Филм и книга разказват трагичната съдба на депортираните таврийски българи


Филм и книга разказват трагичната съдба на депортираните таврийски българи
01 Май 2015, Петък


Новозаснет филм и излязла само преди дни от печат книга разказват за трагичната съдба на таврийските българи,

Автор: Пламен Николов

потърсили убежище в родината на дедите си по време на Втората световна война и депортирани обратно в СССР от комунистическия режим на България.
Финансирането на лентата и печатното издание е осигурено по проект „Да помним сталинизма: таврийските българи в Добруджа“. Той се изпълнява от Висше училище „Международен колеж" (ВУМК) и Регионален исторически музей – Добрич, с финансовата подкрепа на Европейския съюз по програма “Европа за гражданите” .
“Депортацията на таврийските българи в СССР през 1945 г.: премълчаната история” е заглавието на книгата, написана от Радослав Симеонов – главен уредник в отдел “Нова история” на добричкия музей.

Филмът пък е озаглавен “Таврийските българи – 70 години по-късно”. В лентата наследници на сънародниците ни, преживели депортацията, разказват своите спомени. Депортацията на таврийските българи е историческо събитие, което бе напълно игнорирано и забранено за проучване от комунистическата историография. За него се заговори свободно едва след 1989 г., но повечето от авторите лансират непроверени и силно преувеличени данни.

Това е първото по-пълно и безпристрастно историческо проучване на базата на архивни документи и мемоари на преки участници в тези събития. Извършените задълбочени изследвания засега опровергават прокрадващото се в различни публикации през последните години предположение, че депортираните от страната ни таврийски българи са били масово ликвидирани.

Оказва се, че голяма част от тях са заселени в покрайнините на бившия Съветски съюз или въдворени в трудови лагери. Издирването и изселването им от България е станало с активното съдействие на българските комунистически управници, които безропотно се подчиняват на заповедта на Сталин за депортация в СССР на всички съветски граждани, обявени за изменници.
След пристигането им в Съветския съюз сънародниците ни не са върнати по родните си места, а са насилствено заселени в Таджикистан или пратени в лагери, в които престояват около 10 години – до падането на сталинисткия режим.

Но и след смъртта на диктатора те не се завръщат в родния си край, а са разселени в различни части на съветската империя, като с тези действия умишлено се цели разпокъсване на българската диаспора в СССР. Засега е установено, че през есента на 1943 г. и пролетта на 1944 г. в България пристигат около 1900 наши сънародници от Таврия.
Пътят на таврийците е истинска Голгота - те са преминали през изпитанията на Гражданската война в Русия, през големия глад (известен като “Голодомор”) в Съветска Украйна от 1932-33 г., нацистката окупация на украинските земи, преселването в България и насилствената депортация обратно в СССР.

През 1942 г. таврийците са заселени в Добруджа и Лудогорието и получават същия статут както и преселилите се от Северна Добруджа българи. Държавата им раздава земя и къщи, оказва им пълно съдействие, за да могат новодошлите да започнат своя нов живот. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. започва и трагедията на сънародниците ни, потърсили закрила в Родината на дедите си.

Те, като съветски граждани, са обявени за изменници и по заповед на Сталин правителството на Отечествения фронт и БКП е задължено да ги предаде на окупиралата страната ни Червена армия. Българските комунисти послушно изпълняват нарежданията на “големия брат”. Започва жестоко преследване на българи от българи. Сънародниците ни биват гонени и репресирани от българското правителство в услуга на чужди интереси.
Разработените по проекта документален филм, видеоматериали със спомени на очевидци и техните роднини и книгата на Радослав Симеонов  ще бъдат достъпни за широката публика и медиите чрез сайта на проекта, който ще стартира до дни.

Там ще бъде предоставена пълна информация за контакти с изследователския екип и за възможностите за записване на спомени и споделяне на информация, снимки и документи с цел подпомагане на историческото изследване и по-пълно установяване на истината за трагичната съдба на сънародниците ни от Таврия.

Проучванията ще продължат, защото са важни за историческата ни памет. Днешните и идващите поколения трябва да знаят за престъплението, извършено спрямо нашите сънародници от тогавашните български държавници, защото и сегашните ни управници продължават да се държат по неадекватен начин към компактните маси наши сънародници, останали извън границите на Отечеството, коментира Радослав Симеонов.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
03.05.2015 03:59:44
0
0
Плачете за таврийските българи!Плачете за арменците!Плачете за еврейте!Затваряйте си очите и ушите за днешните емигранти!За тях други ще плачат след петдесетина години.ЛИЦЕМЕРИ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки