Зелена супа и питка със сирене


Зелена супа и питка със сирене
01 Май 2015, Петък


Пролетно меню за семейна вечеря


Продукти за супата:
1/5 кг коприва
1/5 кг спанак
2 връзки пресен лук
1 връзка пресен джоджен
1-2 стръка пресен (може и див) чесън
сол, мащерка, риган, червен пипер
олио, една лъжица масло
1 кафяна чаша ориз
2 яйца и лимон за застройката

Продукти за питката:
1 кг брашно
200 мл прясно мляко
100 г разтопено масло и 100 мл олио
кубче прясна мая
9 яйца
300-400 г сирене
чаена лъжичка захар, сол

Начин на приготвяне:
Маята, заедно с една чаена лъжица захар и 2-3 лъжици брашно се размива в 200 мл затоплено прясно мляко и не оставя настрани да втаса. Процесът може да се забърза, ако купата с разбърканата кашичка се държи в тенджерка с топла вода.
През това време се разтопява маслото и се смесва с олиото. 6 от яйцата се разбиват с тел. Брашното се пресява в по-голям съд. Оформя се т.нар. кладенче и в него едно след друго се изсипват втасалата мая, мазнината и разбитите яйца. Прибавя се щипка сол и всичко се омесва.

Тестото трябва да е гладко, нито много меко, нито пък твърдо. Оставя се да втаса. По-бързо става, ако съдът с тестото се сложи върху тенджера с гореща вода и се покрие с памучна кърпа.
Докато тестото втасва, копривата и спанакът се измиват добре и листата се накъсват наедро. Лукът, джодженът, чесънът, мащерката и риганът се задушават в олио и сол на вкус. Щом поомекнат, към тях се прибавят копривата и спанакът. Задушава се още 10-15 мин. Ако е необходимо, се добавя малко вода.

После се поръсва с червен пипер, долива се повече вода като за супа и се оставя да покъкри още десетина минути, след което се изсипва почистеният и измит ориз. Супата се държи на котлона, докато оризът стане готов за консумация, след което се дърпа настрани. Чак тогава в нея се слага 1 супена лъжица краве масло. Оставя се малко да поизстине, преди да се застрои с две яйца, разбити с лимонов сок и кората на един лимон.

За времето, докато супата се готви, тестото трябва да е напълно готово. Меси се още малко и се разстила в намазнена тава така, че краищата на тестото да висят навън. От останалите три яйца, сиренето и няколко лъжици олио се прави плънка. Част от нея се изсипва върху кората, след което краищата на тестото се прихлупват върху плънката така, че да я покрият. Полученото „пакетче“ се притиска и се развлачва с ръце, докато отново покрие дъното на тавата, след което пак се маже с част от плънката. Процедурата се повтаря, докато се употреби всичката плънка. Накрая тестото се нарязва на парчета с остър нож и се оставя в затоплена фурна на най-ниска степен, за да втаса по-бързо. Пече се на умерено силна температура, докато отгоре хване златиста коричка.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки