1995 г.

Сега за първи път интересът към некропола е и инвестиционен. Международната организация „Опазване и защита на еврейските гробища” поема ангажимент да осигури  финансирането по очертаване на неговите граници, изграждане на ограда с възможности за достъп, изработване и поставяне на указателни табели, както и последваща жива охрана на старината.

„Истината е, че досега по различни причини не сме се грижили достатъчно за некропола.  Община Карнобат има амбицията и потенциала да се превърне в туристическа дестинация. С инвестицията, която ни се предлага сега, ще можем да поставим началото и в бъдеще да изградим още едно притегателно за посетителите място”, изтъква карнобатският кмет Георги Димитров.
Понастоящем еврейският некропол е доста занемарен и както е изоставен без охрана, често става обект на нечестивите набези на иманяри. Сега има шанса да бъде изолиран от околните кариера, кошари и ромска махала.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки